Promootio

Promootio on akateemisen maailman hienoin ja perinteikkäin juhla. Se juontaa juurensa yliopistolaitoksen syntyaikoihin keskiajalle. Suomen kamaralla ensimmäinen promootio järjestettiin vuonna 1643, kun Turun Akatemian ensimmäiset filosofian maisterit juhlivat saavutuksiaan.

Teologisen tiedekunnan ensimmäistä promootiota vietettiin vuonna 1648, kun professori Eskil Petraeus promovoi Johannes Elai Terseruksen teologian tohtoriksi. Vuonna 2023 juhlittava teologien promootio on järjestyksessään 44.

Promootio on ilon ja akateemisten saavutusten juhla, jossa yliopistolla tutkinnon suorittaneet saavat uuden arvonsa ulkoiset tunnukset. Teologinen tiedekunta oli alkujaan yksi yliopiston korkeammista tiedekunnista, johon tulevat opiskelijat oli jo promovoitu filosofian maistereiksi. Siksi teologinen tiedekunta promovoi perinteisesti vain tohtoreita. He saavat akateemisen arvonsa merkiksi violetin tohtorinhatun ja diplomin. Tiedekunta promovoi myös riemutohtoreita, joiden promootiosta on kulunut puoli vuosisataa. Kunniatohtoriksi vihitään valikoitu joukko henkilöitä, joiden tieteellistä tai yhteiskunnallista työtä tiedekunta haluaa kunnioittaa.