Jos levät kuolevat, ihmisille elintärkeät omega 3 –rasvahapot loppuvat

Ojittaminen ja hakkuut näkyvät järvissä sameutena. Vesistöjen kuormitusta tutkiva Elina Peltomaa toivoo, että ympäristön pilaamiselle saataisiin hinta.

Artikkeli on julkaistu Yliopisto-lehdessä 7/2022.

Kun yliopistotutkija Elina Peltomaa ensi kerran katsoi Mustavirtaa, mieleen nousi epäilys. Onko kahvinvärisessä vedessä lainkaan levää? 

— 1940-luvulla alkaneen ojituksen ja hakkuiden kuormitus näkyvät järven tummuutena. Turvemaasta on valunut orgaanista ainesta voimakkaasti ja pitkään. 

Jos valo ei pääse tummassa vedessä pintaa syvemmälle, yhteyttäminen ei enää onnistu. Vallitseviksi eliöiksi nousevat uutta orgaanista ainesta tuottavien levien sijaan hajottajat ja bakteerit.  

Kyse ei ole pikkuasiasta. 

— Jos levät katoaisivat, ihmisiltä loppuisivat niiden tuottamat elintärkeät ravintoaineet kuten pitkäketjuiset omega 3 -rasvahapot. 

Peltomaan tutkimushanke määrittelee metsätaloustoimien seurauksille rahallisen arvon. Määrittelyä työstää ympäristöekonomi Jenni Miettinen yliopiston taloustieteen osastolta. 

— Rahan kautta luontokadon seuraukset ymmärretään paremmin. Päättäjien on helpompi määritellä sopivia sanktioita ympäristön kuormittamisesta, Peltomaa sanoo. 

Tutkimus perustuu näytteenottoon sekä suo- ja järvisimulaattoreiden tarjoamaan tietomäärään. Simulaattorien kehittäjät, professori Annamari Laurén ja tutkijatohtori Petri Kiuru Itä-Suomen yliopistosta ovat hekin mukana hankkeessa. 

— Mallinnukset mahdollistavat isojen aineistojen käsittelyn ja ovat loistava lisä.  

Silti maastopäivä on aina erityinen päivä, Peltomaa sanoo.  

— Rakastan luonnossa liikkumista enkä halua luopua näytteiden keräämisestä. En, vaikka hyttyset ja hirvikärpäset välillä ärsyttävät. 

Mustavirran rantaan ei pääse autolla eikä veneen rahtaaminen metsän halki tuntunut järkevältä. Niinpä Elina Peltomaa keksi näppärän ja helposti mukana kulkevan työvälineen, pumpattavan suppilaudan. 

— Lauta kulkee repussa ja on tarpeeksi tukeva näytteenottovälineiden käyttämiseen. 

Paikan sähköttömyyskin synnytti päänvaivaa. Näytteet on suodatettava heti, yleensä sähköisellä alipainepumpulla. Mikä neuvoksi? 

— Mieheni huomasi pumpun muistuttavan auton jarrujen käsikäyttöistä ilmauspumppua. Ostin sellaisen parilla kympillä kokeiltavaksi. Sehän toimii loistavasti! 

 

Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedeaikakauslehti, joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin. 

Kuka
Yliopistotutkija Elina Peltomaa metsätieteiden osastolta Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta.  

Missä
Mustavirta-järvellä Janakkalassa sekä suo- ja järvisimulaatioissa. 

Mitä
Tutkii kuormitusta, jonka turvemailla kasvavien metsien ojittaminen ja hakkuut aiheuttavat vesistöihin.