Tämä ohje on tarkoitettu sinulle, jos Helsingin yliopisto on vuonna 2017 tarjonnut sinulle opiskelupaikkaa koulutuksessa, joka johtaa alempaan tai ylempään korkeakoulututkintoon tai molempiin.

Päätä otatko opiskelupaikan vastaan

Päätä ensin otatko sinulle tarjotun opiskelupaikan vastaan.

Jos olet hakenut useita opiskelupaikkoja, perehdy yhden paikan säännökseen ennen kuin teet päätöksesi.

Jos olet niin sanottu ensikertalainen ja otat sinulle tarjotun opiskelupaikan vastaan, et enää jatkossa ole ensikertalainen. Jos haet uudelleen opiskelupaikkaa suomalaisessa korkeakoulussa, et voi tuolloin saada opiskelupaikkaa, joka on varattu ensikertalaiselle.

Jos sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa tiedekunnassa, jossa sinulla on jo oikeus suorittaa jokin tutkinto, ota huomioon, että opiskelupaikan vastaanottamalla saatat samalla automaattisesti luopua aikaisemmin myönnetystä oikeudestasi suorittaa tutkinto kyseisessä tiedekunnassa. Jos sinä olet tällaisessa tilanteessa, asiasta ilmoitettiin sinulle hakijapalveluiden lähettämässä sähköpostiviestissä "Tietoja valinnan etenemisestä" tai hakukohteeseen liittyvällä verkkosivulla, jonka otsikko on "Hakijakohtaisia tietoja".

ilmoita päätöksestäsi yliopistolle

Kun olet päättänyt otatko opiskelupaikan vastaan, ilmoita päätöksestäsi yliopistolle.

Ilmoita päätöksestäsi myös siinä tapauksessa, että päätät olla ottamatta opiskelupaikkaa vastaan. Näin yliopisto voi tarjota opiskelupaikkaa jollekulle muulle.

Jos sinulla on suomalainen henkilötunnus, ilmoita päätöksestäsi Opintopolku.fi-sivuston Oma Opintopolku -palvelua käyttäen. Palveluun kirjautuaksesi tarvitset suomalaiset verkkopankkitunnukset tai suomalaisen mobiilivarmenteen tai suomalaisen sähköisen henkilökortin. (Jos sinulla ei ole mitään näistä, ota välittömästi yhteyttä hakijapalveluihin.)

Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, Opintopolku-järjestelmä lähettää sinulle sähköpostiviestin. Kyseinen viesti sisältää linkin, jonka kautta pääset ilmoittamaan päätöksestäsi. Opintopolku-järjestelmä lähettää sinulle kyseisen viestin 24 tunnin kuluessa valinnan tuloksen julkaisemisesta.

Ilmoituksesi on sitova. Kun olet lähettänyt ilmoituksen, et voi peruuttaa ilmoitusta etkä muuttaa ilmoituksen sisältöä.

Menetät sinulle tarjotun opiskelupaikan, jos et ota opiskelupaikkaa vastaan määräajan kuluessa. Määräajan päättymishetki ilmoitettiin sinulle hakijapalveluiden lähettämässä sähköpostiviestissä "Tietoja valinnan etenemisestä" tai hakukohteeseen liittyvällä verkkosivulla, jonka otsikko on "Hakijakohtaisia tietoja".

Näin otat paikan vastaan korkeakoulujen yhteishausta

Jos sinulla on kysyttävää opiskelupaikan vastaanottamisesta, ota yhteyttä Helsingin yliopiston hakijapalveluihin.