Mitä tutkit?
Kantava ajatus useimmissa tutkimusprojekteissani on tutkia, miten näennäisesti samanoloisista syövistä voitaisiin erotella ne, jotka todennäköisesti uusiutuvat myöhemmin ja jotka tarvitsisivat tehokkaampia hoitoja ja ehkä myös tiiviimpää seurantaa. Tutkin pääasiassa rintasyöpää, mutta jonkin verran myös muita syöpiä.
Mihin ja miten tutkimuksesi aihe vaikuttaa?
Osalla rintasyöpäpotilaista syöpä uusiutuu myöhemmin rankoistakin hoidoista huolimatta, kun taas osalla potilaista näennäisesti samanlainen syöpä saadaan parannettua pienehköllä leikkauksella. Suurena käytännön ongelmana on erotella nämä ryhmät. Olemme tunnistaneet erilaisia potilaan ominaisuuksiin, kasvaimen ominaisuuksiin tai potilaan käyttämään muuhun lääkitykseen liittyviä seikkoja, joiden avulla rintasyöpäpotilaiden ennustetta voitaisiin arvioida tarkemmin.
Lisäksi olen tutkijana kliinisissä lääketutkimuksissa, joissa rintasyöpäpotilaille tarjoutuu mahdollisuus saada uusimpia hoitoja, joita ei ole vielä markkinoilla.
Joka kolmas suomalainen sairastuu jossain vaiheessa elämäänsä johonkin syöpään, ja joka kahdeksas nainen sairastuu rintasyöpään. Uuden tiedon avulla sekä vanhat että uudet hoitomuodot voidaan kohdistaa niistä parhaiten hyötyville potilaille. Samalla vältetään turhia hoitoja.
Mikä alallasi inspiroi sinua erityisesti juuri nyt?
Omalla vastaanotolla potilaiden saamat hyvät hoitovasteet ilahduttavat aina. On myös mukava nähdä, että usein tehon lisääntyminen ei uusissa hoidoissa tarkoita haittavaikutusten lisääntymistä, vaan monet uusista hoidoista ovat selvästi aiempia hoitoja paremmin siedettyjä. Myös HUSin ja Helsingin yliopiston välisen syöpätutkimustyön laaja-alaisuus ja tutkijoiden intohimo on ollut innostavaa päästä näkemään läheltä.
Peeter Karihtala on syöpätautien professori lääketieteellisessä tiedekunnassa.