Erektiohäiriöistä ja seksin vaikeuksista puhuminen on miehille hankalaa

Erektiohäiriöön on kymmeniä syitä, mutta yllättävän usein hoidoksi sopisi puhe, kirjoittaa Peniksen viisaus -kirjan tekijä Helen Partti esseessään. Peloista ja toiveista kannattaa jutella kumppanin kanssa.

Essee on julkaistu Yliopisto-lehdessä 8/2023.

Erektiohäiriöt ovat ällistyttävän tavallisia, mutta miehet vaikenevat niistä. Avoin puhe auttaisi nauttimaan seksistä enemmän.

Tiedostava heteromies haluaa usein tyydyttää naisen ensin — vasta sitten tulee oma vuoro. Panokset ovat korkeat, sillä jos nainen ei nauti, mies kokee epäonnistuvansa.

Miesten pelot seksin epäonnistumisesta valkenivat minulle kirjoittaessani tietokirjaa penispulmista. Haastattelin kolmeatoista miestä ja naista, jotka kertoivat peitenimien suojassa erektiohäiriön vaikutuksista elämäänsä. Haastateltavien joukossa on yksi homopariskunta, jonka toiselta osapuolelta on poistettu eturauhanen syövän vuoksi.

Olen saanut suomalaisilta terveydenhoidon ammattilaisilta innostunutta palautetta: viimeinkin kuulemme miesten omista seksiin ja seksin vaikeuksiin liittyvistä ajatuksista.

Hyvää seksiä

Yhteistä tositarinoille on se, että miehet eivät puhu erektio-ongelmistaan kavereilleen, eivätkä välttämättä edes kumppaneilleen. Ilmiö on kuitenkin tuiki tavallinen. Arviolta 60–75 prosenttia 40–75-vuotiaista suomalaismiehistä kärsii erektio-ongelmista. Ikävuosien lisääntyessä ongelmat osuvat yhä useampien kohdalle. On pulma tuttu monille nuorillekin.

Vuonna 2025 erektiohäiriön arvellaan koskettavan maailmanlaajuisesti 322 miljoonaa peniksellistä. Se on lähes yhtä paljon kuin Yhdysvalloissa on asukkaita. Hämmästyin siitä, miten näin yleinen asia on pidetty julkisen keskustelun ulkopuolella, vaikka seksi ei muuten ole aikoihin ollut tabu.

Jotta seksi paranisi ja paineet vähenisivät, tietämystä on syytä päivittää ja vuoropuhelua avartaa.

Orgasmi jännittää

Erektiohäiriöiden syitä löytyy kymmenittäin. Erityisesti tahtoisin nostaa esiin miesten vaalimat oletukset vastakkaisen sukupuolen nautinnosta: ne perustuvat monesti vääriin tietoihin.

Naisen nautinnon huipentuma, orgasmi, jännittää monia miehiä. Tuleeko se, saako hän? Paineet tuottavat erektiovaikeuksia. Orgasmia tavoitellaan usein penetraatioseksillä, mutta erektion lopahtaessa tehtävä ymmärrettävästi vaikeutuu.

Naisen huippuhetken polttopisteessä on tuhansia hermopäätteitä sisältävä klitoris, jonka ainoa tehtävä on tuottaa naiselle nautintoa. Sigmund Freud ei penistä muistuttavasta nypykästä järin perustanut. Psykoanalyytikon mielestä klitorisorgasmin hakeminen oli epäkypsää, kun taas ”oikeat naiset” saivat orgasmin emättimestä.

Freudin psykoanalyysipotilas, prinsessa Marie Bonaparte siirrätti klitoriksensa lähemmäs emätintä kokeakseen emätinorgasmin. Turha toimenpide vastasi silloista lääketieteellistä ymmärrystä.

Urologian legendaksi nimetty australialaisprofessori Helen O´Connell toi klitoriksen kiehtovan kehonsisäisen anatomian paisuvaisineen, runkoineen ja haaroineen koko maailman ihmeteltäväksi vuonna 1998. Vuonna 2009 tästä mystisestä sukuelimestä julkaistiin ensimmäiset 3D-kuvat.

Nykytiedon valossa emätinorgasmit juontuvat todennäköisimmin klitoriksen sisäisten osien välillisestä stimulaatiosta. Ruotsalainen seksuaalikasvattaja Ylva Franzén kutsuu väristyksiä sisäiseksi klitorisorgasmiksi kirjassaan Klittra mera (2015).

Jos prinsessa Marie olisi tiennyt tämän, kirurgin kipua tuottanutta veistä ei olisi tarvittu. Minä puolestani pähkäilen, kuinka moni heteronainen on näytellyt saavansa yhdynnässä emätinorgasmin ja kuinka moni mies ihmetellyt, miksi mikään ei tunnu riittävän, vaikka yritys on uuras.

Moni pohtii, miten lähestyä naisia

Anatomiatiedoissa on korjaamisen varaa monilla, myös nelikymppisellä Teemulla, joka antoi kirjaani haastattelun tapaamista varten varaamassani vuokrahuoneistossa. Kännykkäni äänitti Teemun rauhallisena soljunutta puhetta. Meillä ei ollut kiire, välillä haimme keittiöstä kahvia. Teemu tahtoisi tyydyttää vaimonsa seksuaalisesti, mutta ei kykene siihen haluamallaan tavalla. Oletin hänen tarkoittavan penetraatiota.

Teemu mainitsi kuulleensa, että nyt on naisten voimaantumisen aika ja että miesten aika tulee kymmenen vuoden päästä. Lause jäi vaivaamaan mieltäni. Onko jälleen kyse naisten vuoroista ja miesten vuoroista? Onko hienovarainen, toista kunnioittava seksuaalinen lähestyminen jo muuttunut niin työlääksi, että monet aistilliset harjoitukset jäävät tekemättä ja kokematta?

Seksuaaliterapeuttien vastaanotoilla istuu paljon nuoria miehiä ihmettelemässä, miten naisia tulisi lähestyä. Moni heistä saattaa käyttää lääkärin määräämänä sildenafiilia, jottei pelko veisi erektiota ensitreffeillä ja kotiin tarvitsisi palata apein mielin.

Oikeus seksuaaliterveyteen

Amerikkalainen seksologi Nicole Daedone uskoo lääkkeiden sijaan luomumenetelmiin, jotka nekin liittyvät klitorikseen.   Daedonen seksivalttikortti on niin sanottu orgasmimeditaatio, orgasmic meditation, OM. Menetelmä ei tähtää penetraatioon tai vaadi tajunnanräjäyttäviä rakastelutekniikoita. Tärkeintä on ymmärrys siitä, miten naisen orgasmi syntyy naisen itsensä kokemana.

Seksuaalisuudestaan kiinnostunut prinsessa Marie olisi varmasti ihastunut Daedonen joogiseen orgasmin arkipäiväistämismenetelmään ja tehnyt hurmoksellisen tutustumismatkan omaan kehoonsa.

Jos Teemu lukee tämän kirjoituksen, hän kenties etsii verkosta lisätietoa OM-tekniikasta ja pyytää vaimoaan asettumaan mukavaan asentoon. Ehkä hän yhteisen nautinnon hetkellä uskaltaisi paljastaa rakkaimmalleen pelkonsa ja toiveensa yhtä avoimesti kuin minulle, ulkopuoliselle kuuntelijalle.

Meillä kaikilla sukupuolesta ja suuntautumisesta riippumatta on oikeus hyvään seksuaaliterveyteen. Opetellaan kertomaan toiveistamme ja peloistamme. Oiotaan virheellisiä käsityksiä seksistä.

Toivon, että oppisimme viimein puhumaan miesten seksuaalisuudesta yhtä luontevasti kuin jo puhumme naisten kuukautisista, raskauksista ja vaihdevuosista. Rauhallinen eteneminen, toisen kuunteleminen ja huomioon ottaminen sekä rento yhdessäolo auttavat nautinnon polulle.

Kirjoittaja on tiedetoimittaja, jonka tietokirja Peniksen viisaus (Docendo) ilmestyi helmikuussa.

 

Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedeaikakauslehti, joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin.