Tiedekulmassa keskustellaan Euroopan murroksesta ja sen syistä

Venäjän hyökkäys Ukrainaan asetti Euroopan uuteen tilanteeseen, jossa epävarmuus ja uhkakuvat heijastuvat myös tavallisen eurooppalaisen arkeen. Tapahtumat ovat saaneet monet arvioimaan uudelleen käsityksiä Euroopasta, sodasta ja kansainvälisestä politiikasta.

– Euroopassa tapahtuu tällä hetkellä paljon ja vaikuttaa siltä, että elämme historiallisia aikoja. Aina ei ole kuitenkaan helppo hahmottaa, mitkä ovat aidosti suuria muutoksia ja mikä ohimenevää kuohuntaa. Silloin kannattaa kääntyä yhteiskunnan ja historian tutkijoiden puoleen, sillä he pohtivat juuri näitä asioita työkseen, sanoo Leena Malkki, Eurooppa-tutkimuksen keskuksen johtaja.

Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksen ja Tiedekulman yhteistyössä tuottamissa keskusteluissa tarkastellaan sotaa 2020-luvun Euroopassa, eurooppalaisia identiteettejä ja kansainvälisen järjestyksen kriisiä. 

Tutustu Pinnalla-sarjan tapahtumiin tarkemmin Tiedekulman verkkosivuilla ja tule Tiedekulmaan (Yliopistonkatu 4) oppimaan lisää Euroopan murroksesta ja syistä murroksen taustalla! Tapahtumia voi myös seurata etänä.

Mil­lais­ta on sota 2020-lu­vun Eu­roo­pas­sa? | 28.9. klo 17

Syyskuussa keskustellaan siitä, miten perinteisen sodankäynnin paluu muuttaa eurooppalaista turvallisuuspolitiikkaa. Mikä on Naton rooli tulevaisuudessa ja mitkä ovat pienen valtion mahdollisuudet muuttuneessa tilanteessa?

Keskustelemassa sotilasprofessori Marko Palokangas, Venäjän turvallisuuspolitiikan apulaisprofessori Katri Pynnöniemi ja poliittisen historian apulaisprofessori Johanna Rainio-Niemi. Etäyhteydellä mukana Suomen Nato-edustuston päällikkö Klaus Korhonen. Juontajana on Helsingin Sanomien Nato-kirjeenvaihtaja Elina Kervinen.

SEURAA KESKUSTELUA SUORANA LÄHETYKSENÄ 28.9. KLO 17 TÄSTÄ LINKISTÄ

Eu­roo­pan nä­ky­mät­tö­mät ra­jat | 19.10. klo 17

Keitä Euroopassa autetaan ja millä ehdoin? Lokakuussa keskustellaan Euroopan solidaarisuuden rajoista. Mikä merkitys EU-jäsenyydellä on kriisitilanteissa ja mitä eurooppalaisuus merkitsee vaikeina aikoina?

Keskustelemassa akatemiatutkija Timo Miettinen, vastaava tutkija Miika Tervonen ja tutkijatohtori Johanna Vuorelma. Juontajana on Anu Partanen.

SEURAA KESKUSTELUA SUORANA LÄHETYKSENÄ 19.10. KLO 17 TÄSTÄ LINKISTÄ

Ke­nen sään­nöil­lä Eu­roo­pas­sa pe­la­taan? | 16.11. klo 17

Marraskuun tapahtumassa pohditaan sääntöpohjaisen kansainvälisen järjestyksen tulevaisuutta. Ovatko ihmisoikeudet rapautumassa ja onko luottamus yhteistyöhön mennyt?

Keskustelemassa kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Martti Koskenniemi, tutkimusjohtaja Hanna Ojanen ja eurooppalaisen aatehistorian professori Kaius Tuori. Juontajana on Anu Partanen.

SEURAA KESKUSTELUA SUORANA LÄHETYKSENÄ 16.11. KLO 17 TÄSTÄ LINKISTÄ