Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa on voinut 1.8.2008 lähtien suorittaa filosofian lisensiaatin tutkinnon luonnontieteellisen ylemmän korkeakoulututkinnon pohjalta, johon sisältyy sairaalakemistin tai sairaalamikrobiologin koulutus (asetusmuutos 221/1994 14 a §/28.9.2000).
Filosofian lisensiaatin tutkinto muodostuu kahdesta pääosasta: tieteellisistä jatko-opinnoista ja lisensiaatintutkimuksesta sekä niiden rinnalla suoritettavasta koulutuksesta. Suoritettavien tieteellisten jatko-opintojen laajuus on 60 opintopistettä.
Filosofian tohtorin tai lisensiaatin tutkinnon suorittaneilta ei vaadita filosofian lisensiaatin tutkintoa osana sairaalakemisti- tai mikrobiologikoulutusta. Näille jatkotutkinnon jo suorittaneille annetaan erillinen todistus sairaalakemistin tai sairaalamikrobiologin koulutuksen suorittamisesta.
Huom! Rehtorin päätöksen 29.11.2017 mukaan sairaala-alkuisten koulutusten nimet muuttuvat.
Yliopistolain 1.1.2015 voimaan tullut muutos määrittelee erikoistumiskoulutuksen korkeakoulututkinnon jälkeen suoritettavaksi, jo työelämässä toimineille suunnatuksi ammatillista kehittymistä ja erikoistumista edistäväksi koulutukseksi, jonka tavoitteena on tuottaa osaamista sellaisilla asiantuntijuuden aloilla, joilla ei ole markkinaehtoisesti toteutettua koulutustarjontaa. Erikoistumiskoulutus ei ole korkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta. Lisensiaatin tutkinnon osana suoritettavasta sairaalakemistin ja sairaalamikrobiologin koulutuksesta ei jatkossa voida käyttää erikoistumiskoulutuksen nimeä. Koulutusten nimet ovat jatkossa sairaalakemistin koulutus ja sairaalamikrobiologin koulutus.
Opinto-oikeuden hakeminen
Jatko-opintokelpoisuus
Sairaalakemistin koulutuksen perusvaatimuksena on ylempi luonnontieteellinen korkeakoulututkinto tai diplomi-insinöörin tutkinto, joihin sisältyy laaja oppimäärä biokemiaa tai kemiaa, tai vastaava ulkomailla suoritettu tutkinto.
Sairaalamikrobiologin koulutuksen perusvaatimuksena on pääsääntöisesti filosofian maisterin, maa- ja metsätaloustieteiden maisterin tai elintarviketieteiden maisterin (FM, MMM tai ETM) tutkinto pääaineena yleinen mikrobiologia (biotieteellinen tiedekunta, HY) tai mikrobiologia (maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, HY). Tämän lisäksi sellaiselta hakijalta, jolla on biotieteellinen maisterintutkinto pääaineena muu kuin mikrobiologia, tarvitaan syventävät opinnot (ns. sivulaudatur, 120 op) yleisestä mikrobiologiasta sekä 6 kk:n työharjoittelu mikrobiologian alalla ja lisänäyttö tieteellisestä toiminnasta (erikoistyön lisäksi esim. osallisuus tieteellisessä artikkelissa tai sivutyön ohjattu täydennys pro gradu-tutkielmaksi).
Koulutukseen voi hakea, kun henkilö on suorittanut vaaditun perustutkinnon ja hänet on valittu tai hän on toiminut koulutustoimessa, virassa tai viransijaisuudessa vähintään yhden (1) kuukauden.
Hakuajat ja menettely
Käytössä on jatkuva haku. Hakija toimittaa opintotoimistoon vaaditut hakuasiakirjat, joissa on FL-tutkinnon ja lisensiaatintutkimuksen ohjaajan ja koulutusohjelman vastuuhenkilön puollot. Opinto-oikeuden myöntämisestä päättää dekaani.
Valintakriteerit
- pysyväismääräysten edellyttämä jatko-opintokelpoisuus
- hakija on valittu tai hän on toiminut koulutustoimessa, virassa tai viransijaisuudessa vähintään yhden (1) kuukauden.
- hyväksyttävä lisensiaatintutkimuksen tutkimussuunnitelma
- hyväksyttävä henkilökohtainen opintosuunnitelma
- FL-tutkinnon ja lisensiaatintutkimuksen ohjaajan puolto
- koulutusohjelman vastuuhenkilön puolto
Opinnot
Sairaalamikrobiologikoulutus
Vastuuhenkilö: dosentti, kliininen opettaja Hanna Jarva hanna.jarva@helsinki.fi
Sairaalamikrobiologin koulutuksen opinto-opas (koskee erikoistuvia, jotka saavat opinto-oikeuden 1.8.2017 alkaen)
Sairaalamikrobiologin koulutuksen opinto-opas (koskee erikoistuvia, jotka saavat opinto-oikeuden 1.8.2015 alkaen)
Sairaalamikrobiologin koulutuksen opinto-opas (koskee erikoistuvia, jotka saavat opinto-oikeuden 1.8.2013 alkaen)
Sairaalakemistikoulutus
Vastuuhenkilö: dos., kliininen opettaja Päivi Lakkisto, paivi.lakkisto@helsinki.fi
sairaalakemistin koulutuksen opinto-opas (koskee erikoistuvia, jotka saavat opinto-oikeuden 1.8.2017 alkaen)
Sairaalakemistin koulutuksen opinto-opas (koskee erikoistuvia, jotka saavat opinto-oikeuden 1.8.2015 alkaen)
Sairaalakemistin koulutuksen opinto-opas (koskee erikoistuvia, jotka saavat opinto-oikeuden 1.8.2013 alkaen)
Huom. Osa opinto-oppaiden sisältämistä linkeistä on valitettavasti vanhentunut. Alle on listattu päivitetyt linkit.
Koulutussopimus
Henkilökohtainen koulutussopimus voidaan solmia, jos koulutettava suorittaa koulutukseen liittyvää palvelua yliopistosairaalan ulkopuolisessa koulutuspaikassa. Koulutusohjelman vastuuhenkilö päättää palvelun hyväksymisestä yliopistosairaalan ulkopuolisessa koulutuspaikassa. Koulutussopimuksen voi toimittaa tiedekunnan opintotoimistoon todistushakemuksen yhteydessä (=valmistumisvaiheessa).
Lokikirja
Sairaalakemistikoulutuksen lokikirja
Kuulustelut
Sairaalakemistin ja sairaalamikrobiologin koulutukseen kuuluu valtakunnallinen pätevyyskuulustelu. Kuulusteluun ilmoittaudutaan sähköisesti viisi viikkoa ennen kuulustelupäivää. Ilmoittautumisohjeet ja -lomake löytyvät kuulustelua koskevilta sivuilta. Ilmoittautuminen välittyy tiedekuntaan, jossa opinto-oikeus tarkistetaan. Saat vielä sähköpostitse tiedon tenttiin hyväksymisestä.
Valmistuminen
Tiedekunta antaa todistuksen suoritetusta tutkinnosta. Ennen tutkintotodistuksen hakemista jatko-opiskelijan tulee ensin hyväksyttää koulutuksen kokonaisuus. Hakemuksessa hänen tulee eritellä ne palvelussuhteet ja koulutustilaisuudet, jotka esitetään otettavaksi huomioon. Kaikista esitetyistä palveluista ja koulutustilaisuuksista tulee olla todistukset hakemuksen liitteinä. Palvelutodistuksista tulee ilmetä myös kaikki poissaolot ja keskeytykset.
- Hakemus opintosuoritusten hyväksymiseksi
Kun jatko-opiskelija on hyväksyttänyt sairaalakemistin tai sairaalamikrobiologin koulutuksen kokonaisuuden, voi hän hakea filosofian lisensiaatin tutkintotodistusta.
Lisätietoja