Helsingin yliopisto suunnittelee Hongkongiin älykkäitä kaupunkeja tutkivaa keskusta

Hongkongiin suunniteltu Helsingin yliopiston tiede- ja teknologiakeskus H2O keskittyy älykkäisiin kaupunkeihin hyödyntämällä tekoälyä ja mobiiliviestintää. 

Helsingin yliopiston suunnitelmissa on perustaa Hongkongiin älykkäisiin kaupunkeihin keskittyvä tiede- ja teknologiakeskus yhdessä paikallisten kumppaneiden kanssa. Nimellä H2O 28.11. Hongkongissa esitelty keskus koostuisi tutkimuslaboratorioista sekä kaikille avoimesta virtuaalisesta tilasta. Keskus mahdollistaisi teknologian kehittämisen lisäksi suuren yleisön, tutkijoiden, sijoittajien ja yrittäjien vuorovaikutuksen tieteen ja teknologian aloilla.

Kansleri Kaarle Hämerin mukaan H2O on Helsingin yliopistolle merkittävä avaus maailmanlaajuisten haasteiden ratkaisemisessa.

– Helsingin yliopisto keskittyy ratkaisemaan digitalisaation ja tekoälyn avulla muun muassa kaupungistumisen, ilmastonmuutoksen ja kestävän kehityksen kaltaisia haasteita, joiden ratkaisemiseksi kehitetään tutkimus- ja innovaatioalustoja. H2O-aloite on keihäänkärkemme, jonka avulla voimme vaikuttaa maailmanlaajuisesti.

Hongkong yhdeksi maailman ensimmäisistä älykaupungeista

H2O keskittyy älykkäisiin kaupunkeihin hyödyntämällä kahta Suomen vahvuutta: tekoälyä ja mobiiliviestintää. Tavoitteena on saada Hongkong yhdeksi maailman ensimmäisistä älykaupungeista, joka hyödyntää laajasti 5G-verkkoa ja lisättyä todellisuutta. Hongkong voisi toimia pilottina, jossa esitellään uusien teknologioiden ympäristöjä. 

 

Kasvavien datalähteiden ansiosta tekoälyllä on yhä merkittävämpi rooli maailman ymmärtämisessä. Helsingin yliopisto hyödyntää tekoälyä esimerkiksi ilmanlaadun ennustamisessa ja arvioinnissa yhdistämällä tuhansien antureiden tietoja. Pilvipalveluiden ja reunapohjaisten laskentajärjestelmien myötä 5G-mobiiliviestintä kehittyy parhaillaan nopeasti, ja useat operaattorit ympäri maailmaa aikovat ottaa käyttöön ensimmäiset kaupalliset verkot vuoteen 2020 mennessä. 

H2O:ssa on kumppaneina mukana Hongkongin tiede- ja teknologiakeskus (HKUST) sekä Hongkongin tiede- ja teknologiakeskuspankki (HKSTP) ja se toimii yhteistyössä paikallisten tutkimuskeskusten kanssa. Suomesta aloitetta tukevat Business Finland (Tekes), Helsingin kaupunki, Kiinan Team Finland sekä suomalainen yritysverkosto ja starttiyritykset. Kaikkiaan Hongkongiin on tarkoitus perustaa kymmenen tekoälykeskusta, joissa on mukana ulkomaisia huipputason yliopistoja. 

Helsingin yliopisto on Nokia Bell Labs -kumppani. Nokia tukee yliopiston H2O-aloitetta.

–  Helsingin yliopisto on Nokian vahva kumppani tutkimus- ja kehittämistoiminnassa. Kannatamme yliopiston aloitetta perustaa kansainvälinen teknologia- ja innovaatiokeskus Hongkongiin, sanoo Nokia Bell Labsin tutkimusjohtaja Lauri Oksanen.

Helsingin yliopisto ja Hongkongin teknillinen korkeakoulu allekirjoittivat keskiviikkona aiesopimuksen tutkimusyhteistyön ja tutkijavaihdon tiivistämisestä. Sopimuksen allekirjoittivat vararehtori Hanna Snellman ja dekaani Tim Cheng Hongkongin teknillisestä korkeakoulusta. Paikalla oli myös liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Lisätietoja: 

Nokia Chair in Data Science -professori Pan Hui (englanniksi), puh. +358 50 311 9738, pan.hui@cs.helsinki.fi

Professori, tietojenkäsittelytieteen osaston johtaja Sasu Tarkoma, puh. +358 40 506 2163, sasu.tarkoma@cs.helsinki.fi