Helsingin yliopiston alumniyhdistys on valinnut Vuoden Alumniksi 2021 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtajan Mika Salmisen.
Vuoden Alumni on Helsingin yliopiston myönteinen lähettiläs. Tehtävään valitaan vuosittain henkilö, joka on toiminnallaan tukenut Helsingin yliopiston periaatteita, akateemisen koulutuksen arvostusta ja nostanut akateemista Helsingin henkeä.
Vuoden Alumnina Salminen aikoo puhua ainakin siitä, että koronapandemian keskellä olisi tärkeää tarkastella rajoitusten vaikutusta yhteiskuntaan kokonaisuutena.
– Suhteellisuudentaju katoaa helposti kriisin keskellä. Osa ikäihmisistä ottaa varoitukset niin kirjaimellisesti, että eivät mene ollenkaan ulos. Silloin heidän kuntonsa romahtaa vaarallisen huonoksi.
Virologi suuntautui kansanterveydelliseen haittojen vähentämiseen
Salminen (s. 1965) aloitti mikrobiologian opinnot Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa vuonna 1984. Laajoina sivuaineina hän opiskeli biokemiaa ja perinnöllisyystiedettä.
Opintojensa loppuvaiheessa Salminen suuntautui virologiaan. Vuonna 1990 valmistuneessa pro gradu -työssään hän löysi uusia hi-viruksen alatyyppejä yhteistyössä suomalais-ruotsalais-etiopialaisten sekä suomalais-venäläis-balttilaisten tutkijaryhmien kanssa.
Salminen väitteli vuonna 1994. Englanninkielinen artikkeliväitöskirja käsitteli ykköstyypin hi-viruksen esiintymismuotojen geneettisiä alatyyppejä.
Vuonna 1996 Salminen tutki huumeidenkäyttäjien parissa leviäviä hiv-epidemioita entisen Neuvostoliiton alueella. Silmiä avaava oli vierailu Kaliningradissa, jossa sosiaalinen tilanne oli mennyt perin kurjaksi.
– Se avasi silmäni. Kaikki ei ole pelkkää biologiaa. Ihmisten kokemat olosuhteet vaikuttavat siihen, mitä riskejä heille syntyi. Silloin kansanterveystyö alkoi kiinnostaa.
1990-luvun lopulla Salminen työskenteli THL:n edeltäjän Kansanterveyslaitoksen (KTL) hiv-yksikön johtajana. Hän oli silloin monen muun ohella mukana tuomassa Suomeen harm reduction -lähestymistapaa huumeongelman hoitoon. Huumeiden käyttöä ei yritetty pysäyttää kokonaan vaan vähennettiin käytöstä syntyviä haittoja.
Rangaistusten sijaan narkomaaneille tarjottiin puhtaita neuloja, metadonikorvaushoitoa, neuvontaa, ruokaa ja mahdollisuus pestä pyykkejä.
”Jokaista kritiikkiä ei tarvitse ottaa henkilökohtaisesti”
Salmisesta tuli valtakunnanjulkkis tämän vuoden maaliskuussa, koska Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtajana hänen tehtävänään oli tiedotustilaisuuksissa selittää, miksi koronaviruksen leviämistä vastaan taistellaan niin kuin taistellaan.
Samalla sosiaalisessa mediassa tuntui siltä, että Suomessa on tuhansittain kilpailevia virologeja ja epidemiologeja, jotka haastoivat Salmista siitä, miten kriisiä pitäisi oikeasti hoitaa.
– Aluksi se ahdisti. Sitten sen kanssa oppi elämään. Jokaista heittoa ja kritiikkiä ei tarvitse ottaa henkilökohtaisesti, Salminen sanoo.
– Pyrin esittämään asian niin hyvin kuin käytettävissä olevalla tiedolla on mahdollista. Ei silloin voi ihan metsään mennä, ja jos menee, niin sekin on sallittava itselleen. Pitkässä kriisissä väistämättä tapahtuu virheitä, ja niistä täytyy oppia.
Salminen huomauttaa, että ulkopuolelta voi helposti heittää kaikenlaisia ehdotuksia ja koepalloja, mutta viranomaisen täytyy punnita, miten toimet ja määräykset käytännössä toteutetaan ja mitä kaikkia mahdollisia seurauksia niillä on.
***
Vuoden Alumni Mika Salminen
* Mika Salminen syntyi Helsingissä helmikuussa 1965
* Helsingin yliopiston virologian dosentti
* Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtaja.
* Vastannut koronakriisin viranomaistiedotuksesta.
* Aloitti mikrobiologian opiskelun Helsingin yliopistossa syksyllä 1984.
* Väitteli vuonna 1994. Englanninkielinen artikkeliväitöskirja käsitteli ykköstyypin hi-viruksen esiintymismuotojen geneettisiä alatyyppejä.
* Työskenteli 1994–1996 post-doc tutkijana Yhdysvaltain armeijan Walter Reed -sairaalan siiviilipuolen tutkimusinstituutissa ja kehitti menetelmiä, joilla voitiin ensimmäistä kertaa helposti PCR:n avulla kloonata kokonainen hi-virus.
* Työskenteli vuosina 2009–2012 Tukholmassa Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksessa ECDC:ssä osastonjohtajana vastuualueinaan muun muassa veriteitse tarttuvat seksitaudit. Sikainfluenssapandemian aikana hän toimi kriisijohtajana.
* Harrastaa valokuvausta.
***
ALUMNIFORUM 2021
Vuoden Alumni -yleisöluento: torstai 22.4.2021 kello 17.00
Entä jos tiede ei olisikaan löytänyt mikro-organismeja?
Paikka: Tiedekulma, Yliopistonkatu 3
Ilmoittautuminen tästä linkistä
Lisätiedot:
Helsingin yliopiston alumniyhdistys, Jenny Österman, jenny.osterman@alumniyhdistys.fi, puh. 050 415 6798
Helsingin yliopiston alumniyhdistys on 1990 perustettu alumnien yhteisö, johon kuuluu 6000 jäsentä. Yhdistys tuo iloa, hyötyä ja merkityksellisyyttä elämään tarjoamalla toimintaa, joka mahdollistaa eri alojen ja ikäryhmien alumnien väliset kohtaamiset. Alumnitoiminnan tarkoituksena on pitää yllä yhteyksiä yliopistossa opiskelleiden kesken, tukea yliopiston tavoitteita sekä lujittaa akateemisen koulutuksen arvostusta. Alumneja ovat kaikki yliopiston aiemmat ja nykyiset opiskelijat ja työntekijät.