Albert Wuokon nuoren tutkijan palkinto 2020 farmasian tohtori Samuel Kohtalalle

4 000 euron suuruinen palkinto myönnettiin Samuel Kohtalalle ansiokkaasta farmasian alan väitöskirjatyöstä, joka on tieteellisten ansioiden lisäksi saanut poikkeuksellista julkisuutta ja tuonut tutkimusryhmälle huomattavasti ulkopuolista rahoitusta.

Suomen farmaseuttinen yhdistys on myöntänyt tämän vuoden Albert Wuokon nuoren tutkijan palkinnon farmasian tohtori Samuel Kohtalalle. 

Palkinto myönnettiin ansiokkaasta farmasian alan väitöskirjatyöstä. Samuel Kohtala tutki väitöskirjassaan ”Rapid-Acting Antidepressants: Shared Neuropharmacological Mechanisms” antidepressanttien molekyylitason vaikutusmekanismeja. Työssä esitetty hypoteesi tutkittujen antidepressanttien kaksivaiheisesta vaikutuksesta avaa uusia näkökulmia farmakologisen mekanismin ja unen neurobiologian yhdistämisestä.

Väitöstyö on tieteellisten ansioiden lisäksi saanut poikkeuksellista julkisuutta tiedejulkaisujen ulkopuolella sekä johtanut kolmeen keksintöilmoitukseen ja yhteen patenttiin. Tutkimusaihe on lisäksi tuonut tutkimuslaboratoriolle huomattavan summan ulkopuolista Business Finland -rahoitusta.

Palkintosumma on 4 000 euroa. Palkinto myönnettiin FinPharmSci 2020 -virtuaalitapahtumassa 1.10.2020.

Suomen farmaseuttinen yhdistys on vuonna 1887 perustettu tieteellinen yhdistys, jonka tarkoituksena on farmaseuttisten tieteiden, farmaseuttisen tutkimuksen ja niiden sovellutusten edistäminen. Yksityisiä tutkijoita yhdistys tukee myöntämällä apurahoja ja jakamalla tunnustuspalkintoja.  Albert Wuokon palkinto on vuosittain jaettava palkinto farmasiaa edistäneelle henkilölle, ja yksittäisenä palkintona Wuokon palkinto on merkittävin maassamme farmasian alalla jaettavista tunnustuksista.

Tutkimusryhmä: Laboratory of Neurotherapeutics