Avaruuden mustat aukot ovat äärimmäisiä aineen keskittymiä, joiden gravitaatio on niin voimakas, ettei edes valo pääse karkaamaan niistä. Huhtikuussa 2019 saatiin Event Horizon -teleskoopin avulla otettua ensimmäinen kuva mustasta aukosta radiogalaksissa M87. Nyt on julkaistu ensimmäiset kuvat Linnunradan keskustassa olevasta mustasta aukosta.
Havainnot ja tietokonesimulaatiot tukevat vahvasti käsitystä, että kuvaan on saatu supermassiivisen mustan aukon tapahtumahorisontti, yksisuuntainen kalvo, jonka läpi aine, valo ja informaatio pääsevät sisään mutta eivät voi koskaan poistua.
Mustat aukot ovat keskeisiä galaksien kehitykselle, ja tapahtumahorisontin ymmärtäminen on ollut tärkeää kvanttigravitaatioteorian etsimisessä.
Viimeisimmät tiedot mustasta aukosta galaksissamme
Heino Falcke on astrohiukkasfysiikan professori Radboudin yliopistossa Alankomaissa, ja on palkittu Spinoza-palkinnolla, Alankomaiden korkeimmalla tiedepalkinnolla. Hän kuuluu Event Horizon -teleskoopin tiederyhmään. Falcken kirja Valoa pimeydessä julkaistiin suomeksi 2021.
Professori Falcke luennoi mustista aukoista ja tapahtumahorisontista etäyhteyksin 30.5. kello 17-19 Helsingin yliopiston Linus Torvalds -salissa (B123) Exactumissa (Pietari Kalmin katu 5). Tapahtumaa voi seurata myös etäyhteyksin.
Falcke esittelee Event Horizon -teleskoopin viimeisimpiä tuloksia Linnunradan mustasta aukosta, niiden tieteellistä merkitystä ja projektin teknisiä saavutuksia.
Falcken esityksen jälkeen erikoistutkija Kaj Wiik Turun yliopistosta puhuu suomalaisten yliopistojen osuudesta havainnoissa ja niiden analysoinnissa, ja teoreettisen fysiikan yliopistonlehtori Esko Keski-Vakkuri puhuu mustien aukkojen teoriasta. He myös vastaavat yleisön kysymyksiin.
Wiik on astrofyysikko Turun yliopiston Tuorla-observatoriossa, ja Einstein Event Horizon -teleskoopin ryhmän jäsen. Esko Keski-Vakkuri on teoreettinen fyysikko Helsingin yliopistolla, ja hän on tutkinut mustien aukkojen kvanttifysiikkaa.
Tapahtuman juontaa kosmologi Syksy Räsänen Fysiikan osastolta.
Katso tapahtuman tallenne Youtubesta: