UKK

Usein kysytyt kysymykset

Onko minulla oikeus osallistua promootioon?

Kesän 2023 promootioon voivat osallistua kaikki ne, jotka ovat valmistuneet joko teologian tai filosofian tohtoriksi teologisesta tiedekunnasta edellisen tohtoripromootion jälkeen. Edellistä promootiota vietettiin kesäkuussa 2017. Viimeinen tiedekuntaneuvoston kokous, jossa väitöskirja voidaan hyväksyä, pidetään 18.4.2023. Tämä tarkoittaa, että väitöstilaisuus on järjestettävä viimeistään 15.3.2023.

Voinko tulla promootioon ilman hattua?

Promovoitavat tohtorit eivät voi osallistua promootioon ilman tohtorinhattua, sillä promoottori asettaa aktissa hatun kunkin promovendin päähän tohtorinarvon merkiksi. Yleisöllä ja kutsuvierailla ei tarvitse olla hattua, mutta heidän joukossaan olevat tohtorit tuovat oman hattunsa mukanaan ja asettavat sen päähänsä promoottorin merkistä.

Mistä saan tohtorinhatun?

Tohtorinhattuja myyvät monet hattuliikkeet. Hatun ei kuitenkaan tarvitse olla oma, vaan sen voi myös lainata. Hatun on kuitenkin oltava Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan violetti hattu.

Jos en tällä kertaa pysty osallistumaan promootioon, voinko osallistua siihen myöhemmin?

Valitettavasti et, mikäli kyse on samasta tutkinnosta. Akateeminen arvo myönnetään promootiossa vain kerran. Jos et pääse paikalle, sinut promovoidaan  poissaolevana, etkä voi osallistua uudelleen läsnäolevana.

Olen osallistunut promootioon aiemmin ja se oli hauskaa. Voinko osallistua uudelleen?

Valitettavasti se ei ole mahdollista. Akateeminen arvo myönnetään promootiossa vain kerran.

Onko kaikkiin promootion eri tilaisuuksiin pakko osallistua?

Promootion aikana järjestetään useita tilaisuuksia  8.–10.6.2023: promootioharjoitus, rehtorin vastaanotto,  promootioakti, promootiopäivällinen ja retki. Mikäli osallistut promootioaktiin, promootioharjoituksiin osallistuminen on pakollista. Muut tapahtumat ovat vapaaehtoisia, mutta jokainen promootioon osallistuva on tervetullut niihin kaikkiin. 

Millä perusteella promovoidut tohtorit ja vieraat menevät joko jumalanpalvelukseen tai tunnustuksettomaan tilaisuuteen?

Promovoidut tohtorit ja juhlavieraat osallistuvat oman valintansa mukaan joko jumalanpalvelukseen tai tunnustuksettomaan tilaisuuteen . Tilaisuuksiin mennään yhteisenä kulkueena, joka jakautuu Tuomiokirkkoon jumalanpalvelukseen meneviin ja Kansalliskirjastoon tunnustuksettomaan tilaisuuteen meneviin. Juhlamenojen ohjaaja ja yliairut ohjaavat kulkueita.

Kenet voin valita avecikseni? Minulla ei ole avecia, onko se ongelma?

Voit valita aveciksesi haluamasi henkilön, esimerkiksi ystävän, kumppanin tai perheenjäsenen. Hänen tulee olla kuitenkin täysi-ikäinen. Promootioon voi ilmoittautua myös ilman avecia.

Ovatko promootion tilaisuudet esteettömiä?

Promootion tapahtumapaikat on valittu esteettömyys mielessä pitäen. Promootion tilaisuuksia järjestetään useissa eri paikoissa sisä- ja ulkotiloissa. Tarkemmat esteettömyystiedot ilmoitetaan osana ohjelmaa. Jos sinulla on kysyttävää esteettömyysasioista, ota yhteys promootiotoimikuntaan.

Miten promootioon pukeudutaan?

Promootion eri tilaisuuksissa pätee tarkat pukukoodit. Ohjeet löytyvät pukeutuminen ja etiketti -sivulta.

Minulla on papin juhlapuku “Vuokko”.  Voinko käyttää sitä promootioaktissa? Entä “Valonsädettä”?

Kyllä, kumpaakin juhlapukua voi käyttää. Valonsäteen kanssa tulee kuitenkin käyttää pitkähelmaista hametta.

Voinko osallistua promootiotilaisuuksiin kansallispuvussa?

Kansallispuku ei ole akateeminen juhlapuku, joten sen käyttö ei ole sallittua.

Osallistun promootioillallisille kutsuvieraana ja haluan laittaa naisten mustan juhlapuvun. Käykö se?

Voit laittaa mustan puvun, mutta lisätä esimerkiksi värikkään huivin ja pikkulaukun.

Pääsevätkö omaiset seuraamaan promootioaktia?

Promootioakti järjestetään Helsingin yliopiston juhlasalissa, jossa paikkoja on tarjolla vain rajallisesti. Kukin promovendi voi kutsua seuralaisensa lisäksi kolme kutsuvierasta.

Onko valokuvaus ja videointi sallittua?

Promootiotoimikunta vastaa kaikkien promootiotilaisuuksien ikuistamisesta huolehtimalla valokuvaamisesta. Valokuvien sekä promootiosta tehtävän muistokirjan jakelusta ja myynnistä ilmoitetaan promovendeille promootion jälkeen. Promootioaktin aikana valokuvaus ja videointi juhlasalissa on ehdottomasti kielletty tilaisuuden arvokkaasta luonteesta johtuen. Promovendien toivotaan kertovan kuvausrajoituksista myös tilaisuuksiin osallistuville seuralaisilleen ja muille vierailleen. Myös jumalanpalvelukseen, tunnustuksettomaan tilaisuuteen ja niihin vieviin kulkueisiin osallistujia pyydetään olemaan ottamatta valokuvia niiden aikana.

Pitääkö promootioon hankkia tohtorinhatun lisäksi myös miekka?

Ei. Miekka ei kuulu teologian tohtorin arvon merkkeihin. Sitä ei anneta promootioaktissa eikä sitä saa kantaa oma-aloitteisesti.