Tapahtuma: Yliopistot, koulut ja kaupungit arvioitavina - näkökulmia ranking-keskusteluun

Kaupunkitutkimusinstituutti Urbaria ja Kuluttajatutkimuskeskus järjestävät avoimen keskustelutapahtuman Tiedekulmassa 6.10.2023 kello 9-11. Tapahtuman aiheena ovat koulu- yliopisto- ja kaupunkirankingit ja -arviot. Johtaako lisääntynyt mittaaminen lisääntyvään laatuun?

Tiedekulma Stage 6.10.2023 klo 9.00-11.00

Erilaiset mittarit ja indeksit ohjaavat entistä enemmän käsityksiämme siitä, missä yliopistossa tehdään parasta tutkimusta, mitkä koulut antavat oppilaille parhaan oppimisympäristön, tai mistä kaupungeista löytää parhaat edellytykset hyvälle elämälle. Yliopistomaailmassa myös yksittäisiä tutkijoita arvioidaan monin erilaisin mittarein ja indeksein.

Parhaimmillaan tällaiset mittarit toimivat hyödyllisenä työkaluna laajojen kokonaisuuksien hahmottamiseen, mutta samalla niiden kehittäminen ja ylläpito vaativat merkittäviä resursseja. Indeksien tarjoama tieto voi myös vääristyä muun muassa erilaisten taloudellisten ja poliittisten prosessien seurauksena.  

Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskus ja Kaupunkitutkimusinstituutti Urbaria järjestävät 6.10.2023 yleisölle avoimen seminaarin Yliopistot, koulut ja kaupungit arvioinnin kohteina. Tapahtuma tarjoaa foorumin keskustelulle yliopistojen, koulujen ja kaupunkien arvioimisesta ja näihin arviointeihin liittyvistä ongelmista ja haasteista. 

Tapahtuman puhujiksi on kutsuttu Kuluttajatutkimuskeskuksen ja valtiotieteellisen tiedekunnan tutkijoita sekä opetus- ja kulttuuriministeriön asiantuntijoita.

Tapahtuman ohjelma:

9.00 Mikko Posti, yhteyspäällikkö (Kaupunkitutkimusinstituutti Urbaria): Tilaisuuden avaus

9.05 Tero Erkkilä, valtio-opin professori (Helsingin yliopisto): Kaupunki- ja yliopistorankingit ja tulevaisuuden globaalit haasteet

9.25 Niilo Kauppi, tutkimusjohtaja (Kuluttajatutkimuskeskus): Globaali ranking-kilpailu: Yliopistovertailuiden historiaa ja intressejä tiedon numeraalistamisen taustalla

9.45 Kysymyksiä ja keskustelua, kahvitarjoilu

10.00 Venla Bernelius, erityisasiantuntija (opetus- ja kulttuuriministeriö): Koulurankingit - tiedontarpeet ja kysymys segregaatiosta Q&A

10.30 Paneelikeskustelu: Indeksit, rankingit ja mittarit – lisääntyvää laatua vai kilpailua kilpailun vuoksi?

Paneelikeskustelun puhujat:

Tero Erkkilä valtio-opin professori (Helsingin yliopisto)

Matti Kajaste (Tiedontuotannon päällikkö Helsingin yliopisto)

Aleksi Kalenius (neuvotteleva virkamies, opetus- ja kulttuuriministeriö)

Tommi Wallenius (yliopistonlehtori, Lapin yliopisto)

 

Unfortunately the programme will be held only in Finnish.

Esteetön sisäänkäynti tapahtumatilaan löytyy Yliopistonkadun ja Fabianinkadun kulmasta.