Nyhtökauran kehittäjälle Vuoden Vaikuttaja -palkinto

Vuotuisessa Tiedekuntailtapäivässä palkittiin uraauurtavia tiedekuntalaisia. Tänä vuonna Vuoden Vaikuttaja -palkinto meni runsasta huomiota saaneen nyhtökauran kehittäjälle Reetta Kivelälle.

- Olen suorastaan mykistynyt tästä palkinnosta. On aivan mahtavaa, että olen nyhtökauran kautta pystynyt vaikuttamaan asioihin ja päässyt puhumaan myös muista omaa sydäntä lähellä olevista asioista ja yliopiston tutkimuksesta ihmisille, sanoo elintarviketieteiden tohtori Reetta Kivelä. 

Kivelälle myönnettiin Vuoden Vaikuttaja -palkinto 14. kesäkuuta pidetyssä Tiedekuntailtapäivässä.  

Nyhtökaura kuhisuttaa

Nyhtökaura on kiinnostanut kovasti niin Suomessa kuin maailmallakin, sillä siitä on kaavailtu korviketta lihalle.

- Suomalaisten avoin mieli ja innostuneisuus nyhtökauraa kohtaan on ollut iloinen yllätys. On hienoa, että kasvissyönti ei ole enää pienen porukan puuhastelua, vaan kiinnostusta tällaiseen vaihtoehtotuotteisiin löytyy niin kokonaisvaltaisesti. Olen ollut pitkään elintarvikealalla, mutta en ole nähnyt aiemmin vastaavaa, Kivelä pohtii. 

Nyhtökauran juuret tiedekunnassa

Kivelä valmistui tohtoriksi elintarvike- ja ympäristötieteiden laitokselta vuonna 2011. Kauraan hän tutustui opintojen aikaisten tutkimusprojektien kautta.  

- Tiedekunta on ollut minulle kaikki kaikessa nyhtökauran synnyssä, sillä vasta tohtoriopiskelijana tulin kaurauskovaiseksi. Tämän ansiosta päädyin kirjoittamaan väitöskirjanikin kaurasta, Kivelä kertoo. 

Vuoden Vaikuttaja -palkinto haluttiin antaa Kivelälle tunnustukseksi siitä, että hän on nostanut elintarvikealan tunnettuutta ja kiinnostavuutta. Yksi peruste palkinnon saamiselle oli myös nyhtökauran ympäristölähtöisyys ja sen esimerkillinen soveltuminen tiedekunnan uusiutuvien luonnonvarojen vastuullisen käytön arvoihin. 

Kivelän nyhtökauraa tuottava yrityksellä Gold&Green Foods Ltd:lla on pitänyt kiirettä. Tulevaisuuden suunnitelmissa onkin tehdä asioita isosti. 

- Päätavoitteemme on tällä hetkellä saada tuotanto ylös, kun kiinnostusta on niin paljon, Kivelä summaa.

Kotieläintieteen alalle tuplasti tunnustusta

Vuoden Vaikuttaja -palkinnon lisäksi Tiedekuntailtapäivässä jaettiin tunnustuksia opetuksessa ja tieteessä kunnostautuneille. Tänä vuonna molemmat niistä menivät kotieläintieteen alalle. 

Hyväksi opettajaksi valittiin kotieläinten jalostustieteen professori Pekka Uimari. Opiskelijat ehdottivat häntä palkinnon saajaksi erinomaisen opetustaidon ja auttamishalun ansiosta. 

Tiedekunta palkitsi myös erityisen ansioituneen väitöskirjan. Tänä vuonna se myönnettiin FT Kaarina Matilaiselle hänen kotieläintieteen alan työstään "Variance component estimation exploiting Monte Carlo methods and li-nearization with complex models and large data in animal breeding".

LUE LISÄÄ:
Lue lisää nyhtökaurasta >>> 
Reetta Kivelän väitöskirja >>> 
Pekka Uimarin Tuhat -sivu >>>
Kaarina Matilaisen väitöskirja >>>