Miten hyttysiä voi torjua ilman myrkkyjä? Hyönteistutkija vastaa

Kun hyttynen uhkaa kesäidylliä, tiede voi auttaa.

Mikä vaikuttaa hyttysten määriin, yli-intendentti Pasi Sihvonen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta?

Jos on lämmintä ja kosteaa, hyttysiä on paljon. Naaraat munivat usein paikkoihin, joihin seuraavana keväänä tulee sulamisvesilammikoita. Hyttysen munat voivat säilyä vuosikausia maaperässä, ja kun olosuhteet ovat sopivat, ne kuoriutuvat. Toukat elävät ojissa, lammikoissa, painanteissa ja sadevesitynnyreissä.

Sadevesisammiot kannattaa peittää, jos vesi seisoo yli viikon käyttämättömänä. Teoriassa neliömetrin lammikosta voisi syntyä jopa yli 5 000 hyttystä, mutta ravinnon puute ja hyönteissyöjät pitävät todelliset määrät pienempinä.

Voiko hyttysiä karkottaa kasvien avulla?

Hyttysiä voi torjua useilla luonnonkasveilla, joiden haju ei ole niiden mieleen, esimerkiksi basilikalla, kissanmintulla, laventelilla ja rosmariinilla. Laimennettu laventeliöljy toimii myös punkkikarkotteena, ja sitä voi sivellä hihansuihin ja koiran valjaisiin. Piha kannattaa pitää avoimena. Hyttyset pitävät varjoisista ja tyynistä paikoista.

Onko linnun- ja lepakonpöntöistä apua?

Hyttyset ovat vain pieni osa hyönteissyöjien ravinnosta, tavallisesti alle viisi prosenttia. Suurempi osuus lintujen ja lepakoiden ravinnosta koostuu kovakuoriaisista, perhosista, pistiäisistä ja sudenkorennoista. Siten hyönteissyöjillä ei ole juurikaan vaikutusta hyttysten kantojen suuruuksiin.

Ovatko hyttysansat oikeasti tehokkaita? Entä tuulettimet?

Tehokkaidenkin hyttysansojen ja hyttyskarkotteiden vaikutusalue on usein pieni. Ansoissa käytetään houkuttimina muun muassa UV-valoa, mustavaloa, hiilidioksidia, lämpöä ja kosteutta. Tuuletin toimii, mutta pilaako se kesäillan tunnelman?

Miksi hyttyset pitävät enemmän toisista ihmisistä kuin toisista? Voiko omaa vetovoimaansa jotenkin vähentää?

Jokaisella ihmisellä on ominaistuoksu, joka syntyy iholla elävien bakteerien tuottamista kemikaaleista. Joidenkin tuoksu on enemmän hyttysten mieleen, ja sitä on vaikea muuttaa. Hyttysiä houkuttelevat myös hiilidioksidi ja lämpö. Mitä enemmän niitä huitoo, sitä enemmän tuottaa hiilidioksidia ja lämpöä, ja silloin on entistä helpompi kohde hyttysille.

Jos haluaa välttää hyttysiä metsäreissulla, kannattaa valita aurinkoinen ja tuulinen päivä. Toisaalta silloin saa seuraksi paarmoja.

Kasvaako sietokyky, jos vain antaa hyttysen pistää?

Valtaosa ihmisistä on herkistynyt hyttysen syljen sisältämille valkuaisaineille. Sietokyky kasvaa, kun altistuu pistoille, ja alkukesän pistot kutiavat eniten. Sietokyky kestää kesäajan, mutta lievenee talvella ja herkkyys palaa seuraavana keväänä. Suomessa on noin 50 hyttyslajia, jotka ovat lennossa kesän eri aikoina. Yhden lajin siedätyshoito ei anna suojaa kaikkia lajeja vastaan. Ihmiset reagoivat eri lajeihin eri tavoin, ja joillakin voi tulla voimakasta kutinaa, joka kestää jopa pari viikkoa.