Agronomi ja puunveistäjä Jani Grönlund: ”Eri kasvilajeilla edistetään maatalousmaiseman monimuotoisuutta ja kestävää tuotantoa"

Jani Grönlund on kasvinviljelyn asiantuntija, puunveistäjä, pienviljelyn harrastelija ja myös tuore televisiotähti. Hän on valmistunut maisteriksi Helsingin yliopistosta, mutta tahtoo tehdä monipuolista työtä modernina sekatyömiehenä.

Leppoisan ja reilun maaseudun miehen pudotus aiheutti someraivon. Tällaisia juttuja kirjoitettiin maaliskuussa, kun loimaalainen maatalousalan yrittäjä Jani Grönlund lähti vuorollaan kotiin The Summit Suomi -kilpailuohjelman kuvauksista. 

Ohjelmassa 14 toisilleen tuntematonta kisaajaa vaeltaa yhdessä Stetinden-vuoren huipulle Norjassa. Ennen monille yllätyksenä tullutta putoamistaan Grönlundista ehti tulla kisan ennakkosuosikki. 

- Pystyin ehkä erottumaan edukseni olemalla oma itseni, ja sain tietyn paikan ryhmän dynamiikassa, hän analysoi rauhallisella puheenparrellaan. 

Televisiotähteys ei kuitenkaan muuttanut Grönlundin arkea. Hän asuu vaimonsa kanssa maatilalla Loimaalla. Navetassa on muutama lammas ja pihalla vartioi koira. 

- Elämme hyvin tavallista elämää. Ehkä se on tietyllä tavalla auttanut tässä Summit-hötäkässä. Kun käyn vain pari kertaa kuussa kaupassa, ei elämääni ole paljon vaikuttanut se, että kaupassa päät kääntyvät ohjelman myötä.

Tavoitteena moderni sekatyöläisyys

Grönlund on valmistunut maatalous- ja metsätieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta. Hänen työaikansa jakautuu moneen osaan. Osan työajastaan Grönlund tekee koulutustaan vastaavaa asiantuntijatyötä: hän on monimuotoisuusasiantuntijana siemenseoksia valmistavassa ja myyvässä Riistasiemen-yrityksessä.

- Meikäläisen asiantuntemusta on se, kuinka eri kasvilajivalikoimalla pystytään edistämään maatalousmaiseman monimuotoisuutta ja lajien kirjoa.

Hänen asiakkaitaan ovat joko yksittäiset viljelijät tai esimerkiksi kunnat, jotka tarvitsevat siemeniä monimuotoistamaan jonkin tietyn luontoalueen. 

Opinnoista huolimatta moni asia on pitänyt opiskella käytännön työssä.  

- Ehkä joku yksittäinen luento on voinut sivuta juuri tätä aihetta. Se on se tarkkuus, jolla yliopisto valmisti minua juuri tähän tehtävään.

Opinnoista sai ennen kaikkea laajempaa perspektiiviä. Siellä Grönlund oppi eetoksen, että juuri luonnon monimuotoisuus hyödyttää useita yksittäisiä lajeja ja takaa niille parhaat olosuhteet menestyä.

Maatalous-metsätieteelliseen hänet kannusti opiskelemaan lukion opinto-ohjaaja. 

- Ajattelin, että agronomi työllistyy monelle alalle. Mutta vaikka olen maisteri, en halua istua aamusta iltaan tietokoneella. Pyrin tekemään itsestäni modernin sekatyömiehen. Ajan aktiivisesti itseäni siihen, että tekisin mahdollisimman paljon asioita käsilläni.

Osan työajastaan Grönlund hoitaakin lampaita ja kunnostaa pariskunnan taloa pihapiireineen.

- Teen jatkuvasti fyysistä työtä, jossa ei palkka juokse. Periaatteessa teen monina päivinä aamukahdeksasta iltayhdeksään töitä. Mutta se vaihtelee, kuinka monta tuntia tein palkkatöitä. Joskus muutaman tunnin, joskus kahdeksan, päivästä riippuen.

Kädenjälki näkyviin

Nykyisin Grönlund on myös puunveistäjä. Hän tekee puusta moottorisahalla veistoksia, jotka ovat saavuttaneet suosiota hänen Instagram-tilillään @janigronlund_  .

Inspiraatio veistoksiin syntyi korona-aikana, kun yliopisto-opinnot muuttuivat etäluennoiksi. Grönlund huomasi, että hän sai tehtyä pakolliset hommat etänä tavallista nopeammin. 

- Olin aina halunnut tehdä puusta jotakin, mutta ajatellut, että eläkkeellä on aikaa. Eihän elämä niin toimi. Meillä on vain tämä hetki. Kokeilin veistoa ja jäin koukkuun. Sitten tilauksia alkoi tulla, ja huomasin, että tästähän saa rahaakin.

Grönlundille on tärkeää nähdä kättensä jälki. 

- Jos vain istuisi tietokoneella vastailemassa sähköposteihin, ei saisi ikinä työstään kiitosta. Minun arkeeni sopii se, että rytmitän tekemistäni: kun sahaan muutaman tunnin, jaksan taas istua tietokoneella.

Oletko sinä opiskellut tai työskennellyt Helsingin yliopistossa?

Helsingin yliopiston alumnina hyödyt verkostostasi, jonka jäsenenä saat tukea, tietoa ja tuoreita kontakteja työelämään. Voit jakaa osaamistasi muille ja oppia lisää kiinnostavista aiheista tai ryhtyä vaikkapa valmistuvan mentoriksi. Lue lisää Helsinki Alumni -yhteisön eduista ja liity jäseneksi täysin ilmaiseksi.