Miten kuusesta voi jalostaa ruokaa ja kosmetiikkaa? Kuuntele Utelias mieli -podcast

Puun hemiselluloosa taipuu esimerkiksi salaatinkastikkeessa tarpeelliseksi ainesosaksi. Miksi kuusikumi ei ole vielä päätynyt teolliseen tuotantoon? Elintarviketieteiden apulaisprofessori Kirsi Mikkonen kertoo.

Kuusikumi on hemiselluloosaa, joka saa puun huojumaan tuulessa. Sitä voisi myös käyttää stabilointiaineena ruuassa ja kosmetiikassa, eli sekoittamaan toisiinsa vettä ja rasvaa vaikkapa salaatinkastikkeessa.

Kyse on merkittävästä metsäteollisuuden sivuvirrasta, sillä kuusen painosta noin neljännes on hemiselluloosaa. Tällä hetkellä se kuitenkin päätyy puun prosessoinnissa usein yli. Kuusikumia voisi käyttää nykyistä tehokkaammin, sanoo elintarviketieteiden apulaisprofessori Kirsi Mikkonen.

– Luonnonvarat eivät riitä kaikille sitä tahtia kuin me niitä maapallolla käytämme. Jos meillä on luonnonvara, jota voisi käyttää korkeamman arvon tuotteessa, niin kannattaisi ehdottomasti tehdä sen sijaan että se esimerkiksi poltetaan energiaksi, Mikkonen sanoo.

Miksi kuusikumi ei ole jo teollisessa tuotannossa? Mikkonen kertoo aiheesta podcastissa.

Utelias mieli on Helsingin yliopiston podcast, jossa tutkijat puhuvat siitä, mikä heistä on omalla tieteenalalla kiinnostavinta juuri nyt. Voit kuunnella ja tilata Utelias mieli -podcastin Spotifyssa ja iTunesissa.

Tutustu teemaan Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuus