Juttu on julkaistu Yliopisto-lehdessä 10/2024.
Suomen sikaloissa kastroidaan vuosittain noin miljoona alle viikon ikäistä urosporsasta. Kastraatio tehdään, jotta sianlihaan ei jäisi karjun hajua. Osa kuluttajista pitää hajua vastenmielisenä.
Sikatalouden näkökulmasta kastraatio on nopea rutiinitoimenpide. Eläimelle kastraatio aiheuttaa kuitenkin vakavan kudosvaurion, stressiä ja kovaa kipua. Ilman kivunlievitystä kastroidut porsaat huutavat, koettavat paeta toimenpidettä sekä heiluttavat voimakkaasti jalkojaan.
— Muilla nisäkkäillä tehdystä tutkimuksesta tiedämme myös, että pian syntymän jälkeen koettu voimakas kipu voi aiheuttaa myös pitkäaikaisia kiputiloja, kertoo eläinlääketieteen tutkija Ann-Helena Hokkanen.
Suomen uusi eläinten hyvinvointilainsäädäntö edellyttää, että vuodesta 2027 alkaen porsaiden kastraatiossa käytetään paikallispuudutusta jo vaaditun tulehduskipulääkkeen lisäksi. Kipua lievittävän lääkityksen saa antaa porsaalle siihen koulutettu työntekijä.
Hokkanen kollegoineen pyrkii selvittämään parasta tapaa antaa puudutus.
— Puudutuksen vuoksi porsas pitää käsitellä kahdesti: ensin antaa lääkitys ja sitten tehdä kastrointi, kun puudutus on ehtinyt vaikuttaa. Myös puudutuksen antaminen sattuu.
Tutkijat havainnoivat porsaiden käyttäytymistä ja ääntelyä. He mittasivat ihon lämpötilan ennen operaatiota, puudutuksen antamisen jälkeen sekä kastraation jälkeen. Lisäksi porsaiden käytöstä seurattiin vielä videon avulla kaksi tuntia operaation jälkeen.
Tutkijat totesivat, että porsaan kiinnittäminen telineeseen aiheuttaa niin suuren pelkoreaktion, että puudutteen tehon arvioiminen muuttuu mahdottomaksi. Sen sijaan ne porsaat, jotka saivat olla hoitajan sylissä puudutuksen ja kastraation aikana, pysyivät rauhallisina.
Ensimmäiset tilakäynnit on tehty o tänä vuonna, mutta täyteen vauhtiin tutkimus pääsee ensi vuoden puolella. Tutkijat selvittävät myös, millaisia näkemyksiä ja käytännön kokemuksia maataloustuottajilla on lääkityksen käytöstä pikkuporsaiden hoidossa.
Yliopisto-lehti on Helsingin yliopiston tiedeaikakauslehti, joka on sitoutunut Journalistin ohjeisiin.
KUKA Vieraileva tutkija Ann-Helena Hokkanen sai syksyllä SEY-järjestön apurahan tuotantoeläinten
hyvinvoinnin tutkimukseen.
MISSÄ Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa ja maatalousyrittäjien tiloilla.
MITÄ Selvittää parasta tapaa lievittää kastroitavien porsaiden kipua.