Tutkimusaineistojen säilyttäminen

Mitä tehdä aineistolle, joka ei ole aktiivisessa tutkimuskäytössä? Tutkimusasetelmasi, tutkimusjulkaisu tai tutkimuksesi rahoittaja saattaa edellyttää aineiston säilyttämistä tietyn ajan. Aineistosi voi myös olla sellaista, että sen tulisi säilyä käyttökelpoisena jopa seuraaville sukupolville.
Jottei yksikään aineisto painuisi unohduksiin

Tutkimusaineistot syntyvät merkittävän panostuksen ja pitkällisen sitoutumisen myötä. Koska aineistojen kerääminen ja siistiminen vaativat huomattavan paljon työtä, rahasta puhumattakaan, olisi tärkeää säilyttää aineistot tulevaisuuden käyttöä varten.

Helsingin yliopistolla on kaksi palvelua tutkimusaineistojen säilyttämiseen: Datapankki 5–15 vuoden säilyttämiseen ja Data-arkisto pitkäaikaissäilyttämiseen (alkaen 25 vuotta). Molemmat palvelut ovat kuratoituja, eli niihin sisältyy aineistojen valintaprosessi.

Tutkimusaineistot säilytetään sekä Datapankissa että Data-arkistossa jäädytettyinä, eli niiden sisältöä ei voi muokata säilytyspalvelussa. Jos tarvitset tallennuspalvelua, jossa aineistoa voi muokata, perehdy yliopiston tarjoamiin ratkaisuihin Helpdeskin sivuilla.

Sekä Datapankkiin että Data-arkistoon tallennettujen aineistojen kuvailutiedot julkaistaan datakatalogissa.