Suomen urbaaneimmat lehmät kirmaavat laitumelle lauantaina

Ensi lauantaina Viikin tutkimustilan lehmät pääsevät maistamaan vapautta, kun navetan ovet pitkän talven jälkeen avautuvat. Laidunkauden avajaiset on myös monelle kaupunkilaiselle ainutlaatuinen tilaisuus nähdä, miten riehakkaasti lehmät käyttäytyvät, kun ne pitkästä aikaa pääsevät ulos. Samassa yhteydessä tarjolla on myös tiedettä pop-up-Tiedekulmassa.

Helsingin yliopiston tutkijat tuovat tänä vuonna ensimmäistä kertaa laidunkauden avajaisiin tiedettä pystyttämällä pop up -Tiedekulma-kahvilan. Tapahtumassa tarjoillaan kaupunkilaisille tutkittua tietoa maatalouden fosforipäästöjen ehkäisemisestä, lehmien hyvinvoinnista ja siitä, miten elintarvikkeiden pakkaukset suunnitellaan niin, että ne edistävät kestävän kehityksen tavoitteita.

Eläinten hyvinvoinnin tutkija, dosentti Laura Hänninen  (@LauraTHanninen) esittelee yleisölle eläinten hyvinvointitutkimusta, jossa on selvitetty eläinlajien tarpeita ja muun muassa sitä, mitkä tekijät aiheuttavat eläimille mielihyvää tai alakuloa. Hänninen tietää, mistä lehmät pitävät, miten ne ilmaisevat itseään ja miten ne tunnistavat lajikumppaninsa.

Ympäristöekonomian professori ja Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen kertoo SAVE-kipsihankkeesta (@savekipsihanke), joka tarjoaa ratkaisua maatalouden fosforipäästöihin. Menetelmän avulla fosforipäästöistä olisi mahdollista leikata jopa kolmannes.

Tekniikan tohtori ja yliopistonlehtori Hanna Koivula esittelee tutkimusta siitä, miten ruokahävikkiä on mahdollista vähentää pakkausteknologian avulla. Koivula käyttää maitotölkkiä mallina oivallisesta ja tarkoituksenmukaisesta pakkauksesta, joka palvelee kestävää kehitystä.

Tapahtuma on osa Helsingin yliopiston Kestävä planeetta -tiedeteemaa, josta keskustellaan aihetunnisteella #helsinkisustainability

 

Aikataulu ja paikka

Pop up -Tiedekulma Laidunkauden avajaisissa lauantaina 6.5.2017 klo 10-11 Kahvila Tähkän kabinetissa.

Kahvila Tähkä, Oppilasrakennus, Koetilantie 7, Viikki.

Kahvila aukeaa jo kello 9.00, ja tarjolla on kahvia, pullaa sekä monenlaisia muita herkkuja.

Laitumellelasku alkaa kello 11.10.

Lounastarjoilu aloitetaan heti Pop up -Tiedekulman esitysten jälkeen kello 11.00.

Tiedekulma on Helsingin keskustassa sijaitseva yliopiston ja kaupunkilaisten kohtaamispaikka, joka laidunkauden avajaisten kunniaksi vierailee oppilasrakennuksen kahvila Tähkässä.