Postitusohjeet
YESLAB:iin voi lähettää laboratorionäytteitä Postin kautta pikavastauslähetyksenä.

Jos näyte täytyy lähettää juhlapyhää vasten, voi paketin laittaa lauantaijakeluun (tavallisena perjantaina voi lähettää normaalilla vastauslähetyksellä). Näytepaketin voi myös tuoda Yliopistollisen pieneläinsairaalan vastaanottoon, jolloin näytteen tulee olla perillä laboratoriossa viimeistään klo 15 (ks. lauantaijakelun osoite alta).

Päivitys 25.5.2022: Posti on pidentänyt pikavastauslähetyksenä ja pikakirjeenä lähetettävien laboratorionäytteiden jakeluaikaa osasta Suomea (Satakunta, Pohjanmaa, Keski-Suomi, Pirkanmaa), ks. Postin tiedote. Tarkistathan oman näytteen jakeluajan tarvittaessa postin toimitusaikakyselystä.

Tutustuttehan Postin kuvallisiin ohjeisiin laboratorionäytteiden lähettämisestä (vastauslähetys ja lauantaijakelu). Neuvoja lähettämiseen voi kysyä laboratorion tekniseltä henkilökunnalta.

Pikavastauslähetys

YESLAB:in lähetehintoihin sisältyy pikavastauslähetyksen postitusmaksu. HUOM! Jos aiot lähettää yli 3 cm paksun näytelaatikon, tulee postitusmaksu maksaa itse. Jos muuten alle kolmen sentin paksuinen laatikko pullistuu kuljetusalustan/-putken/pakkausmateriaalin myötä yli kolmen sentin paksuiseksi, täytyy tässäkin tapauksessa maksaa postimaksu. Käytä tällöin lauantaijakelun osoitemerkintää. Jos postimaksua ei ole maksettu, perimme käsittelykulun 12 e + alv.

Kelta-mustaraidallisiin laatikoihin tulee kiinnittää Express-tarra. Tämä varmistaa sen, että lähetyksenne saapuu laboratorioon mahdollisimman nopeasti. Erillistä pikalähetysmaksua ei vastauslähetystunnuksen myötä tarvitse maksaa. Expresstarroja on saatavilla lähimmästä Postin toimipisteestä.

Paketissa tulee olla teksti "Eläinperäinen näyte - vapautettu". HUOM! Valmiiksi viljeltyjen näytteiden (esim. Uricult) paketissa tulee tämän lisäksi olla merkinnät "UN 3373" ja "Biologinen aine, kategoria B", ks. Postin ohje alla olevasta linkistä.

Tarkista, että vastauslähetyslaatikossa on:

 1. Vastauslähetysosoite (etupuolella, oikea alakulma)
 2. Lähettäjän osoite (etupuolella, vasen yläkulma)
 3. Express-tarra (etupuolella, oikea yläkulma)
 4. "Vastaanottaja maksaa postimaksun" -merkintä (etupuolella, oikea yläkulma)
 5. Jos paketissa on pelkkiä kasvattamattomia näytteitä (esim. näytetikku, -pullo), laitetaan pakettiin merkintä "Eläinperäinen näyte - vapautettu". Jos kyseessä kasvatettu näyte (esim. Uricult), tulee paketissa olla lisäksi merkinnät "UN 3373" ja "Biologinen aine, kategoria B".

Pikavastauslähetyksen osoitemerkintä

YESLAB, HY/ELTDK, Helsinki
Tunnus 5022162
01006 VASTAUSLÄHETYS

Lauantaijakelulähetys

Lauantaijakelun käyttäminen voi tulla kyseeseen, jos paketti lähetetään esimerkiksi juhlapyhää vasten (HUOM! Suosittelemme välttämään näytteiden lähettämistä pitkiä pyhiä vasten (> 3 vrk). Perjantaisin paketit voi lähettää tavallisena pikavastauslähetyksenä.

Lähettäjän tulee maksaa lauantaijakelulähetys itse kokonaisuudessaan Postin toimipisteessä. Jos postimaksua ei ole maksettu, perimme käsittelykulun 12 e + alv. Lauantaijakelupaketteihin tulee lisätä lauantaijakelutarra.

Tarkista, että lauantaijakelulaatikossa on:

 • Lauantaijakelun osoitemerkintä (etupuolella, oikea alakulma)
 • Lähettäjän osoite (etupuolella, vasen yläkulma)
 • Express-tarra (etupuolella, oikea yläkulma)
 • Lauantaijakelutarra (etupuolella)
 • Postimaksu maksettu Postin toimipisteessä

Lauantaijakelun osoitemerkintä

YESLAB Mikrobiologia
Pieneläinsairaalan aula
Eläinlääketiet.tiedekunta/HY
Koetilantie 2-4
00790 HELSINKI

Näytteen pakkaaminen

Laboratorioomme lähetettävät näytteet tulee pakata oikein lähettämistä varten.

Postin ohje laboratorionäytteiden pakkaamisesta

Näytteenotto-ohjeet ja näyteputkien merkitseminen

Tarkista, että näytelaatikossa on:

 • Ulkopuolelta puhdistettu ja huolellisesti merkitty näyteputki/-kuljetusalusta
 • Näyte on suljettu imupaperilla varustettuun vuotamattomaan pussiin
 • Jos laatikossa on useampi näyte, kaikki näytteet tulee pakata erikseen
 • Provetista/asiakaskanavalta tulostettu YESLAB-lähete (jokaiselle eri näytteelle)
 • Kuplamuovia/paperia pussin ympärillä, ettei näyte pääse rikkoutumaan laatikon sisällä
 • Laatikon sulkeva teippi