Näin osal­lis­tut va­lin­ta­ko­kee­seen

KIRJALLISET VALINTAKOKEET

Ohje koskee kevään 2018 valintakokeita! Ohjeet kevään 2019 osalta päivitetään huhtikuussa 2019.

Tältä sivulta löydät yleiset toimintaohjeet koskien Helsingin yliopiston valintakokeita.  Lue tarkasti ohjeet kohta kohdalta ja valmistaudu valintakokeeseen huolellisesti. Huomioithan muun muassa, että varaat riittävästi aikaa oikean koepaikan löytämiseen ja tulet ajoissa koepaikalle.

Valintakokeisiin liittyy myös joidenkin asioiden sekä ohjelmien osalta poikkeuksia. Poikkeuksia on liittyen VAKAVAn-, psykologian- , oikeustieteteellisen-, lääketieteellisten alojen (lääketiede, hammaslääketiede ja eläinlääketiede), biologian-, farmasian- ja tietojenkäsittelytieteen valintakokeisiin.  Katso tarkemmat tiedot tästä.

Huomaathan, että et voi suorittaa useita yhtä aikaa alkavia kirjallisia valintakokeita. Jos olet hakenut hakukohteisiin, joiden valintakokeet alkavat yhtä aikaa, sinun on valittava minkä kyseisistä valintakokeista suoritat. Sinun ei tarvitse ilmoittaa yliopistolle etukäteen minkä valintakokeen aiot suorittaa.

Jos olet estynyt osallistumasta valintakokeeseen, siitä ei tarvitse ilmoittaa erikseen hakijapalveluihin.

Varmista, että sinulta löytyy henkilöllisyyden todistamiseksi jokin seuraavista:

 • suomalainen ajokortti
 • suomalainen poliisin myöntämä  valokuvallinen henkilötodistus tai Suomen ulkoministeriön matkustusasiakirjaksi hyväksymä muun maan virallinen valokuvallinen henkilötodistus
 • minkä tahansa valtion passi. Myös vanhentunt passi käy, mikäli olet siitä selkeästi tunnistettavissa.

Tarkista missä salissa sinun on valintakoe suoritettava.

Suosittelemme, että tarkistat kulkuohjeet koesaliisi etukäteen. Näin varmistat, että löydät perille etkä erehdy väärään saliin.

Ota mukaasi ainakin valokuvallinen henkilöllisyystodistus ja kirjoitusvälineet. Katso tarkempi lista sallituista ja kielletyistä tavaroista alempaa.

Salissa voi olla viileää. Huomaathan, että et voi poistua paikaltasi hakemaan lisää vaatetta kesken koetilaisuuden, eli varaa tarvittaessa yllesi tarpeeksi vaatetta.

Ota esille tavarat, jotka aiot viedä koesalissa istumapaikalle. Tarkista lista sallituista tavaroista alempana osiosta Sallitut ja kielletyt tavarat.

Pakkaa kassiin sellaiset mukanasi olevat tavarat, joita et saa viedä koesalissa istumapaikalle. Tällaisia ovat esimerkiksi matkapuhelin, älykello, lompakko, penaali ja ulkovaatteet. Puhelimen tulee olla pois päältä tai äänettömällä niin, että myöskään värinähälytys ei kuulu. Tarkista, että sinulla ei ole koeaikana soivia hälytyksiä tai herätyksiä.

Valvojat alkavat päästää kokelaita saliin 10–30 minuuttia ennen kokeen suunniteltua alkamishetkeä. Kun valvojat alkavat päästää kokelaita saliin, ota käsiisi tavarat, jotka aiot viedä salissa istumapaikalle. Näytä kyseiset tavarat valvojalle salin ovella.

Jos valvojalle näyttämiesi tavaroitten joukossa on kiellettyjä tavaroita, valvoja ei päästä sinua saliin, vaan kehottaa sinua siirtymään sivummalle ja laittamaan kielletyt tavarat kassiisi.

Varaathan riittävästi aikaa koesalin löytämiseen ja paikalle saapumiseen. Valintakokeesta saa myöhästyä korkeintaan 30 minuttia.

Huom! Poikkeuksena lääketieteellisen alan koe (lääketiede, hammaslääketiede ja eläinlääketiede), jossa sallittu myöhästyminen on 40 minuuttia sekä biologian ja tietojenkäsittelytieteen valintakoe, jossa sallittu myöhästyminen on 60 minuuttia. Oikeustieteen valintakokeen sallittu myöhästyminen on 55 minuuttia.

Jos myöhästyt valintakokeesta yli sallitun aikarajan, se tarkoittaa, että et voi osallistua enää kokeeseen tai sopia kokeen uusimisesta. Kokelaita ei päästetä missään tapauksessa saliin enää yli sallitun aikarajan. Huomioithan, että pyyntöjä kokeen uusimisesta emme ota vastaan.

Sinulla tulee olla kokeessa mukanasi valokuvallinen henkilöllisyystodistus ja kirjoitusvälineet (lyijykynä tai lyijytäytekynä ja pyyhekumi).

Huom! Poikkeuksena VAKAVA-koe, johon ei saa tuoda pyyhekumia.

Mikäli kokeessa tarvitsee konseptipaperia, saat sitä koetilaisuudessa.

Lisäksi sinulla saa olla mukanasi:

 • Vähäinen määrä syötävää läpinäkyvään kääreeseen pakattuna. HUOM! Poikkeuksena VAKAVA- ja farmasian valintakokeet, joihin ei voi tuoda eväitä, mutta juomapullon kyllä.
 • Vähäinen määrä juotavaa pullossa (max. 1,5 litraa)
 • Viivoitin, varalyijyä lyijytäytekynään
 • Korvatulpat - Huomaa kuitenkin, että korvatulppien käyttäminen voi estää sinua kuulemasta ohjeita, joita koevalvoja mahdollisesti antaa kokeen aikana. Käytät siis korvatulppia omalla vastuullasi. HUOM! Poikkeuksena lääketieteellisen alan (lääketiede, hammaslääketiede ja eläinlääketiede) valintakokeet, joihin et voi tuoda omia korvatulppia. Tarvittaessa saat korvatulpat valintakoevalvojilta.
 • Lääkkeet tai muut sairauteen liittyvät apuvälineet, jotka välttämättä tarvitset kokeen aikana. Tablettimuotoiset lääkkeet saat viedä istumapaikalle vain ilman rasiaa tai purkkia.
 • Rannekello, kunhan se ei ole älykello, aktiivisuusranneke tai muu vastaava laite, joka voi lähettää tai vastaanottaa tietoa tai johon voi tallentaa tietoa. HUOM! Poikkeuksena oikeustieteellisen- ja lääketieteellisen alan (lääketiede, hammaslääketiede ja eläinlääketiede) valintakokeet, joihin et voi tuoda rannekelloa.

HUOM! Joissakin kokeissa on sallittua käyttää laskinta. Tällöin mukana saa olla myös varalaskin ja paristot. Tietoja sallituista laskimista ja kokeista, joissa laskinta saa käyttää, löydät alla olevasta osiosta Laskinten käyttö.

Et saa viedä mukanasi istumapaikalle:

 • Matkapuhelinta, älykelloa, kuulokkeita tai muuta laitetta, joka voi lähettää tai vastaanottaa tietoa tai johon voi tallentaa tietoa.
 • Yliviivauskynää
 • Valintakoekirjoja, taulukkokirjoja, muistiinpanoja tai muuta vastaavaa kirjallista aineistoa.
 • Penaalia, silmälasikoteloa tai muuta läpinäkymätöntä rasiaa tai pussia, johon voisi kätkeä kirjallista aineistoa.
 • Nenäliinoja - voit kokeen aikana pyytää koevalvojalta talouspaperia, jos sitä tarvitset.
 • Laskinta kokeissa, joissa se ei ole sallittu

Huomioithan, että osassa kokeita voit käyttää laskinta. Tässä osiossa on mainittu ne kokeet, joissa voit käyttää laskinta. Lue huolellisesti ohjeet, millaisia laskimia voit kussakin kokeessa käyttää.  Muistathan tyhjentää laskimesi muistin ennen koetta. Sinun pitää pystyä näyttämään valintakoevalvojalle, miten muisti on tyhjennetty. Joissakin kokeissa laskimet tulevat yliopistolta ja ne on jaettu paikoille ennen valintakokeen alkamista.

Laskimia käytetään seuraavissa kokeissa.

 • Geotieteet ti 24.4. (ylioppilastutkinnossa sallittu laskin)
 • Maantiede ke 25.4. (ylioppilastutkinnossa sallittu laskin)
 • Molekyylibiotieteet ke 25.4. (nelilaskin, joka jaetaan hakijoille yliopiston puolesta, omaa laskinta ei saa käyttää)
 • Matemaattiset tieteet ma 7.5. (ylioppilastutkinnossa sallittu laskin)
 • Psykologia ti 8.5. (nelilaskin, joka jaetaan hakijoille yliopiston puolesta, omaa laskinta ei saa käyttää)
 • Kemia ke 9.5. (ylioppilastutkinnossa sallittu laskin)
 • Fysikaaliset tieteet ke 9.5. (ylioppilastutkinnossa sallittu laskin)
 • Lääketieteellisten alojen valintakoe (lääketiede, hammaslääketiede ja eläinlääketiede) ke 16.5. (oma yksinkertainen nelilaskin)
 • Biologia to 17.5. (laskin, joka ei ole graafinen eikä ohjelmoitava eli funktiolaskin, jossa on yhden rivin näyttö ja johon ei saa tallennettua tekstiä eikä grafiikkaa vaan vain muutaman numeron muistiin)
 • Farmasia pe 18.5. (oma yksinkertainen nelilaskin, samat vaatimukset kuin lääketieteessä)
 • Elintarviketieteet ke 23.5. (nelilaskin, joka jaetaan hakijoille yliopiston puolesta, omaa laskinta ei saa käyttää)
 • Maataloustieteiden valintakoe ke 23.5. (nelilaskin, joka jaetaan hakijoille yliopiston puolesta, omaa laskinta ei saa käyttää)

Ylioppilastutkinnoissa sallittu: Lisätietoa Ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) verkkosivuilla koekohtaisissa määräyksissä ja ohjeissa (matematiikan koe > koetarvikkeet > apuvälineet > laskin)
Nelilaskin (lääketiede, hammaslääketiede ja eläinlääketiede): Lisätietoa sallituista nelilaskimista löytyy lääketieteellisten alojen yhteisvalinnan verkkosivulta.
 

Vastaavan varalaskimen ja varaparistot saa myös ottaa näihin kokeisiin.

Kun pääset koesaliin, älä jää oven luokse, vaan kävele reippaasti eteenpäin. Jätä salin reunustalle kassi, johon olet pakannut tavarat, joita et saa viedä istumapaikalle. Käy istumaan valvojan ohjeiden mukaan paikalle, jonka kohdalle on jaettu koepaperit.

Kun olet istuutunut valitsemallesi paikalle, et enää sen jälkeen saa vaihtaa paikkaa, ellei valvoja kehota sinua siirtymään jollekin toiselle paikalle. Et myöskään saa poistua valitsemaltasi paikalta ilman valvojan lupaa. Jos unohdit reppuusi jotakin, mitä halusit viedä istumapaikallesi, niin nosta kätesi ja odota, että valvoja tulee luoksesi.

Älä koske oman istumapaikkasi kohdalla oleviin papereihin ennen kuin valvoja antaa luvan aloittaa koetehtävien tekemisen. Älä missään vaiheessa koske papereihin, jotka ovat muiden kuin oman istumapaikkasi kohdalla.

Kokeen suunniteltuna alkamishetkenä tai pian sen jälkeen yksi kokeen valvojista toivottaa kokelaat tervetulleiksi kokeeseen. Joissakin kokeissa ja saleissa valvoja tarjoaa mahdollisuuden vaihtaa pöydälle jaetut suomenkieliset koetehtävät ruotsinkielisiin koetehtäviin, mikäli olet ilmoittanut hakulomakkeella haluavasi ruotsinkieliset koetehtävät. Valvoja saattaa myös kertoa joitakin kokeeseen liittyviä ohjeita. Lopuksi valvoja antaa luvan aloittaa koetehtävien tekemisen.

Jos myöhästyt, valvoja päästää sinut saliin vain jos saavut sallitun myöhästymisajan puitteissa (ks. osio Kokeesta myöhästyminen).

Kokeen aikana saat kommunikoida vain koevalvojien kanssa. Koevalvojan tunnistat siitä, että hänellä on rinnassaan lappu, jossa lukee "Valvoja - Övervakare".

Jos haluat valvojan huomion, niin nosta kätesi. Valvoja tulee luoksesi. Kerro asiasi valvojalle hiljaisella äänellä.

Voit käydä vessassa valvojan saattamana. Valvoja saattaa vessaan vain yhden kokelaan kerrallaan.

Koepapereista löydät yksityiskohtaiset ohjeet siitä, kuinka sinun tulee toimia, jos haluat käydä vessassa.

Koe­pa­pe­rei­den pa­laut­ta­mi­nen

Saat tehdä koetehtäviä enintään kolmen-viiden tunnin ajan, riippuen kokeesta.  Kokeen alkaessa valvoja kirjoittaa taululle kellonajan, jolloin sinun viimeistään on lopetettava koetehtävien tekeminen. Myös hakijan yksilöivät tiedot (esim. nimi ja henkilötunnus) on oltava kirjoitettuna kaikkiin vaadittuihin vastauslomakkeisiin tämän ajan sisällä.  Vastausajan päätyttyä papereihin ei saa enää lisätä tai muuttaa tehtyjä merkintöjä.

Koepapereista löydät yksityiskohtaiset ohjeet siitä, kuinka sinun tulee toimia, kun aiot palauttaa koepaperit.

Jos tarvitset todistuksen kokeeseen osallistumisesta esim. Puolustusvoimia varten, pyydä todistusta valvojalta koepapereita palauttaessasi.

Koesuorituksesi voidaan hylätä esimerkiksi jos

 • jos sinulla kokeen alettua on hallussasi matkapuhelin, älyrannekello tai muu laite tai esine, jota voisi käyttää vilpin tekemiseen
 • häiritset muita kokelaita
 • poistut koesalista ilman valvontaa ennen kuin koesalista saa poistua
 • poistut vessakäynnillä valvojan seurasta
 • kommunikoit kokeen aikana jonkun muun kuin koevalvojan kanssa
 • jatkat kirjoittamista sen jälkeen, kun valvoja on ilmoittanut vastausajan päättyneen
 • syyllistyt vilppiin tai vilpin yritykseen tai jätät noudattamatta vilpin ehkäisemistä koskevia määräyksiä
 • avustat vilpissä tai vilpin yrityksessä.