Tietoa valintakokeista

Kuva valintakoetilanteesta

Helsingin yliopisto järjestää vuosittain valintakokeita. Valintakokeessa menestymisen perusteella valitaan opiskelijoita pääasiassa kandiohjelmiin sekä lääketieteellisten alojen ja oikeusnotaarin koulutusohjelmiin. Tätä valintatapaa kutsutaan valintakoevalinnaksi. Myös muutamaan maisteriohjelmaan valitaan opiskelijoita valintakokeen perusteella.

Hakeminen koulutusohjelmiin tapahtuu Opintopolussa. Löydät sieltä myös valitsemasi koulutusohjelman hakuohjeet. Lue hakuohjeista millä eri valintatavoilla kyseiseen koulutusohjelmaan voi tulla valituksi. Huomaa, että kaikissa hakukohteissa ei ole valintakoevalintaa. Lisäksi joissakin hakukohteissa valintakoevalinta on rajattu tietylle hakijajoukolle, kuten hakijoille, jotka eivät ole suorittaneet ylioppilastutkintoa.

Tälle sivulle on koottu tietoja, joiden avulla voit valmistautua Helsingin yliopiston kirjallisiin valintakokeisiin. Valintakoetilaisuutta koskevista ohjeista saat käsityksen kokeen kulusta, tiedon koepaikasta sekä kokeessa sallituista ja tarvittavista tavaroista.

Haluatko tarkastella aiempia valintakoetehtäviä? Osa hakukohteista on julkaissut aiempien vuosien valintakokeiden tehtävät ja arvosteluperusteet. Kaikkiin tehtäviin ei kuitenkaan ole saatavilla esimerkkivastauksia tai arvosteluperusteita. Joistakin tehtävistä on myös poistettu tekstiä, kuvia tai muuta aineistoa tekijänoikeudellisista syistä.

Emme lähetä hakijoille erillistä kutsua suurimpaan osaan valintakokeita, vaan kaikki hakeneet voivat osallistua kokeeseen. Joissakin hakukohteissa kokeisiin ei kuitenkaan saa osallistua kaikki hakijat. Näissä tapauksissa lähetämme kokeeseen kutsun niille hakijoille, jotka ovat oikeutettuja osallistumaan kokeeseen. Voit tarkistaa Opintopolusta kumpaan ryhmään hakukohteesi kuuluu. Tieto löytyy koulutusohjelman Hakeminen-välilehdeltä Pääsy- ja soveltuvuuskokeet -otsikon alta.

Tarkista suomenkielisten valintakokeiden koepäivämäärät, alkamis- ja päättymisajat sekä paikat suomenkielisten valintakokeiden paikat ja ajat -sivulta. Ruotsinkielisten valintakokeiden tiedot löytyvät vastaavasti ruotsinkieliseltä verkkosivulta

Tarkista Oma Opintopolku -palvelusta, mihin hakukohteisiin olet hakenut. Joidenkin hakukohteiden nimet ovat hyvin samankaltaisia, joten ole tarkkana, että osallistut oikeaan kokeeseen.

  Joissakin valintakokeissa on käytössä ennakkomateriaalia. Valintakokeet voivat myös perustua tiettyyn lukion oppimäärään. Opintopolussa kerrotaan kunkin hakukohteen osalta, millä tavoin valintakokeeseen tulee valmistautua.

  Koulutusohjelmien ja tiedekuntien valintakokeiden ennakkomateriaalisivut:

  Ennakkoon luettava valintakoemateriaali voidaan julkaista verkossa. Vaihtoehtoisesti materiaali voi olla myytävänä kirjakaupoissa ja verkkokaupoissa. Voit myös etsiä materiaalia kirjastoista, mutta varauduthan, että kirjoja on rajoitetusti saatavilla.

  Helsingin yliopisto ei järjestä valmennuskursseja. Valmennuskurssien järjestäjät tai kursseilla opettavat eivät tiedä valintakokeen sisällöstä muuta kuin mitä Opintopolussa ja yliopiston verkkosivulla on kerrottu.

  Varaa riittävästi aikaa oikean koepaikan löytämiseen ja tule ajoissa paikalle. Ota mukaan valokuvalla varustettu henkilöllisyystodistus (henkilökortti, passi tai ajokortti) sekä kirjoitusvälineet.

  Lue huolellisesti tarkemmat valintakokeiden toimintaohjeet Näin osallistut valintakokeeseen -sivulta.

  Voit hakea yksilöllisiä järjestelyitä valintakokeeseen esimerkiksi terveydellisistä syistä. Huomaa, että kaikki Helsingin yliopiston tilat eivät ole esteettömiä. Mikäli sinulle myönnetään yksilöllisiä järjestelyjä, koepaikkasi ilmoitetaan sinulle erikseen sähköpostitse.

  Lue ohjeet yksilöllisten järjestelyjen hakemiseen.