Viikin lehmät laukkasivat jälleen laitumelle

Helsingin yliopiston Viikin tutkimustilan asukit lähtivät viileästä kevätsäästä huolimatta heti innostuneena testaamaan toukokuisen ruohon maistuvuutta. Viikissä tutkitaan esimerkiksi lypsykarjan hyvinvoinnin, laiduntamisen ja hiilensidonnan mahdollisuuksia.

Helsingin yliopiston Viikin tutkimustilan 65:lle lehmälle koitti jälleen viileästä säästä huolimatta kesä, kun ne laskettiin laitumelle.  Jos sää suosii laidunten kasvua, Viikin lehmät ulkoilevat päivittäin.

Vielä tänä keväänä Tutkimustilan lehmät pääsivät laitumelle matalalla profiililla, mutta toivottavasti ensi vuonna voimme taas kerääntyä Viikin Koetilanmäelle toukokuun alkupuolella seuraamaan lehmien riemua paikan päällä.

Katso video laitumellelaskusta (UniTube)

Tutkimustilalla tehdään työtä maailman ihmisten ravitsemuksen turvaamiseksi

Valtaosa Viikin tutkimustilalla tehtävästä tutkimuksesta liittyy maatalouden ympäristövaikutuksiin, ilmastonmuutokseen ja kestävyyteen ylipäätään. Viime aikoina ruokaturvasta ja ruoantuotannosta on puhuttu paljon, erityisesti Ukrainan sotaan liittyen.  

– Todennäköisesti tulevina vuosikymmeninäkin ruoantuotannosta huolehtii pääasiassa maatalous. Me täällä Viikissä tutkimme, miten maataloustuotanto voi turvata maailman ihmisten ravitsemuksen kaikin puolin kestävällä tavalla sekä sosiaalisesti, ekologisesti että taloudellisesti. Tämän alan tutkimus on nyt tärkeämpää kuin koskaan, toteaa Viikin tutkimustilan johtaja Tapani Jokiniemi

Katso Tapani Jokiniemen haastattelu

Kaupunkiviljelystä haetaan taitoja, maayhteyttä ja tarkempaa tietoa ruoan alkuperästä 

 Kaupunkiviljely kiinnostaa monesta syystä. Ensimmäiseksi nousee usein mieleen ruoan alkuperä eli tieto siitä, miten ruoka on tuotettu, kuka sen on tuottanut ja onko se tuotettu eettisesti ja kestävästi.  

– Ihmiset hakevat myös maayhteyttä. Kotitarveviljely ja ruuan kasvatus itse tai yhteisöllisesti mahdollistavat konkreettisen yhteyden maaperään ja sen sisäänsä kätkemään elämään. Tutkimuksessakin on osoitettu, että maayhteydellä on hyvin kokonaisvaltaisesti suuri merkitys sekä meidän fyysiselle että henkiselle hyvinvoinnillemme. Lisäksi erityisesti nyt ihmiset kaipaavat taitoja, ja viljelystä saa niitä, toteaa tutkijatohtori Galina Kallio maatalous-metsätieteelliseen tiedekuntaan kuuluvasta Ruralia-instituutista

Katso Galina Kallion haastattelu (UniTube)

Helsingin yliopiston videoita löytyy myös Helsingin yliopiston YouTube-kanavalta.

 

 

 

Lisätietoja Helsingin yliopiston Viikin tutkimustilasta ja Viikin kampuksesta

Helsingin yliopiston Viikin tutkimustila sijaitsee Viikin kampusalueella Helsingin kaupungin maapinta-alan keskipisteen tuntumassa. Tilan päärakennuksista on linnuntietä noin seitsemän kilometriä Helsingin ydinkeskustaan. 

Viikin tutkimustila on Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan alainen yksikkö. Tilaa käytetään pääasiassa Helsingin yliopiston maatalous- ja metsätieteiden tutkimukseen ja opetukseen.  

Viikin tutkimustilaan kuuluu 155 hehtaaria viljelymaata, navetta ja 65 lypsylehmää. Vajaa puolet peltoalasta on säilörehu- ja laidunnurmena. Loppuosalla pelloista viljellään viljaa, öljykasveja ja valkuaiskasveja, kuten härkäpapua. Pelloilla on vuosittain myös lukuisia koealoja, joilla tehdään esimerkiksi kasvintuotanto- ja maaperätieteisiin sekä teknologiaan liittyvää tutkimusta. 

Tutkimustila muodostaa yhdessä Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueen kanssa vihreän vyöhykkeen Helsingin kaupungin maapinta-alan keskipisteen tuntumaan. Se kutsuu alueelle paitsi tieteen tekijöitä, myös kaikkia luonnosta, maalaismaisemasta ja ulkoilusta nauttivia vierailijoita.  Tilan historia ulottuu 1500-luvulle asti. 

Viikin kampus, jolla tutkimustila sijaitsee, on vahvasti kansainvälinen. Kampuksella työskentelee lähes 2 000 henkilöä, ja kampuksen neljässä tiedekunnassa on kaikkiaan yli 6 000 opiskelijaa. Vuosittain Viikissä työskentelevät tutkijat julkaisevat lähes 2 000 vertaisarvioitua tutkimusartikkelia.  

Viikki on myös vahvasti mukana Helsingin yliopiston innovaatiotoiminnassa. Kampukselle on juuri avattu uudenlaisen ruokainnovaatiotoiminnan kotipesä Viikki Food Design Factory. Se on ruoka- ja innovaatio-osaajien kohtaamispaikka, josta uudet kestävät ratkaisut työntyvät maailmalle ja kehittyvät innovaatioiksi ihmisten ja yhteiskunnan hyötykäyttöön.