Ärtymys ja ihmisen sosiaalisuus tutkimuksen keskiössä ERC-hankkeessa

Helsingin yliopiston apulaisprofessori Anni Kajanus on saanut Euroopan tutkimusneuvoston ERC:n myöntämän kilpaillun rahoituksen lupaavien nuorten tutkijoiden ryhmässä (Starting Grant). Rahoituksen suuruus on 1,5 miljoonaa euroa.

Hankkeessaan Irritation and Human Sociality Kajanus kysyy, mihin tarvitsemme ärtymystä. Ärtymyksen tunne on keskeinen osa päivittäistä elämäämme; saatamme tuntea ärtymystä tuntemattomia, mutta kenties vielä useammin läheisiämme kohtaan.

Hankkeessa tutkitaan, miksi ärtymyksen tunne on niin keskeinen, jopa perustavalaatuinen osa ihmisen sosiaalisuutta.

– Yhdistämällä antropologian ja psykologian lähestymistapoja, tutkimme ärtymystä suhteessa ihmisen yhteistyön mekanismeihin ja moraaliin neljässä erilaisessa kulttuurisessa ympäristössä, sanoo sosiaali- ja kulttuuriantropologian tieteenalalla tutkimusta tekevä Anni Kajanus.

Tutkimus tullaan tekemään Suomessa ja kolmessa muussa maassa, joita ei ole etukäteen määritelty.

Tutkimus tuottaa uutta ymmärrystä tunteiden kulttuurisesta kokemuksesta, ja sen yhteyksistä ihmislajille kehittyneisiin sosiaalisuuden mekanismeihin.

Euroopan tutkimusneuvosto ERC on yksi arvostetuimmista tutkimuksen rahoittajista. Se edistää monialaisesti huippututkimusta pitkäaikaisilla tutkimusmäärärahoilla. Euroopan tutkimusneuvosto myöntää rahoitusta huippututkijoille ja heidän tutkimusryhmilleen uraauurtavaan, innovatiiviseen tutkimukseen. Tutkimusaiheita ei määrätä ennalta, ja rahoitettavat hankkeet valitaan tieteellisen laadun perusteella.