Moprim tunnistaa liikkuvan ihmisen tavat

Mobiiliteknologia auttaa kehittämään älykkäitä palveluja kaupunkilaisille.

Ihmiset liikkuvat yhä enemmän, ja se kiinnostaa monia. Helsingin yliopistossa kehitetyn uuden liikkumismuodon tunnistavan teknologian avulla voidaan jo nyt esimerkiksi tehdä havaintoja siitä, millä välineellä ihmiset liikkuvat.

– Tietoja kerätään mobiilisovelluksen osana olevalla Moprimin teknologialla, ja niitä voi käyttää hyväksi muun muassa liikennevirtojen suunnittelussa ja uusien liputtomien matkapalvelujen toteuttamisessa. Käytännössä jokaisella meillä on älypuhelin mukana koko ajan, joten havainnoimme ihmisten liikkumista eri kulkuvälineillä kaupunkiympäristössä tehokkaasti.

Näin kertoo innovaation jatkojalostamista varten perustetun helsinkiläisen startup-yhtiön Moprimin hallituksen puheenjohtaja Petri Martikainen.

Algoritmit tunnistavat myös sen, kuinka autoa ajetaan

Moprimin kehittämä teknologia on jo käytössä Lahden kaupungin CitiCAP-hankkeessa. Teknologiaa testataan parhaillaan myös Helsingin seudun liikennelaitoksen (HSL) kanssa.

– Tietoa voidaan käyttää niin kaupunki- ja liikennesuunnittelussa kuin oman hiilijalanjäljen pienentämiseen. Tarkasta liikkumistiedosta ovat olleet kiinnostuneita niin kaupungit kuin yksittäiset käyttäjätkin, Martikainen sanoo.  

Moprim kehittää liikkumisen mallintamiseen algoritmeja, jotka tunnistavat paitsi liikkumismuodon myös sen laadun esimerkiksi vastaamalla kysymykseen, kuinka ajan autoa. Samaa dataa voi sitten käyttää älykkäästi osana kaupunkien liikennesuunnittelua myös henkilökohtaisen hiilijalanjäljen muodostumisen seuraamiseen.

Teknologiaa testataan parhaillaan myös Helsingin seudun liikennelaitoksen (HSL) kanssa.

Lahtelaisten tavoitteena on vähentää liikenteen päästöjä, koota ja avata digitaalista tietoa liikkumisesta sekä kehittää uusia liikennepalveluja.

– Lahdessa halutaan saada ihmiset kävelemään pyöräilemään ja käyttämään joukkoliikennettä myös uuden mobiilisovelluksen avulla.

­– Liikkumiseen liittyvät palvelut tulevat Lahdessa käyttämään Moprimin teknologiaa hyväkseen. Uskon, että tiivis asuminen, kaupunkimainen kehitys ja liikkuva elämänmuoto tulee vielä lisäämään erilaisten liikkumiseen liittyvien palveluiden tarvetta. Älykkäiden kaupunkien asukkaat tarvitsevat fiksuja palveluita, siis heitä kiinnostavia palveluita, sellaista kuin esimerkiksi liputon maksaminen, MaaS, eli Mobility as a service, Martikainen sanoo.

Lue lisää:
MOPRIM - Mobility Sensing Company

Moprim on mukana Helsingin yliopiston Helsinki Innovation Servicesin (HIS) start up -ständillä Slushissa Helsingissä joulukuun alussa. HIS on ollut apuna sen kaupallistamistyössä.

Lisätietoja antaa:
Moprimin hallituksen puheenjohtaja Petri Martikainen, petri@moprim.com, 050 5500 666

Juttu on julkaistu alun perin 15.11.2017 ja sitä on täydennetty 27.11.2018.

Petri Martikainen