Aseistariisuntaa ja rikostutkintaa — Kumpulasta löytyi unelmatyö kemistille, joka on myös maailmanparantaja

Hanna Hakulisen johtama Verifin-instituutti tunnistaa taisteluaineita näytteistä, joita on otettu konfliktialueilla ympäristöstä tai uhreista. Hakulinen työtovereineen myös kehittää uusia tunnistusmenetelmiä ja opettaa niitä kollegoille Ukrainasta Malesiaan.

Artikkeli on julkaistu Yliopisto-lehdessä 3/2024.

Hanna Hakulisen luotsaama Verifin auttaa kemiallisten aseiden aseistariisunnassa muun muassa kehittämällä taisteluaineiden tunnistusmenetelmiä. Instituutti on osa Helsingin yliopiston kemian osastoa ja nauttii akateemisesta vapaudesta, mutta se hoitaa myös viranomaistehtäviä. 

Verifin tunnistaa taisteluaineita konfliktialueilla otetuista näytteistä — uhreista tai ympäristöstä. 

— Uudempi panostus on kemiallinen rikostutkinta. Kysytään, kuka on syyllinen.

Kemiallista rikostutkintaa kehittää sekä instituutti että sen emojärjestö, Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW. Erityisesti Haagin kokouksiin osallistuessaan Hakulinen harppaa oppialoiltaan fysikaalisesta ja analyyttisestä kemiasta ja ilmakehätieteistä osin politiikan kentille.

— Kemiallisten aseiden kieltosopimuksen painopiste on muuttumassa. Eri maiden dynamiikkojen tarkkaileminen on kiinnostavaa.

Taisteluaineopetusta ulkoministeriön ja Yhdysvaltain tuella

Maailman parantaminen on juuri se, mitä Hakulinen haluaa tehdä. Luonnontieteet ovat aina tuntuneet omilta, mutta työhön pitää kuulua tiedon soveltamista.

Instituutti vaikuttaa maailmaan myös kouluttajana. Taisteluaineiden analytiikkaa opetetaan etenkin globaalin etelän kemisteille.

— Ulkoministeriön kanssa sovitut uudet kohdemaamme ovat Malesia ja Tansania. USA:n ulkoministeriön rahoituksella taas koulutamme Ukrainaa ja Romaniaa.

Hakulinen itse viihtyi vuonna 2017 alkaneeseen Verifin-uraansa asti Yhdysvaltain etelässä. Väitöstyönsäkin hän teki pitkälti uudella mantereella. Paluu Suomeen osui synkimpään myöhäissyksyyn.

— Lapset olivat eteläkalifornialaisen elämän blondaamia ja ruskettamia aurinkolapsia. Oli siinä kaikilla tottumista, Hakulinen myöntää.

Paluuta on valaissut työn mielekkyys. Hakulinen ylistää työporukkaansa: on luksusta johtaa tiimiä, jonka kaikki 14 asiantuntijaa ovat taitavia, omistautuneita ja — väitöstutkijoita lukuun ottamatta — vakituisissa töissä.

Hanna Hakulinen aloitti vuoden alussa johtajakautensa Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutissa Verifinissä Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella.

 

Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedeaikakauslehti, joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin.