5,3 miljoonaa euroa demokratian tulevaisuuden ja vesiturvan tutkimukseen Helsingin yliopiston tutkijoille

Strategisen tutkimuksen neuvosto rahoittaa pitkäjänteistä tutkimusta, jolla pyritään löytämään ratkaisuja keskeisiin yhteiskunnan haasteisiin.

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) on myöntänyt yhteensä 29 miljoonaa euroa demokratian tulevaisuuden sekä vesiturvan tutkimukseen. Rahoitusta sai yhteensä kymmenen hankekokonaisuutta, joissa tutkimusta tehdään eri organisaatiossa. Neljää hanketta johdetaan Helsingin yliopistosta.

Tutkimusta demokratian haasteista

Demokratian tulevaisuus (DEMOC) -ohjelman tutkimushankkeissa keskitytään demokratian nykyisiin ja tuleviin haasteisiin Suomessa ja kansainvälisesti. Helsingin yliopiston tutkijat saivat rahoitusta yhteensä noin 3,2 miljoonaa euroa.

Monitieteinen AI demokratian tukemisessa -hanke (AIDEMOC) tutkii tekoälyn, ja erityisesti generatiivisen tekoälyn vaikutuksia demokratian tulevaisuuteen. Hanketta johtaa Anna-Mari Wallenberg Helsingin yliopistosta.

Den liberala demokratins resiliens i Finland (RESLIDE) -hankekokonaisuus arvioi liberaalin demokratian kestävyyttä Suomessa ja esittää ratkaisuja sen suojelemiseksi. Kokonaisuutta johtaa Åsa von Schoultz Helsingin yliopistosta.

Demokraattisen osallistumisen esteiden ylittäminen yhdessä marginalisoitujen ja vähemmistöryhmien kanssa (OBAMA) -hankkeessa tutkitaan demokraattiseen osallistumiseen ja osallisuuteen liittyvää eriarvoisuutta sekä kehitetään tutkimukseen pohjautuvia malleja osallistumisen vahvistamiseksi. Hankekokonaisuutta johtaa Meri Kulmala Helsingin yliopistosta.

Polarisaation torjuminen materiaalisen osallisuuden avulla -hanke (MaterialDemocracy) keskittyy demokratian tulevaisuuteen kehittämällä tietoperustaa ja asiantuntijuutta vastaamaan ilmastonmuutokseen, kaupungistumiseen, vihreään siirtymään ja lajikatoon liittyvin radikaaleihin yhteiskunnallisiin murroksiin. Kokonaisuudessa on mukana Eva Heiskanen Helsingin yliopistosta.

DEMOC-ohjelmaa johtaa Heidi Härkönen Helsingin yliopistosta.

Katso kaikki ohjelmassa rahoitusta saaneet hankekokonaisuudet.

Vesi yhteiskunnallisena kysymyksenä

Vesi hyvinvoinnin, turvan ja rauhan elementtinä (WAWE) -ohjelmassa tutkimuskohteena on vesi ja vesivarat yhteiskunnallisena kysymyksenä kansallisesti ja globaalisti. Helsingin yliopistossa tehtävään tutkimukseen rahoitusta tuli yhteensä 2,1 miljoonaa euroa.

Kestävät vesi- ja ruokatulevaisuudet -hanke tarkastelee ilmastonmuutoksen ja vaikeasti ennakoitavien yhteiskunnallisten mullistusten, kuten sotien, pandemioiden ja taloudellisten kriisien vaikutuksia ruokaturvaan, toimeentuloon ja ekosysteemeihin. Hanketta johtaa Kari Hyytiäinen Helsingin yliopistosta.

Meriväylät kestävänä hyvinvoinnin ja turvallisuuden lähteenä (WATERWAYS) tutkii Itämeren meriteiden käytössä tapahtuvia muutoksia ja keskittyy erityisesti meriliikenteen turvallisuuteen sekä kestävyyteen. Hankkeessa on mukana Sakari Kuikka Helsingin yliopistosta.

Helsingin yliopisto on partnerina myös Rannikkovedet paineen alla – Suomenlahden suojelu geopoliittisen tilanteen ja ympäristön muutoksissa -hankkeessa. Siinä pyritään tunnistamaan, analysoimaan ja kvantifioimaan Suomenlahden meriympäristöön kohdistuvia riskejä erityisesti nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa, jossa Venäjän sota Ukrainaa vastaan on lopettanut yhteistyön Venäjän kanssa.

Katso kaikki ohjelmassa rahoitetut hankkeet.