Helsingin yliopisto singahti lääketutkimuksen oppiaineessa maailmanlaajuisesti 24:nneksi

Helsingin yliopiston lääketutkimuksen oppiaine paransi sijoitustaan merkittävästi viime vuodesta. Shanghai Ranking listasi Helsingin yliopiston sadan parhaan joukkoon yhteensä 18 oppiaineessa.

Helsingin yliopisto on noussut maailman 24. parhaaksi lääketutkimuksen oppiaineessa. Arvioinnin teki riippumaton Shanghai Ranking, ja tulokset julkaistiin Global Ranking of Academic Subjects -listauksessa. Edelle kirivät esimerkiksi merkittävät Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa sijaitsevat yliopistot, ruotsalainen Karoliininen instituutti sekä saksalaiset Tübingenin ja Marburgin yliopistot.

Helsingin yliopiston lääketutkimuksen sijoitus parani huimasti viime vuodesta, jolloin se arvotettiin sijoille 101–150. Farmasian tiedekunnan dekaani Jouni Hirvonen toteaakin, että tiedekunnan tutkimuksen tason parantamiseksi on tehty pitkäjänteistä työtä sekä tutkimusohjelmien ja infrastruktuurien tasolla että aktiivisten rekrytointien muodossa.

– Erinomainen menestys kilpaillun tutkimusrahoituksen ja tutkijapaikkojen hankkimisessa heijastuu hienosti myös tutkimustulosten raportoinnissa ja julkaisemisessa alan kärkilehdissä.

Farmasian tiedekunnassa on myös panostettu voimakkaasti kansainvälistymiseen ja kansainväliseen yhteistyöhön esimerkiksi ULLA-, GPEN-, NordForsk- ja PSRC-tutkija- ja tutkijakouluverkostoissa.

– Lisäksi tiedekunnan kansainväiset vastuulliset tutkijat tutkimusryhmineen ovat menestyneet erinomaisesti, kuten luonnollisesti myös monet heidän suomalaiset kollegansa ryhmineen. Aktiiviset strategiset kumppanuudet Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa ovat varmasti myös tuoneet näkyvyyttä ja tunnettuutta tiedekunnan tutkijoille ja tutkimusprojekteille, Hirvonen toteaa.

Edit: korjattu farmasian oppiaine (englanniksi pharmacy and pharmaceutical sciences) lääketutkimuksen oppiaineeksi.

 

Shanghai Ranking mittaa yliopistojen menestystä tietyssä oppiaineessa esimerkiksi tieteellisten julkaisujen ja siteerausten sekä kansainvälisten yhteisartikkelien ja arvostetuissa tiedejulkaisuissa ilmestyneiden artikkeleiden määrässä. Yliopistoja vertaillaan 54 oppiaineessa viideltä tieteenalalta.