Teologisen tiedekunnan promootio

Iloinen juhlinta on olennainen osa akateemisen yhteisön elämää. Juhlista suurin on promootio, joka jatkaa jo keskiajalla alkanutta perinnettä.

Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta juhlii tohtoripromootiotaan perjantaina 9.6.2023. Tiedekunnan juhlallista promootiota vietetään nyt 44. kertaa, ensimmäisen kerran se tapahtui vuonna 1648. Minulla on kunnia vihkiä teologian tohtorin tutkinnon suorittaneet korkeaan oppiarvoonsa ja luovuttaa heille sekä valituille kunniatohtoreille tohtorin arvon merkit.

Koko Helsingin yliopisto viettää Promootion riemuvuotta sen johdosta, että filosofinen tiedekunta järjestää vuonna 2023 sadannen promootionsa. Teologisen ja filosofisen tiedekunnan lisäksi myös oikeustieteellinen ja eläinlääketieteellinen tiedekunta viettävät promootiota samana vuonna.

Vuonna 2023 uskonnonvapauslain säätämisestä Suomessa on kulunut sata vuotta. Tämän innoittamana teologisen tiedekunnan promootion teemaksi on valittu Vapaus. Teeman piiriin kuuluvat uskonnonvapaus, ihmisoikeudet ja maailman tila, ja nämä aiheet näkyvät ja kuuluvat kunniatohtorivalinnoissa ja promootion eri vaiheissa pidettävissä puheissa. On suuri ilo juhlia yhdessä vihittyjen tohtoreiden kanssa heidän suurta saavutustaan!

Martti Nissinen, Promoottori