Helsingin yliopiston Viikin tutkimustilan 65:lle lehmälle koitti jälleen viileästä säästä huolimatta kesä, kun ne laskettiin laitumelle. Jos sää suosii laidunten kasvua, Viikin lehmät ulkoilevat päivittäin.
Vielä tänä keväänä Tutkimustilan lehmät pääsivät laitumelle matalalla profiililla, mutta toivottavasti ensi vuonna voimme taas kerääntyä Viikin Koetilanmäelle toukokuun alkupuolella seuraamaan lehmien riemua paikan päällä.
Katso video laitumellelaskusta (UniTube)
Tutkimustilalla tehdään työtä maailman ihmisten ravitsemuksen turvaamiseksi
Valtaosa Viikin tutkimustilalla tehtävästä tutkimuksesta liittyy maatalouden ympäristövaikutuksiin, ilmastonmuutokseen ja kestävyyteen ylipäätään. Viime aikoina ruokaturvasta ja ruoantuotannosta on puhuttu paljon, erityisesti Ukrainan sotaan liittyen.
– Todennäköisesti tulevina vuosikymmeninäkin ruoantuotannosta huolehtii pääasiassa maatalous. Me täällä Viikissä tutkimme, miten maataloustuotanto voi turvata maailman ihmisten ravitsemuksen kaikin puolin kestävällä tavalla sekä sosiaalisesti, ekologisesti että taloudellisesti. Tämän alan tutkimus on nyt tärkeämpää kuin koskaan, toteaa Viikin tutkimustilan johtaja Tapani Jokiniemi.
Kaupunkiviljelystä haetaan taitoja, maayhteyttä ja tarkempaa tietoa ruoan alkuperästä
Kaupunkiviljely kiinnostaa monesta syystä. Ensimmäiseksi nousee usein mieleen ruoan alkuperä eli tieto siitä, miten ruoka on tuotettu, kuka sen on tuottanut ja onko se tuotettu eettisesti ja kestävästi.
– Ihmiset hakevat myös maayhteyttä. Kotitarveviljely ja ruuan kasvatus itse tai yhteisöllisesti mahdollistavat konkreettisen yhteyden maaperään ja sen sisäänsä kätkemään elämään. Tutkimuksessakin on osoitettu, että maayhteydellä on hyvin kokonaisvaltaisesti suuri merkitys sekä meidän fyysiselle että henkiselle hyvinvoinnillemme. Lisäksi erityisesti nyt ihmiset kaipaavat taitoja, ja viljelystä saa niitä, toteaa tutkijatohtori Galina Kallio maatalous-metsätieteelliseen tiedekuntaan kuuluvasta Ruralia-instituutista.
Katso Galina Kallion haastattelu (UniTube)
Helsingin yliopiston videoita löytyy myös Helsingin yliopiston YouTube-kanavalta.