Tapahtumasarja EU-vaaleista ja EU:n tulevaisuudesta Tiedekulmassa

Tutkijat käsittelevät europarlamenttivaalien asetelmia ja EU:n tulevaisuuden suuntaa kolmessa keskustelussa toukokuussa.

EU-vaalit järjestetään kesäkuussa. Maailmanpoliittinen tilanne on kiristynyt, ja EU:n arvoja haastetaan eri tavoin. Helsingin yliopiston ja Helsingin Sanomien yhteisessä tapahtumasarjassa Tiedekulmassa tutkijat tulkkaavat EU:n roolia, tulevaisuuden suuntaa ja vaaliasetelmia HS:n toimittajien johdolla. 

Sarjan tapahtumat ovat kaikille avoimia, ja niitä voi seurata sekä Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4, Helsinki) että striimin välityksellä.

Tapahtumista julkaistaan jälkikäteen videotallenteet Tiedekulman Youtube-kanavalla ja podcastit yleisimmissä podcast-palveluissa.   

Tervetuloa!

 

Tiistai 14.5. klo 17–18.30: Maailma palaa! Miten käy EU:n?  

Maailmanpoliittinen tilanne ja globaali kilpailu kiristyvät. Valtioiden rajat ylittävät ongelmat koettelevat Euroopan unionia ja sen päätöksentekoa.  

Miten EU pärjää taloudellisessa kilpailussa ja tuottaa turvallisuutta sodan ajan Euroopassa? Mitkä haasteet asetetaan etusijalle, kun konfliktit ja ilmastonmuutoksen kaltaiset globaalit ongelmat seuraavat toisiaan? Miten EU:n rooli on muuttumassa ja mihin suuntaan eri voimat Euroopassa sitä haluavat viedä?   

EU:n roolista ja tulevaisuuden painotuksista ovat keskustelemassa ohjelmajohtaja Juha Jokela, eurooppaoikeuden professori Päivi Leino-Sandberg ja väitöskirjatutkija Laura Nordström. Juontajana on Helsingin Sanomien toimittaja Petja Pelli.

Lisätietoa tapahtumasta Helsingin yliopiston verkkosivuilla

 

Tiistai 21.5. klo 17–18.30: Kuka voittaa taistelun Euroopan tarinasta?  

EU kertoo itsestään tarinaa demokratian, rauhan, ihmisoikeuksien ja tasa-arvon vaalijana. Samaan aikaan esimerkiksi muuttoliikkeet, oikeusvaltion ongelmat ja turvallisuuspolitiikan kysymykset haastavat EU:n arvoja ja päämääriä. Onko EU:n omakuva edes oikea? 

Kuka toimii EU:n arvoja vastaan ja kuka puolustaa niitä? Mitkä tarinat hallitsevat tällä hetkellä keskustelua Euroopasta ja miten tästä tarinasta taistellaan? Tarvitaanko EU:lle jonkinlainen uusi tarina tai idea? 

Keskustelemassa yleisen historian emeritusprofessori Heikki Mikkeli, tutkijatohtori Markus Ojala ja Eurooppa-tutkimuksen yliopistonlehtori Hanna Tuominen.  Juontajana on Helsingin Sanomien toimittaja Emil Elo

Lisätietoa tapahtumasta Helsingin yliopiston verkkosivuilla

 

Tiistai 28.5. klo 17–18.30: Vallan uusjako Euroopassa? 

EU-vaaleissa äänestetään Euroopan parlamentin uudesta valtatasapainosta ja kannoista. Menestystä on ennakoitu erityisesti laitaoikeiston ryhmille.  

Nähdäänkö kesäkuun EU-vaaleissa vallan uusjako, ja miten sellainen vaikuttaisi EU:n suuntaan ja parlamentin toimintakykyyn? Mitkä ovat vaalien isot kysymykset eri puolella Eurooppaa, ja miten ne jakavat eri jäsenmaita ja poliittisia ryhmiä? 

EU-vaaleista ja niiden seurauksista ovat keskustelemassa väitöskirjatutkija Topi Juga, Euroopan politiikan tutkimuksen professori Johanna Kantola ja Jean Monnet -professori Katalin Miklóssy. Juontajana on Helsingin Sanomien toimittaja Anni Keski-Heikkilä.  

Lisätietoa tapahtumista Helsingin yliopiston verkkosivuilla

 

Lisätietoja tapahtumasarjasta

Vastaava tuottaja Toni Rönni

toni.ronni@helsinki.fi

050 3268990