Uutinen on julkaistu Yliopisto-lehdessä 9/2024.
Eläinsuojelujärjestö SEY myönsi apurahan vasikoiden ja niiden emojen suhdetta käsittelevän gradun tekoon.
Kotieläintiedettä opiskeleva Inkeri Räisänen tutkii vasikoiden pidempää vierihoitoa. Tutkielma keskittyy lypsylehmien ja vasikoiden käyttäytymiseen ja hyvinvointiin, kun ne asteittain vieroitetaan ja lopulta erotetaan toisistaan. Prosessi on haaste niille maitotilallisille, jotka haluavat ottaa eläinten tarpeet entistä paremmin huomioon.
Luonnossa emä vieroittaa vasikan aikaisintaan puolivuotiaana, mutta lypsykarjan vasikoille tämä on tyypillisesti tehty alle vuorokauden iässä.
— Vieroituksessa ja erotuksessa vasikalle ja lehmälle aiheutuu stressiä, kun vasikan maidonsaanti emältä loppuu ja niiden keskinäinen sosiaalinen side katkeaa. Varhaisella erotuksella on pyritty osaltaan välttämään rajua vieroitusstressiä, kun emän ja vasikan välinen suhde ei ehdi täysin kehittyä, Räisänen selittää.
— Pidemmän vierihoidon kohdalla tarvitaan lisätutkimusta parhaista tavoista vieroittaa vasikoita.
Tuotantoeläinten voinnista tiedetään liian vähän
SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati White perustelee apurahaa tuotantoeläinten hyvinvointitutkimuksen kovalla tarpeella.
— Varhainen erotus on yksi puhutuimpia eläinten hyvinvointikysymyksiä sekä Suomessa että kansainvälisesti, hän sanoo.
Inkeri Räisänen työskentelee opintojensa ohella kotieläinten luomutuotannon asiantuntijana maatalouden neuvontaorganisaatio ProAgriassa.
Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedeaikakauslehti, joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin.