Kun
– Olin aina halunnut kokeilla työtä pohjoiseurooppalaisessa huippuyliopistossa. Nyt sitten olen täällä.
Rezitis on ensimmäinen ulkomaalainen Helsingin yliopiston
Suomalainen maatalous ei ollut hänelle millään tapaa valmiiksi tuttua. Käynnisteillä olevassa hankkeessaan professori aikoo paneutua kuluttajahintoihin, jotka puolestaan ovat hänen erityisalaansa. Maataloustuotteiden hinnanmuodostus on ollut Rezitiksen suurin kiinnostuksen kohde jo pitkään.
Kaupan ratkaisut näkyvät kauppakassin hinnassa paljon enemmän kuin hyvät tai huonot satovuodet, Rezitis vertaa.
– Joidenkin tuotteiden hinnasta vain viides- tai kymmenesosa tulee tuotannosta. Loput ovat kuljetusta, pakkausta, veroja, kaupan kuluja ja niin edespäin.
S- ja K-ketjujen synnit?
Suomessa ruoka on eurooppalaisittain kallista. Syyksi on usein arvailtu kaupan keskittymistä
– Jos kaksikko pitäisi hintoja keinotekoisen ylhäällä, markkinoille tulisi muita toimijoita. Jo nyt
Rezitis onkin vapaan kaupan kannattaja.
– Euroopan unionin tulisi tukea vapaata kauppaa koko maailmassa. Se laskisi hintoja ja mahdollistaisi taloudellista kasvua.
Tukea jalostamiseen ja ekologisuuteen
Vapaan kaupan vastapainoksi Rezitis kaipaisi Euroopan maataloustuottajille tukea, joka kanavoitaisiin erityisesti työosuuskuntien tai tuottajaryhmien kautta ja joka mahdollistaisi keskittymisen suuremman jalostusasteen tuotteisiin.
– Vähän niin kuin Suomessa maitotuotteissa. Tehän olette niissä hyvin kilpailukykyisiä.
Myös ekologisesti kestäviin menetelmiin panostavat viljelijät ansaitsevat hänen mukaansa apua. Nykyisen kaltaisia maataloustukia hän sen sijaan ei näe pitkän aikavälin ratkaisuna.
– Myös maataloussektorin tulisi perustua kilpailuun. Tukiaiset ja kilpailu eivät sovi yhteen.
Antonios Rezitis pitää muiden vasta nimitettyjen professorien lailla professorin
Pidempi Rezitis-haastattelu ilmestyi