Näytteiden toimitusohjeet

YESLAB:iin voi toimittaa näytteitä Postin kautta tai tuomalla ne Yliopistollisen pieneläinsairaalan vastaanottoon. Näytteiden postitusta koskeva ohjeistuksemme on päivitetty 30.6.2023.
Toimitus Postin kautta

Helpoin tapa toimittaa näytteitä YESLAB:iin on lähettää ne Postin kautta pikavastauslähetyksenä. Huomioithan, että postitettavat näytteet tulee pakata kelta-mustaraidalliseen näytelaatikkoon ja jättää kuljetettavaksi Postin toimipisteeseen (ei postilaatikkoon). Näytteiden mukaan tulee aina liittää paperilähete.

Pikavastauslähetys kattaa standardikokoisten (≥3 cm paksut) näytelaatikoiden lähetyksen. Näiden lähettäminen on asiakkaalle maksutonta. Suurempien laatikoiden käytöstä veloitamme lisämaksun (20 €/näyte). Standardikokoisista, mutta ylitäytön takia pullistuneista näytelaatikoista voidaan myös periä lisämaksu. Lisämaksu veloitetaan muun laskutuksen yhteydessä.

Näytteiden toimitusaika on lähetyspaikkakunnasta riippuen 1-2 työpäivää. Oman paikkakuntasi toimitusajan voi tarkistaa Postin toimitusaikakyselystä. Vastauslähetystunnuksella lähetettyjen standardikokoisten näytelaatikoiden toimitusaika vastaa pikakirjeen toimitusaikaa.

Lisätietoja laboratorionäytteiden lähettämisestä löytyy Postin nettisivuilta. Ohjeistusta saa myös laboratorion tekniseltä henkilökunnalta.

YESLAB-vastauslähetysosoite

YESLAB, HY/ELTDK, Helsinki
Tunnus 5022162
01006 VASTAUSLÄHETYS

Lauantaijakelu

Lauantaijakelun käyttö ei sisälly vastauslähetystunnuksen hintaan, minkä vuoksi siitä veloitetaan 20 e/näytelähetys. Pääsääntöiseesti lauantaijakelun käytölle ei ole tarvetta, mutta pitkiä pyhiä (> 3 vrk) vasten sitä voi harkita. Lauantaina toimitetut näytteet viljellään seuraavana arkipäivänä ja säilytetään viljelyyn asti jääkapissa.

Näytelaatikoiden lähetysmerkinnät
 1. Vastauslähetysosoite (etupuolella, oikea alakulma)
 2. Lähettäjän osoite (etupuolella, vasen yläkulma)
 3. Express-tarra (etupuolella, oikea yläkulma)
 4. "Vastaanottaja maksaa postimaksun" -merkintä (etupuolella, oikea yläkulma)
 5. Jos paketissa on vain kasvattamattomia näytteitä (esim. näytetikku tai -pullo), laitetaan pakettiin merkintä "Eläinperäinen näyte - vapautettu". Jos kyseessä kasvatettu näyte (esim. Uricult), tulee paketissa sen sijaan olla merkinnät "UN 3373" ja "Biologinen aine, kategoria B"
 6. Mikäli haluat näytteelle lauantaijakelun (hinta 20 e/näytelähetys): Lauantaijakelutarra (etupuolella)
Näytteiden tuominen laboratorioon

Voit myös tuoda näytelähetyksen laboratorioon itse. Jätä näyte tällöin Yliopistollisen pieneläinsairaalan vastaanoton henkilökunnalle. Huomioithan, että näytteen tulee olla perillä laboratoriossa viimeistään klo 15, jotta se ehditään viljellä saman päivän aikana. Tätä myöhemmin toimitetut näytteet viljellään seuraavana arkipäivänä.

Näytteen pakkaaminen

Laboratorioomme lähetettävät näytteet tulee pakata oikein lähettämistä varten.

Postin ohje laboratorionäytteiden pakkaamisesta

Näytteenotto-ohjeet ja näyteputkien merkitseminen

Tarkista, että näytelaatikossa on:

 • Ulkopuolelta puhdistettu ja huolellisesti merkitty näyteputki/-kuljetusalusta
 • Näyte on suljettu imupaperilla varustettuun vuotamattomaan pussiin
 • Jos laatikossa on useampi näyte, kaikki näytteet tulee pakata erikseen
 • Provetista/asiakaskanavalta tulostettu YESLAB-lähete (jokaiselle eri näytteelle)
 • Kuplamuovia/paperia pussin ympärillä, ettei näyte pääse rikkoutumaan laatikon sisällä
 • Laatikon sulkeva teippi