Usein kysytyt kysymykset

Tältä sivulta löydät vastauksen yleisimpiin laboratoriolta kysyttyihin kysymyksiin.

Jos et löydä vastausta kysymykseesi, ota yhteyttä laboratorioon.

Näytteet ja tutkimukset

Mistä tiedän, mikä näytteenottoväline/-putki sopii haluamalleni näytteelle?

Esimerkkejä näytteenottovälineistä löydät Näytteenottovälineet-sivulta. Näytteenotto-ohjeissa on lisäksi kerrottu näytetyypeittäin sopivia näytteenottovälineitä. Jos haluat varmistaa tietyn tuotteen sopivuuden, voit olla yhteydessä laboratorioon.

Kuinka kauan näytteet säilyvät viljelykelpoisina?

Bakteerit säilyvät M40-putkessa vähintään 48 tuntia. Laboratoriomme kokemukseen perustuen suosittelemme asianmukaisesti säilytetyn näytteen viljelyä enintään kolme vuorokautta näytteen ottamisesta. Tätä vanhempien näytteiden tulkinnan luotettavuus heikkenee.

Milloin pyydän rikastusviljelyn virtsanäytteelle?

Jos virtsassa esiintyvä bakteeri on heikko- tai hidaskasvuinen, voidaan virtsanäytteelle pyytää rikastusviljely. Rikastuksen avulla on suurempi todennäköisyys, että tällainen bakteeri saadaan esiin näytteestä. Rikastusviljelyä voi harkita silloin, jos potilas on esimerkiksi antibioottikuurilla. Tällöin bakteeri on saattanut jo heiketä, jolloin se ei välttämättä kasva runsaana tavallisessa viljelyssä.

Rikastusviljelylähete voidaan tehdä vain, jos näyte lähetetään säilöntäaineellisessa kuljetusputkessa.

Voiko virtsanäytteen lähettää valmiiksi kasvatettuna? Mikä lähete tällöin tulee tehdä?

Suosittelemme lähettämään virtsanäytteen säilöntäaineellisessa virtsankuljetusputkessa. Mikäli haluatte tai teille on kätevämpää lähettää virtsanäyte valmiiksi kasvatettuna, voi näytteen lähettää esimerkiksi Uricult- tai CLED-alustalla. Maljalle viljeltäessä on tärkeää ilmoittaa käytetty silmukkakoko ja levittää näyte oikein (ohje).

Jos virtsanäyte lähetetään valmiiksi kasvatettuna, tehdään sille valmiiksi kasvatetuille virtsoille tarkoitettu lähete. Rikastus tehdään vain kuljetusputkessa lähetetylle virtsalle.

Kuuluuko Giardia-tutkimus ripulipakettiin?

Laboratoriomme tarjoaa vain bakteriologisia tutkimuksia, joten ripulipaketteihin ei kuulu Giardia-tutkimusta.

Näytteenotto

Voiko YESLAB:sta ostaa näytteenottotarvikkeita?

Valitettavasti emme myy näytteenottovälineitä asiakkaille. Esimerkkejä näytteenottovälineistä löydät Näytteenottovälineet-sivulta.

Postitus

Mitä vastauslähetyksessä tulee ottaa huomioon?

Vastauslähetysmaksu sisältyy näytteen hintaan - tämä kuitenkin kattaa vain tietynkokoiset ja -painoiset paketit. Vastauslähetyksestä voit lukea lisää postitusohjeista.

Milloin käytän lauantaijakelua?

Lauantaijakelua voi harkita tapauksissa, jolloin näyte lähetetään juhlapyhää vasten. Tällöin paketti jaetaan laboratorioon lauantaina, jossa se odottaa viljelyä jääkaapissa - viljely tehdään laboratorion seuraavana aukioloaamuna. Tavallisena perjantaina tarvetta lauantaijakelulle ei yleensä ole, sillä tavalliset näytteet säilyvät viljelykelpoisina maanantaihin ilman jääkaappisäilytystä. Lauantaijakelusta voit lukea lisää postitusohjeista. HUOM! Emme suosittele näytteiden lähettämistä pitkiä juhlapyhiä vasten (> 3 vrk odotus).

Milloin näytteet tulee lähettää, jotta ne ehtivät ajoissa viljelyyn? 

Pääsääntöisesti näytelähetykset saapuvat laboratorioon seuraavana arkipäivänä, jos ne ehtivät mukaan päivän postikuljetukseen. Arkipäivisin näytteet viljellään näytteen saapumispäivänä, mikäli ne saapuvat laboratorioon klo 15 mennessä. 

Normaalina pikalähetyksenä perjantaina lähetetyt paketit saapuvat yleensä laboratorioon maanantaina, viimeistään tiistaina. Herkkien näytteiden, eli lähinnä syvämärkä- ja ulostenäytteiden lähetystä perjantaina (etenkin torstai-iltana otetut näytteet, jotka eivät ehdi torstain postikuljetukseen) tai pitkiä pyhiä vasten kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää. Perjantain näytelähetykset voi halutessaan lähettää lauantaijakeluna, jolloin lauantaina saapuvat näytteet säilytetään meillä jääkaapissa maanantaiaamuun asti. 

Miten näytettä tulisi säilyttää ennen postitusta?

Ensisijaisesti suosittelemme näytteen lähettämistä mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen. Mikäli näytettä on kuitenkin tarpeen säilyttää jossain ennen postitusta, olisi se hyvä pitää jääkaapissa parhaan säilymisen ja siten edustavan tuloksen saamiseksi. Huomioittehan, että laboratorioon saapuvat näytteet eivät saisi olla yli 3 vrk vanhoja.

Voiko YESLAB:sta ostaa pakkaustarvikkeita?

Valitettavasti emme myy pakkaustarvikkeita, kuten näytelaatikoita, laboratoriostamme.

Asiakkuus ja laskutus

Miten pääsen asiakkaaksi ja tekemään lähetteitä?

Lähetä uutta asiakkuutta varten meille sähköpostilla (yeslab@helsinki.fi) yrityksesi nimi, Y-tunnus, yhteystiedot ja laskutustiedot. Lähetteen pääset tekemään joko Provet-potilasohjelman kautta tai asiakaskanavaltamme, kunhan sinulla on ajantasaiset tunnukset. Mikäli näytteen lähettämisessä on kiire, voi lähetteen tehdä poikkeuksellisesti näytteen lähettämisen jälkeen, kun asiakkuus on ehditty perustaa. 

Miten laskutus toimii? 

Laskut lähetetään koontilaskuina muutaman kerran vuodessa. Laskut lähetetään asiakkuuden tiedoissa olevaan verkkolaskutusosoitteeseen tai sähköpostiin.  

Resistentit bakteerit

Milloin potilas kannattaa seuloa resistenttien bakteerien varalta?

Seulonnat kannattaa kohdistaa riskipotilaisiin. Riskipotilaita ovat mm. potilaat, joilla on leikkaus- tai muuhun toimenpiteeseen liittyvä infektio, krooninen tai toistuva iho- tai korvainfektio, taustalla useita antibioottihoitoja/hoitojaksoja eläinlääkäriasemilla tai eläin on hiljattain tuotu ulkomailta (erityisesti tarhoilta tuotavat löytö- ja kulkukoirat). Resistenttien bakteerien seulonnassa etsitään vain niitä resistenttejä bakteereita, jotka lähetteessä on ilmoitettu, eli selvitetään kantaako eläin näitä bakteereita vai ei. Infektiofokuksista otettavissa näytteistä selvitetään, mitkä bakteerit ovat mahdollisia infektion aiheuttajia.

Milloin potilas vapautuu resistentin bakteerin kantajuudesta?

Moniresistentin bakteerin kantajuudesta vapautumiseen ei ole olemassa virallista ja luotettavaa ohjetta, sillä tutkimustietoa aiheesta on vain vähän. Eräänä käytäntönä on voitu ottaa potilaasta näytteet esimerkiksi 4-6 viikon välein. Jos kolme peräkkäistä näytettä on todettu negatiiviseksi, on potilas voitu ”vapauttaa” bakteerin kantajuudesta.

Lisälukemista:

Baede VO, Wagenaar JA, Broens EM, Duim B, Dohmen W, Nijsse R, Timmerman AJ, Hordijk J. Longitudinal Study of Extended-Spectrum-β-Lactamase- and AmpC-Producing Enterobacteriaceae in Household Dogs. Antimicrobial Agents and Chemotherapy May 2015, 59 (6) 3117-3124; DOI: 10.1128/AAC.04576-14.

Bergström K, Bengtsson B, Nyman A, Grönlund Andersson U. Longitudinal study of horses for carriage of methicillin-resistant Staphylococcus aureus following wound infections. Vet Microbiol. May 2013 3;163(3-4):388-91; DOI: 10.1016/j.vetmic.2013.01.004.

Windahl U, Gren J, Holst BS, Börjesson S. Colonization with methicillin-resistant Staphylococcus pseudintermedius in multi-dog households: A longitudinal study using whole genome sequencing. Vet Microbiol. June 2016, 30 (189) 8-14; DOI: 10.1016/j.vetmic.2016.04.010.

Eskola K, Aimo-Koivisto E, Heikinheimo A, Mykkänen A, Hautajärvi T, Grönthal T. Prevalence, risk factors, and characterisation of extended-spectrum β-lactamase -producing Enterobacterales (ESBL-E) in horses entering an equine hospital and description of longitudinal excretion. BMC Vet Res. 2024 Sep 13;20(1):412. doi: 10.1186/s12917-024-04260-z. PMID: 39272173; PMCID: PMC11396584.

Miten MRSA-/MRSP-/ESBL-positiivista potilasta tulisi käsitellä klinikalla?

Resistenttiä bakteeria kantavaa potilasta tulee käsitellä klinikalla kosketuseristyksessä. Riskipotilaiden vastaanottoajat pyritään sijoittamaan päivän loppuun. Omistajaa pyydetään ilmoittautumaan vastaanotossa ilman lemmikkiä, jos se on mahdollista. Lemmikki tuodaan ulkoa suoraan toimenpidehuoneeseen, joka on ideaalitilanteessa merkitty "punaiseksi" tarkoittaen korkeamman tartuntariskin potilaita.

Potilasta hoidettaessa käytetään suojahanskoja, suojatakkia ja tilakohtaisia suojajalkineita. Eristyspotilaan leikkaustoimenpiteissä käytetään tavanomaisten varotoimien lisäksi suojaimia, ja leikkaussali valmistellaan ennen leikkausta eristyspotilaan varalle. Toimenpidehuone ja kaikki muut tilat, missä potilas klinikalla oleilee, puhdistetaan ja desinfioidaan huolellisesti käynnin jälkeen.

Kosketuseristys koskee potilasta vain klinikalla/eläinsairaalassa. Kotioloissa oireeton kantaja voi elää normaalia elämää.

Voit lukea lisää moniresistenteistä bakteereista "Tietoa bakteereista"-sivultamme.

Lisälukemista:
Thomson K, Aaltonen H. Hygieniaopas eläinlääkärin vastaanotolle. Maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja 2019:19.
 

Onko tulosten vaihtelu normaalia ESBL-positiivisen koiran seurannassa? 

Valitettavasti ESBL- ja AmpC-bakteereiden eritys ulosteeseen on hyvin dynaamista, joten on hyvinkin tavallista, että tulos vaihtelee näytteestä toiseen. Seulontanäytteen tulos on täysin riippuvainen siitä, kuinka suurissa määrin bakteeri erittyy ulosteeseen, joten on myös sattumaa, osuuko näytteenottohetkellä tikkuun näitä bakteereita. Etenkin suoliston normaalimikrobistoon kuulumattomien bakteerien (esim. ESBL-kannat) määrä voi vaihdella suuresti. On mahdollista, että potilas antaa useamman peräkkäisen kielteisen näytteen, mutta on jälleen pidemmän ajanjakson jälkeen samalle kannalle positiivinen. Vaihtelevuus ESBL:n erityksessä koirilla on myös todettu tutkimuksissa.

Baede VO, Wagenaar JA, Broens EM, Duim B, Dohmen W, Nijsse R, Timmerman AJ, Hordijk J. Longitudinal Study of Extended-Spectrum-β-Lactamase- and AmpC-Producing Enterobacteriaceae in Household Dogs. Antimicrobial Agents and Chemotherapy May 2015, 59 (6) 3117-3124; DOI: 10.1128/AAC.04576-14.