”Osaamiseni syveni tosi paljon väitöskirjavaiheessa”

Helsingin yliopiston tohtorialumni Laura Kolsi tutki väitöskirjassaan synteettisten luonnonainejohdannaisten tehoa syöpää vastaan. Nykyisessä työssään hän vastaa synteettisten pienmolekyyliantigeenien valmistuksesta huume- ja lääkeainetesteihin, joten väitöksestä on ollut paljon myös käytännön hyötyä.

Kun tohtorialumni Laura Kolsi aloitti nykyisessä työpaikassaan nelisen vuotta sitten, häntä odotti kirjaimellisesti tyhjä laboratoriotila.

Kolsi työskentelee teknologiapäällikkönä diagnostiikkateollisuuden raaka-aineita valmistavassa yhtiössä, Medix Biochemicassa.

– Tulin tänne perustamaan uutta laboratoriota alusta alkaen, Kolsi kertoo.

Laboratorion perustaminen ja tuotantoprosessien pystyttäminen oli hänelle erittäin mieluisa haaste. Hommassa oli rutkasti apua neljän vuoden jatko-opinnoista, jotka Kolsi suoritti Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa. Väitöstutkimuksessaan hän valmisti laboratoriossa luonnonaineista synteettisiä johdannaisia. Hän tutki niiden tehoa haimasyöpää vastaan.

Nykyisessä työssään Kolsi vastaa synteettisen pienmolekyyliantigeenien valmistuksesta. Näitä käytetään esimerkiksi diagnostisissa huumaus- ja lääkeainetesteissä testikomponentteina. 

Tohtorintutkinto avasi ovia

Alun perin Kolsi halusi jatko-opiskelijaksi siksi, että hän arveli sen avaavan uusia ovia työelämässä. Niin tapahtui.

– Osaamiseni syveni tosi paljon väitöskirjavaiheessa. Nykyisessä työssäni on hyvinkin oleellista se, että olen tehnyt väitöskirjan.

Haimasyövästä Kolsi kiinnostui tutkimusmielessä, koska sitä on usein vaikea hoitaa. Haimasyövällä onkin huomattavan huono ennuste: vain viitisen prosenttia potilaista on hengissä viiden vuoden kuluttua diagnoosin saamisesta. 

– Se on oireeton yleensä pitkään. Kun se diagnosoidaan, tauti on yleensä levinnyt. Samasta syystä siihen on vaikea kohdentaa lääkkeitä.

Maisemanvaihdos tuli tarpeeseen

Ennen farmaseuttisen kemian jatko-opintoja Helsingin yliopistossa Kolsi valmistui diplomi-insinööriksi Aalto-yliopistosta. Maisterivaiheessa hänen pääaineensa oli orgaaninen kemia. Kolsi koki tarvitsevansa maisteriopintojensa jälkeen selkeän maisemanvaihdoksen. Siksi hän halusi vaihtaa yliopistoa ennen jatko-opintoja.

Niinpä Kolsi otti yhteyttä Jari Yli-Kauhaluomaan, joka on Helsingin yliopiston lääkeainekemian professori. 

– Hän vetää lääkeainekemian tutkimusryhmää, jossa on tutkittu paljon erilaisia luonnonaineita ja niiden johdannaisia. Minua kiinnosti syöpä, koska siinä riittää edelleen ratkottavaa. Pääsin kehittämään syöpää vastaan testattavia yhdisteitä.

Väitöstutkimuksen teko tarjosi hänelle neljän vuoden mittaisen mahdollisuuden paneutua isoon projektiin.

– Maisteriksi valmistumiseni jälkeen ei tuntunut olevan hirveästi työpaikkoja tarjolla, enkä oikein löytänyt omaa juttuani. Ajattelin, että väitöstyö olisi sellainen.

Väiteltyään hän päätyi ensiksi töihin patenttitoimistoon ja sen jälkeen lääkealan startupiin. Akateemista uraa hän ei harkinnut. Kolsi pitää tutkimustyötä nopeatempoisemmasta työskentelystä. 

Jatko-opinnoista jäi hänelle lämpimät muistot.

– Meillä oli ihan mahtava tutkimusryhmä, jossa vallitsi hyvä henki. Pidämme osan kanssa toisiimme paljon yhteyttä edelleen, ja luulen, että sain elinikäisiä ystäviä.

Oletko sinä opiskellut tai työskennellyt Helsingin yliopistossa?

Helsingin yliopiston alumnina hyödyt verkostostasi, jonka jäsenenä saat tukea, tietoa ja tuoreita kontakteja työelämään. Voit jakaa osaamistasi muille ja oppia lisää kiinnostavista aiheista tai ryhtyä vaikkapa valmistuvan mentoriksi. Lue lisää Helsinki Alumni -yhteisön eduista ja liity jäseneksi täysin ilmaiseksi.