Akateemikko Ilkka Hanski on kuollut

Metapopulaatioteorian kehittäjä, akateemikko Ilkka Hanski oli maailman johtavia tutkijoita ekologian ja evoluutiobiologian alalla.

Akatemiaprofessori ja tieteen akateemikko Ilkka Hanski (s. 1953) menehtyi tiistaiaamuna 10. toukokuuta pitkäaikaiseen sairauteen. Metapopulaatioteorian kehittäjänä tunnettu Ilkka Hanski oli maailman johtavia ekologeja ja evoluutiobiologeja, jota arvostettiin laajasti asiantuntijana sekä tiedeyhteisössä että sen ulkopuolella.

Ilkka Hanski johti Viikin kampuksella sijaitsevaa Metapopulaatiobiologian tutkimuskeskusta, joka on ollut Suomen Akatemian huippuyksikkö yhtäjaksoisesti vuodesta 2000. Hanskin tutkimus kohdistui hyvin laajasti luonnon monimuotoisuuteen. Uusimmissa tutkimuksissaan hän selvitti ihmisten asuinympäristön biologisen monimuotoisuuden vaikutusta allergioihin ja muihin tulehdusperäisiin sairauksiin.

Useita arvostettuja palkintoja

Ilkka Hanski sai uransa aikana useita arvostettuja palkintoja ja kunnianosoituksia. Näistä  merkittävin on Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian myöntämä, Nobel-palkinnon ulkopuolelle jääville tieteenaloille tarkoitettu Crafoord-palkinto vuodelta 2011. Hän sai myös Balzanin kansainvälisen palkinnon sekä Euroopan tiedesäätiön myöntämän Latsis-palkinnon biodiversiteettitutkimukselle. Tämän vuoden helmikuussa hänelle ojennettiin merkittävä Frontiers of Knowledge -tiedepalkinto uraauurtavasta työstä metapopulaatiobiologian alalla.

Akateemikko Hanski oli brittiläisen Royal Societyn ja yhdysvaltalaisen National Academy of Sciences -yhteisön jäsen. Hänelle myönnettiin myös lukuisia kansallisia palkintoja tieteellisestä työstään, tiedekasvatuksesta ja tieteenalansa popularisoinnista.

Ilkka Hanski haastateltavana maaliskuussa 2016

Ilkka Hanskin nimitys tieteen akateemikoksi syyskuussa 2015