Oletko nähnyt kaupunkilepakoita pääkaupunkiseudulla, Tampereella tai Turussa? Osallistu tutkimukseen!

Tutkijat Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta kaipaavat havaintoja lepakoista pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun keskusta-alueilta.

Maailmalta tunnetaan yli 1 400 lepakkolajia, mikä on noin viidesosa kaikista maailman nisäkäslajeista. Lepakot ovat levittäytyneet hyvin laajalle, mutta kaupungistumisen vaikutuksesta lepakoihin tiedetään silti hyvin vähän.

On kuitenkin viitteitä siitä, että jotkin lepakkolajit viihtyvät erityisesti kaupungeissa. Mutta kuinka mieluisia suomalaiset kaupunkiympäristöt ovat lepakoille? Voidaanko lepakoiden todeta jopa olevan sopeutuneita kaupunkielämään, vai onko siitä niille jotain haittaa?

Näihin kysymyksiin vastaamiseen Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen tutkijat kaipaavat nyt kaupunkilaisten apua.

–  Olemme kiinnostuneita Helsingin, Espoon ja Vantaan sekä Tampereen ja Turun keskusta-alueiden lepakkohavainnoista. Hyviä havaintopaikkoja kaupungeissa ovat erilaiset keskustojen puistoalueet, mutta myös katuvalojen lähettyvillä voi nähdä lepakon saalistelemassa. Meitä kiinnostaa myös tieto rakennuksista, joissa lepakot viettävät aikaa päivisin, toteaa Veronika Laine Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Havaintojen lähettäjän ei tarvitse tehdä tarkkaa lajimääritystä, mutta ylös kannattaa kirjata ainakin seuraavat asiat:

  • Havaintopaikka: osoite tai koordinaatit.
  • Kuinka monta lepakkoa havaittiin - arvio riittää.
  • Oliko kyseessä lentävä lepakko vai lepakoiden pesimäpaikka.
  • Havainnoitsijan yhteystiedot - ei pakollinen tieto.

Lähetä havaintosi e-lomakkeella tai sähköpostitse osoitteeseen veronika.laine@helsinki.fi.

Yhteystiedot: