Avaruuteen on suunnitteilla turistihotelleja, joista prototyyppi on kohta matkalla Kansainväliselle avaruusasemalle. Ensimmäinen suomalainen satelliitti on jo valmis lähtemään kiertoradalleen. Kun puhutaan avaruuden hyödyntämisen murroksesta, minkälainen tämä ”uusi avaruus” on ja keitä ovat nämä avaruudesta innostuvat?
- Avaruus ei kuuluu pelkästään tähtitieteilijöille, fyysikoille ja insinööreille, vaan yhtä lailla asianajajille, lääkäreille ja monille muille eri alojen edustajille, sanoo avaruusfysiikan tohtorikoulutettava ja tapahtuman yksi pääjärjestäjä Sissi Enestam.
Teemaviikolla tapahtumia on kolme.
Miksi avaruus?
ti 26.4.2016 kello 17.00-18.30
Miksi avaruutta kannattaa tutkia? Ja millaisia mahdollisuuksia avaruus tarjoaa? Puhetta avaruussäästä, sähköpurjeista, avaruusarkkitehtuurista ja astrofysikaalisesta tutkimuksesta. Lavalla professori Tuija Pulkkinen, avaruustutkija Sini Merikallio, arkkitehti Katri Pulli ja tutkijatohtori Pauli Pihajoki.
Kaupallinen avaruus
ke 27.4. kello 17.00-18.30
Kuinka avaruudella tehdään rahaa? Tilaisuudessa tarkastellaan kaupallista avaruutta sekä erilaisia avaruuden ympärillä toimivia yrityksiä. Mukana keskustelussa Space Systems Finlandin Matti Anttila, Reaktorin Juha-Matti Liukkonen ja RUAG Space Finlandin Topi Miettinen sekä edustaja Tekesistä.
Yllättävä avaruus
to 28.4. kello 17.00-18.30
Lähiasteroidit katoavat yllättävästi Auringon lähellä, tiesitko sen? Tästä ja muista erikoisemmista avaruusaiheista, esimerkiksi gravitaatioaalloista ja auringon ilmastovaikutuksista kertovat professori Kari Enqvist, dosentti Mikael Granvik, vanhempi tutkija Pekka Verronen ja tutkija Ilkka Sillanpää.
Tiedepubi Helsingin observatoriossa torstaina 28.4 päättää Helsingin yliopiston Tiedekulman Uusi avaruus -teemaviikon. Aiheena on avaruuden ulkopuolinen elämä ja äly. Tapahtuma on täynnä.
Tiedekulma on kaikille avoin tieteen ja kaupunkilaisten kohtaamispaikka Helsingin ydinkeskustassa, Aleksanterinkatu 7.
Katso suoraa lähetystä osoitteessa https://www.helsinki.fi/tiedekulma-live
https://www.facebook.com/events/819028401561436/
Lisätiedot: apulaisprofessori Emilia Kilpua, 050 415 5358, emilia.kilpua@helsinki.fi
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, @MinnaMeriTenhu, 050 415 0316, minna.merilainen@helsinki.fi