Moprim tunnistaa millä välineellä liikut ja auttaa pienentämään hiilijalanjälkeä

Moprimin teknologia tunnistaa, millä välineellä liikumme. Samalla yritys auttaa kehittämään älykkäämpiä palveluja kaupunkilaisille. Lahdessa tekniikka auttaa jo pienentämään liikkumisen hiilijalanjälkeä.

Liikkumistapamme tunnistava teknologia auttaa parhaillaan lahtelaisia pienentämään hiilijalanjälkeään. Startup-yritys Moprimin teknologia on käytössä Lahden kaupungin CitiCAP-hankkeessa, jossa kaupunkilaiset voivat seurata liikkumisensa hiilidioksidipäästöjä reaaliajassa.

Data käsitellään ja analysoidaan Moprimin pilvipalvelussa. Käyttäjälle tiedot näkyvät mobiilisovelluksesta, josta voi seurata päivän autoilujen ja joukkoliikenteen käytön aiheuttamia päästöjä. Samalla käyttäjiä kannustetaan liikkumaan kävellen ja pyörällä. Vähäpäästöistä liikkumistapaa voidaan pian palkita myös virtuaalivaluutalla.

Lahtelaisten tavoitteena on paitsi vähentää liikenteen päästöjä, myös koota ja avata digitaalista tietoa liikkumisesta sekä kehittää uusia liikennepalveluja.

– Me teemme ihmiset tietoisemmiksi omista liikkumispäätöksistään ja hiilijalanjäljestään. Tämä muokkaa jo yksittäisten kansalaisten sekä päättäjien mielipiteitä ympäristöystävällisempään suuntaan, kertoo Moprimin hallituksen puheenjohtaja Petri Martikainen.

Yksilöitä ei voi tunnistaa

Moprimin teknologia perustuu algoritmeihin, jotka mallintavat liikkumista. Algoritmit tunnistavat paitsi liikkumismuodon ja tulevaisuudessa myös sen laadun esimerkiksi vastaamalla kysymykseen, kuinka ajan autoa. Datan kerääminen tapahtuu älylaitteissa olevien, liikettä tunnistavien antureiden avulla.

– Käytännössä jokaisella meillä on älypuhelin mukana koko ajan, joten pystymme havainnoimaan ihmisten liikkumista eri kulkuvälineillä kaupunkiympäristössä tehokkaasti, Martikainen kertoo.

Hän korostaa, että käyttäjien yksityisyydestä on huolehdittu. Esimerkiksi GPS-paikannusta ei tarvita liikkumismuodon tunnistuksessa.

– Data käsitellään aina anonymisoituna. Yksittäistä ihmistä tai hänen liikkeitään ei voi päätellä datasta, ja pilvessä ei käsitellä kenenkään henkilötietoja, Martikainen sanoo.

Kansainvälistyminen etenee

Martikaisen mukaan neljä vuotta toimineen Moprimin tuote alkaa nyt olla siinä vaiheessa, että sen käyttöä on helppo laajentaa.

– Lahden kaupunki on tästä hyvä esimerkki. Olemme tehneet jo useita hankkeita kaupunkien liikkumiseen liittyen. Myös yritykset ovat olleet kiinnostuneita matkaketjujen hyödyntämisestä kaupunkisuunnittelussa, Martikainen kertoo.

Kesällä 2019 Moprim voitti Rambollin Bright Ideas Challenge -kilpailun. Syksyllä se voitti yhdessä Lahden kaupungin kanssa älykaupunkipalkinnon Gitex-teknologiaviikolla Dubaissa.

– Uskon, että tiivis asuminen, kaupunkimainen kehitys ja liikkuva elämänmuoto lisäävät tulevaisuudessa entisestään erilaisten liikkumiseen liittyvien palveluiden tarvetta, Martikainen sanoo.

Slush & Unicorner 2019: Moprim

 

Lisätiedot:
Petri Martikainen,
Moprimin hallituksen puheenjohtaja
petri@moprim.com 
050 5500 666

Lue lisää:
MOPRIM - Mobility Data Company
Seuraa Moprimia Facebookissa
Seuraa Moprimia Twitterissä

Juttu on julkaistu alun perin 15.11.2017 ja sitä on täydennetty 17.10.2019.