Johdatus Suomeen

Kaikille avoin MOOC Finnish Political Culture and System on peruskurssi Suomesta.
  • Millainen on suomalainen poliittinen järjestelmä, entä kulttuuri?
  • Mihin suomalainen hyvinvointivaltio perustuu, ja miten se toimii?
  • What makes Finland tick? 

Muiden Pohjoismaiden tavoin suomalainen poliittinen kulttuuri perustuu luterilaisen ideologiaan, valistuksen ihanteisiin ja sosiaalidemokraattiseen eetokseen. Järjestelmä perustuu luottamukselle, jonka juurilta löytyvät ajatukset muun muassa tasa-arvosta ja laadukkaasta koulutuksesta kaikkien ulottuvilla. Näihin aineksiin perustuvat hyvinvointivaltion raamit, joita on pitkään pidetty suomalaisen yhteiskunnan kivijalkana. 

Finnish Political Culture and System on kaikille avoin, englanninkielinen verkkokurssi, joka tutustuttaa opiskelijan suomalaiseen yhteiskunnan perusrakenteisiin ja niiden toimintaan. Kurssin voi suorittaa omassa tahdissaan joko 1, 3 tai 5 opintopisteen laajuisena. Laajuudesta riippuen opiskeluun kuuluu verkkoluentoja, kirjallista materiaalia, monivalintatehtäviä, verkkokeskustelua ja esseen kirjoittamista. 

Kurssin englanninkieliset videomateriaalit ovat avoimesti kaikkien käytettävissä. Niitä voi myös ilman opiskelu- tai suoritustavoitetta hyödyntää esimerkiksi kuntien ja kaupunkien kotouttamisessa tai maahanmuuttajille suunnatussa toiminnassa. 

Kurssin opettajana toimii asiantuntija, VTT Anneli Portman Helsingin kaupungin Turvallisuus- ja valmiusyksiköstä. Tutkimuksissaan hän on keskittynyt erityisesti poliittisen retoriikan arvoihin ja suomalaisen yhteiskunnan ideologisiin syvärakenteisiin: 

Olen jo pitkään kiinnittänyt huomiota yhteiskunnan rakenteisiin ja vallankäyttötapoihin. Minua kiinnostavat erityisesti kysymykset siitä, miten yhteiskunta pysyy kasassa, ja miten siinä ollaan mukana. 

Avausluento Tiedekulmassa 15.10.2018

Kurssin kaikille avoin avausluento järjestetään Helsingin yliopiston Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4) maanantaina 15.10.2018 klo 16.30-18.00. Tilaisuutta voi seurata myös verkossa suorana lähetyksenä. Opiskelun voi aloittaa omassa tahdissaan myös tämän jälkeen.

Kurssi järjestetään yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. 

Lisätietoa:

Lue myös: