Aino Juslén valittiin DiSSCon yleiskokouksen varapuheenjohtajaksi

The Distributed System of Scientific Collections (DiSSCo) on uusi, Euroopan luonnontieteellisten kokoelmien rakentama maailmanluokan tutkimusinfrastruktuuri. FT Aino Juslén, Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen eläintieteen yksikön johtaja, valittiin DiSSCon yleiskokouksen varapuheenjohtajaksi helmikuun lopussa.

Yleiskokouksen puheenjohtaja on pääjohtaja Edwin van Huis Alankomaiden kansallisesta luonnontieteellisestä kokoelmasta nimeltään Naturalis Biodiversity Center. 

DiSSCo työskentelee Euroopan kaikkien luonnontieteellisten kokoelmavarantojen yhdistämiseksi digitaalisesti. Tavoitteena on yhtenäistää kokoelmien hoito- ja käyttöohjeistukset ja -käytännöt siten, että niiden sisältämästä datasta tulee löydettävää, saavutettavaa, yhteiskäyttöistä ja uudelleen käytettävää (engl. Findable, Accessible, Interoperable, Reusable eli FAIR). Näin DiSSCo mahdollistaa hajallaan toimivien, tieteelliselle tutkimukselle korvaamattomien kokoelmien yhdistämisen integroiduksi tietovarannoksi, joka tarjoaa kytkeytynyttä todistusaineistoa luonnontieteellisen tutkimuksen tueksi.

– On todella innostavaa osallistua uuden tutkimusinfrastruktuurin kehitystyöhön ja avoimen tiedon edistämiseen yleiskokouksen varapuheenjohtajana. Luonnontieteelliset kokoelmat ovat palvelleet tutkimusta vuosisatojen ajan, mutta digitaalisuuden avulla pystymme palvelemaan yhteiskunnan kestävän kehityksen tavoitteita entistäkin laajemmin, Aino Juslén toteaa.

DiSSCo on maailman kaikkien aikojen kattavin sopimus luonnontieteellisten museoiden, kasvitieteellisten puutarhojen ja kokoelmia omistavien yliopistojen välillä. DiSSCo valittiin Euroopan tutkimusinfrastruktuurien tiekartalle vuonna 2018. Sen on tarkoitus olla toimintavalmis vuodesta 2025 alkaen.

Luomus on ollut hyvin aktiivisesti mukana edistämässä DiSSCoa johtamalla sen suunnitteluhanketta nimeltä ICEDIG. Luomus myös johtaa viiden instituutin muodostamaa Suomen konsortiota, joka liittyi DiSSCon täysjäseneksi ensimmäisessä, Luomuksen isännöimässä yleiskokouksessa Suomenlinnassa 28.2.2020.

Lisätietoa: