Luomuksen kävijämäärät kasvussa 2018

Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen yleisökohteissa – Luonnontieteellisessä museossa ja kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa – vieraili viime vuonna kaikkiaan 266 000 eri-ikäistä luonnon ystävää.

Erityisesti Luomukseen kuuluvat kasvitieteelliset puutarhat kasvattivat kävijämääriään.

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneilla ja ulkopuutarhassa vieraili arviolta yhteensä noin 84 000 kasveista kiinnostunutta kävijää. Ulkopuutarhan osalta kävijämäärä on arvio, sillä sinne on toistaiseksi vapaa pääsy eikä kävijämääriä lasketa.

Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa kävijöitä oli noin 18 000. Kumpulan kausi käynnistyi jo perinteiseen tapaan biologian opiskelijoiden perhetapahtumalla, Vappushokkelolla, joka houkutteli paikalle lähes 2800 vierasta.

Luonnontieteellisessä museossa vieraili viime vuonna runsaat 164 000 henkeä.

Vuoden 2018 kesä oli poikkeuksellinen pitkine hellejaksoineen, mikä varmasti osaltaan lisäsi kävijämääriä. Lisäksi uudistettu Kaisaniemen ulkopuutarha oli edeltävien vuosien rakennustöiden jälkeen koko vuoden avoinna yleisölle kuten kasvihuoneetkin, jotka olivat 2017 kesällä suljettuina lähes kaksi kuukautta korjaustöiden vuoksi.

Kaisaniemen uudistuneen ulkopuutarhan suosituille kesäopastuksille osallistui ennätykselliset 3 600 kasveista kiinnostunutta kävijää.

Kaisaniemessä järjestetyssä Lummeyö -tapahtumassa jännitettiin yli 800 hengen voimin jättilumpeen kukintaa. Nuppu ei kuitenkaan suostunut avautumaan yleisön läsnä ollessa, vaan vasta seuraavana yönä. Tämä ei yleisöä haitannut ja lumme-innostus jatkui vielä tapahtuman jälkeenkin.

Kumpulan puutarhaan kävijöitä houkutteli moni-ilmeisen puutarhan ja hellekesän lisäksi uusi kahvilatoimija (kesäkahvila Kumpu), sekä puutarhan tapahtumissa ja muutamana päivänä kuukaudessa avoinna olleet geologiset kokoelmat, jotka sijaitsevat komeassa pääkartanorakennuksessa. Toukokuun alussa alkavalla kesäkaudella kokoelmiin pääsee kurkistamaan aiempaa useammin. Aukioloajat ja kaikki Luomuksen tapahtumat lisätietoinen löytyvät Luomuksen sivuilta.

Myös erilaiset yleisökohteissa järjestetyt tapahtumat, työpajat ja tietoiskut houkuttelivat kävijöitä vuoden aikana.

– Luomuksella on myös varsin kattava tarjonta tilattavia opastuksia, joilla freelance-oppaamme johdattelevat luontotiedon pariin niin päiväkotilapsia, kuin eri-ikäisiä koululaisia ja moninaisia aikuisryhmiä, kertoo Leena Gustavsson, Luomuksen yleisöpalvelupäällikkö.

Luomuksen opastuksia varattiin viime vuonna lähes 900. Tilatuilla opastuksilla, pääsymaksun hintaan sisältyvillä ja ilmaisilla opastuksilla, työpajoissa sekä koulujen talvi- sekä syyslomatapahtumissa vieraili vuoden aikana kaikkiaan runsaat 35 000 henkilöä.

– Kiinnostus luontoa, luontotietoutta ja -tutkimusta kohtaan on ylipäätään kasvussa. Vaikuttavina tekijöinä ovat julkisessa keskustelussa vahvasti esillä olevat isot teemat kuten ilmastonmuutos ja kuudes sukupuuttoaalto, sekä ihmisen rooli tässä kaikessa, jotka puhuttavat yhä laajemmin. Luomus tarjoaa elämyksiä ja tutkittua tietoa aiheesta, toteaa Leif Schulman, Luomuksen johtaja.

Luomuksen yleisökohteiden sijainnit, aukioloajat, pääsymaksut ja muut tiedot löytyvät osoitteesta luomus.fi. Luomus on osa Helsingin yliopistoa.

Lisätietoja:

  • Johtaja Leif Schulman, p. 02941 28884
  • Yleisöpalvelupäällikkö Leena Gustavsson, p. 02941 28856