Aineistonhallinnan kurssit ja työpajat

Helsingin yliopiston Datatuki järjestää Aineistonhallinnan peruskursseja ja Aineistonhallintasuunnitelma (DMP) työpajoja kaikilla Helsingin yliopiston kampuksilla ympäri vuoden ja erityisesti Suomen Akatemian hakujen yhteydessä.

Kurssikuvaukset ja kurssien aikataulut näet alla.

Kurssien ilmoittautumislomakkeelle pääsee klikkaamalla kurssin päivämäärää ja aikaa.  

Meiltä voi pyytää myös räätälöityjä työpajoja. Ota yhteyttä Datatukeen: datasupport@helsinki.fi. Mietitään yhdessä, millainen työpaja sopisi juuri teidän tarpeisiinne.   

Työpajat ja kurssit 2023-2024

Pääset ilmoittautumaan kurssille Lyytissä, kun klikkaat tiettyä kurssiaikaa. 

Koulutukset järjestetään etänä, jos ei ole erillistä mainintaa.

Keskustakampus:

30.1.2024 klo 10-12 (suomeksi)

22.2.2024 klo 12-14 (in English)

20.3.2024 klo 10-12 (suomeksi)

16.4.2024 klo 12-14 (in English)

Kumpula & Meilahti & Viikki:

7.2.2024 klo 10-12 (suomeksi)

13.3.2024 klo 12-14 (englanniksi)

8.4.2024 klo 13-15 (suomeksi)

16.5.2024 klo 10-12 (englanniksi)

Pääset ilmoittautumaan kurssille Lyytissä, kun klikkaat tiettyä kurssiaikaa. 

Koulutukset järjestetään etänä, jos ei ole erillistä mainintaa.

REDCap training – overview and basic functions

5.3.2024 klo 13-15

14.5.2024 klo 12-14

REDCap Basics - Clinical Research

Tarkoitettu kaikille (tutkijoille, opiskelijoille, henkilökunnalle), jotka tarvitsevat tietoturvallisen työkalun kliinisen datan keräämiseen.

15.2.2024 klo 10-12

16.4.2024 klo 10-12

 

 

Pääset ilmoittautumaan kurssille Lyytissä, kun klikkaat tiettyä kurssiaikaa.

RDM Advanced 1: Ethics and Law 

RDM Advanced 2: IT and Storing Solutions During the Project 

RDM Advanced 3: Documentation and Metadata 

RDM Advanced 4: Archiving, Publishing and Licensing Your Data; Resources and Responsibilities 

Koulutusten materiaalit täällä 

Webinaareihin ei tarvitse ilmoittautua. Zoom-linkki Flamman uutisessa

Jos et pääse Flammaan, ole yhteydessä: datasupport@helsinki.fi

Katso webinaarisarjan UKK (wikisivu)

Kaikissa webinaareissa sama sisältö: aluksi kaksi lyhyttä esitystä siitä, mitä kannattaa kirjoittaa tutkimussuunnitelman kohtaan 4.1 avoimesta tieteestä. Yksi esityksistä on avoimesta julkaisemisesta ja toinen aineistonhallinnasta.  Kummankin esityksen jälkeen on keskusteluosuus, jossa osallistujat voivat kysyä kysymyksiä. Keskusteluosuutta ei tallenneta.  

9.1.2024 klo 14.15-15.45

Zoom-linkki:
https://helsinki.zoom.us/j/68808264508?pwd=WW9tbi9HQW1adWFUWnJPdkhhbnNPUT09
Meeting ID: 688 0826 4508
Passcode: 319734

Koulutusten materiaali wikisivulla.

Kurssikuvaukset

Koulutuksessa käydään läpi aineistonhallinnan peruskäsitteet: mitä data on; aineistonhallintaan liittyviä eettisiä ja lainsäädännöllisiä asioita; datan dokumentointi; datan tallennusratkaisut; tutkimusdatan avaaminen, julkaiseminen ja arkistointi.

Koulutuksen ensisijainen kieli on englanti, mutta apua saa myös suomeksi. Järjestämme myös suomenkielisiä koulutuksia. 

REDCap on monipuolinen selainpohjainen tietoturvallinen työkalu kyselyiden ja tietokantojen rakentamiseen sekä niiden datan keräämiseen. Se soveltuu erityisesti arkaluontoisia ja henkilötietoa sisältäville tutkimuksille.  Webinaarissa käydään läpi REDCapin perustoiminnot ja tehdään yhdessä harjoitus.    

Koulutuksen ensisijainen kieli on englanti, mutta apua saa myös suomeksi. Koulutuksesta voi kysyä lisätietoja osoitteesta: redcap-support@helsinki.fi

Koulutuksessa esitellään REDCapin monipuolisia ominaisuuksia ja käydään läpi sen perustoiminnot: projektin luominen ja tuotantoon vieminen.   Koulutuksessa käsitellään myös, mihin seikkoihin pitää kiinnittää huomioita, kun kerätään sensitiivistä dataa.  Ennakko-osaamista REDCapin käytöstä ei tarvitse olla ennen koulutukseen osallistumista.  Koulutuksen jälkeen osallistujilla on perustiedot ja -taidot REDCapin käytöstä. 

Koulutuksen ensisijainen kieli on englanti, mutta apua saa myös suomeksi.  Koulutuksesta voi kysyä lisätietoja osoitteesta: redcap-support@helsinki.fi

Webinaarisarja koostuu neljästä osasta, joissa käydään läpi sujuvan ja eettisen aineistonhallinnan osa-alueet.  Webinaareissa syvennetään teemoja, jotka on esitelty RDM Basics koulutuksessa. 

Kussakin osassa on aluksi aiheen 30 minuutin mittainen esittely, jonka pitää Datatuen asiantuntija ja sen jälkeen on 60 minuutin keskusteluosuus, jossa osallistujat voivat esittää kysymyksiä.  Esittelyosuuden materiaalit ja keskustelussa esitetyt kysymykset tallennetaan Datatuen wikisivulle.  

Kuka tahansa voi osallistua webinaareihin, erityinen kohderyhmä on kuitenkin Suomen Akatemialta rahoitusta hakeneet tutkijat.  Akatemialta rahoituksen saaneiden tutkijoiden on kirjoitettava aineistonhallintasuunnitelma, joka on toteutettavissa Helsingin yliopistossa.  

Koulutusten materiaalit täällä 

Käytännönläheinen työpaja aineistonhallintasuunnitelman (DMP) kirjoittamiseen.

Työpajassa käydään läpi aineistonhallintasuunnitelman rakenne yleisesti ja annetaan vinkkejä siitä, mitä kannattaa kirjoittaa suunnitelman eri osioihin.  Voit työstää omaa aineistonhallintasuunnitelmaasi pajassa Datatuen asiantuntijoiden kanssa.  Työpajassa myös esitellään DMPTuuli, joka on työkalu aineistonhallintasuunnitelmien kirjoittamiseen. 

Jos et tunne aineistonhallintasuunnitelman teemoja ennalta, sinun kannattaan osallistua RDM Basics -koulutukseen ensin.  Työpajan ensisijainen kieli on englanti, mutta neuvoja saa myös suomeksi.