Alumnitapahtumat

Syksyn 2024 alumniohjelma on julkaistu. Kaikki tilaisuutemme ovat maksuttomia Helsingin yliopiston alumneille. Tervetuloa mukaan!
Tulevat tapahtumat

Syksyn 2024 alumniohjelman löydät näiltä sivuilta.

Tilaisuudet järjestetään läsnä- ja etätilaisuuksina. Varmista ilmoittautuessasi, onko tapahtuma verkossa vai paikan päällä.

Katso alta lisätiedot ja ilmoittaudu mukaan! Ilmoittautuminen ohjelmiin alkaa yleensä viimeistään noin kuukautta ennen tapahtumaa.

Monet tapahtumistamme täyttyvät nopeasti. Päivitä yhteystietosi, niin varmistat, että kuulet tapahtumista ensimmäisten joukossa. Helpoiten päivität yhteystietosi Helsinki Alumni Hubin profiilissasi. Kirjaudu Helsinki Alumni Hubiin.

19.9 Suuri luontoilta Viikissä

Aika: to 19.9.2024 klo 17.30 - 19.30
Paikka: Oppimistori, Viikin Infokeskus, Viikinkaari 11, Helsinki

Viikin kirjasto, Luonnontieteellinen keskusmuseo ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys toteuttavat yhdessä Suuren luontoillan. Tapahtumassa on ainutlaatuinen mahdollisuus kysyä asiantuntijoilta mitä vain Suomen nisäkkäistä, linnuista, hyönteisistä, kasveista ja sienistä. Kiehtovan illan juontaa luontotoimittaja Paul Segersvärd. 

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Tervetuloa!

27.9. Tutkijoiden yö

Aika: pe 27.9.2024 klo 16-20
Paikka: Yliopiston kampukset, Observatorio ja Tiedekulma

Tutkijoiden yö on Euroopanlaajuinen tiedetapahtuma, joka tekee tiedettä ja tutkijoiden työtä tutuksi laajalle yleisölle. Tutkijoiden yön tapahtumassa perjantaina 27.9. on monipuolista maksutonta ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisillekin. 

Katso Tutkijoiden yön ohjelma. 

1.10. Terveys- ja life science -sektorin alumnitapaaminen Kööpenhaminassa

Aika: ti 1.10.2024 klo 16-18
Paikka: Suomen suurlähetystö, Kööpenhamina

Business Finlandin Kööpenhaminan toimisto ja Helsinki Alumni ovat kutsumassa ensimmäistä kertaa kokoon Tanskassa työskenteleviä Suomalaisia: Life Science-, terveys- ja MedTech sektoreilta. Kokoonnutaan ensimmäisen kerran rennon verkostoitumisen ja hyvien keskustelujen ääreen. Tarjolla juotavaa sekä naposteltavaa. 

Lisätietoja ja ilmoittautumiset (paikkoja rajoitetusti): heidi.uotinen@businessfinland.fiterhi.rasmussen@businessfinland.fi

3.10. Think & Lead: Neuvottelutaitojen merkitys työelämän haastavissa tilanteissa

Aika: to 3.10.2024 klo 8.15-10
Paikka: Zoom
Kieli: suomi

Helsinki Alumni -johtamisaamussa keskitymme neuvottelutaitojen merkityksen äärelle alumnimme Jonna Kangasojan (Akordi) johdolla. Osapuolten välinen yhteistoiminta ja ongelmanratkaisu ovat tärkeitä elementtejä työyhteisön toimivuudessa. Tämä aamu tarjoaa ymmärrystä neuvottelutaitojen toimialaan ja työvälineitä hyödynnettäväksi omassa organisaatiossasi.

3.-24.10. Helsinki Think Company presents: HELSEED työpajasarja yrittäjyydestä

Aika: to 3.10, 10.10, 17.10 ja 24.10 klo 17-19
Paikka: Terkko Health Hub, Haartmaninkatu 4 (Meilahden kampus), Helsinki
Kieli: englanti

Helsinki Think Company järjestää myös tänä syksynä mielenkiintoisen, yrittäjyyden alkutaipaleella olevia tukevan HELSEED-työpajasarjan. Työpajoja yhteensä neljä ja niistä voi valita oman tarpeen yhden tai useamman työpajan.

Ensimmäinen työpaja käsittelee yritysidean luomista, 10.10. luvassa on sijoittajaklinikka, 17.10. pureudutaan oikeudellisiin kysymyksiin ja työpajasarjan päättää pitchausklinikka. 

Paikkoja rajoitettu määrä.

3.10. Eksklusiivinen HKSAR Hong Kong tapahtuma työmahdollisuuksista

Aika: to 3.10.2024 klo 17.30-19
Paikka: Soc&Kom juhlasali, Snellmaninkatu 12, Helsinki
Kieli: englanti

Hong Kong Economic and Trade Officen edustajat järjestävät ekslusiivisen promotapahtuman, joka on avoinna kiinnostuneille vastavalmistuneille alumneille sekä valmistumassa oleville Helsingin yliopiston opiskelijoille

Tilaisuudessa jaetaan käytännön tietoja ja vinkkejä siitä, millaisia työmahdollisuuksia Hong Kong tarjoaa Top Talent Pass Schemen kautta ja miten hakea töihin sen kautta. Luvassa pientä tarjoilua.

Rajoitettu paikkamäärä.

9.10. Yliopiston kestävyys- ja vastuullisuusverkoston tapaaminen

Aika: ke 9.10.2024 klo 15.30-17.30
Paikka: Kaisa-talo (Kaisa-sali 7062), 7. krs, Fabianinkatu 30 ja Zoom
Kieli: Yhteisenä kielenä tilaisuudessa käytämme suomea, simultaanitulkkaus toteutetaan englanniksi etäosallistujille. Keskusteluun voi osallistua joustavasti suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.   

Tänä päivänä on miltei mahdotonta välttyä tekoälyyn liittyvästä uutisoinnista ja sitä käyttäviltä järjestelmiltä. Ehkä myös itse käytät sitä joka päivä osana työ- tai opiskelupäivääsi. Oletko kuitenkaan miettinyt, että mitä kestävyyskysymyksiä liittyy tekoälyyn ja sen käyttöön? Tule mukaan kuulemaan tekoälyn ekologisesta ja sosiaalisesta kestävyydestä verkoston tapaamiseen. Lisäksi pääset tuttuun tapaan kuulemaan Helsingin yliopiston ajankohtaisista kestävyys- ja vastuullisuus asioista.  

21.10. Tiedekirjaklubi: Pohjoiset painajaiset

Aika: ma 21.10.2024 klo 16-17:30
Paikka: Tiedekulma, Lounge
Kieli: suomi

Pohjoiset painajaiset valottaa suomalaisten pahojen unien kiehtovaa kulttuurihistoriaa 600 vuoden ajalta ja nostaa esiin unien yhteyden oman aikansa tapahtumiin. Suomalaisia ovat öisin piinanneet arkisten huolien lisäksi niin helvetin näyt, sotien muistot ja pelko kuin Kyllikki Saaren ratkaisematon murhakin.

Painajaiskuvauksilla on myös poliittinen puolensa: niitä on hyödynnetty opettavaisissa kertomuksissa, joilla on pidetty kansaa kurissa ja nuhteessa. Kuvaukset öisistä kauhuista ovat löytäneet tiensä taiteeseen ja populaarikulttuuriin – ja siten yhä uusien sukupolvien uniin.

Kaarina Koski ja Anu Korhonen kertovat mielenkiintoisen uutuusteoksen aiheista lokakuun Tiedekirjaklubissa. 

22.10. Yliopiston tilat, taide ja design: PORTHANIA

Aika: ti 22.10.2024 klo 17-19.30
Paikka: Porthania
Kieli: suomi

Moni meistä on viettänyt aikaansa Porthanian luentosaleissa opiskeluaikoinaan tai lounastanut sen kuppilassa, mutta mitä tuo kuuluisa rakennus oikein kätkee sisälleen?

Turun akatemian professori Henrik Gabriel Porthanin mukaan nimetty Porthania valmistui vuonna 1957 ensi sijaisesti valtiotieteellisen tiedekunnan tarpeisiin. Porthania on yksi arkkitehti Aarne Ervin päätöistä ja viimeinen yliopiston rakennus, johon suunniteltiin yksilölliset huonekalut. Monet talon tekniset ratkaisut olivat oman aikansa uutuuksia, kuten valmiit betonielementit, joita käytettiin Suomessa ensimmäistä kertaa näin laajasti. Porthanian aulan seinään maalattiin Suomen ensimmäinen julkinen abstrakti taideteos.

Tule näkemään ja kokemaan Porthania uusin silmin. Tiedemuseo Liekin asiantuntijat kertovat meille talon tiloista, designista ja taiteesta ja pääsemme kurkistamaan myös ylimmän kerroksen Piirustussaliin piirustusmestari Vappu Rossin johdolla.

 Kierrokselle mahtuu mukaan vain 80 ensiksi ilmoittautunutta, joten ole nopea. Yksi opastuskierroksista on esteetön.
 

30.10. Studia Generalia: Kansalaistiede

Aika: ke 30.10. klo 15-17 tapahtumatori ja klo 17-19 paneelikeskustelu
Paikka: Tiedekulma
Kieli: suomi

Syksyn Studia Generalian aiheena on kansalaistiede. Kansalaistieteessä ihmiset ovat aktiivisesti osallisia tutkimuksen tekemisessä, eivät vain anna tietojaan tutkimuksen käyttöön. 
Kansalaiset voivat esimerkiksi tallentaa omia luonnossa tehtyjä havaintojaan kaikkien hyödyksi tai osallistua sukututkimukseen. Osallistumalla voi vaikuttaa myös siihen, kuinka kansalaisten näkökulmia huomioidaan tutkimuksessa ja vastuullisessa yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.

Kuulet miten ihmiset voivat hyödyntää jo tutkittua tietoa ja osallistua tieteen tekemiseen itse sekä miten tätä kansalaisilta kerättyä tietoa hyödynnetään. Pitäisikö tieteen antaa aktiivisempaa roolia kansalaisille? Paneelissa keskitytään geenitutkimukseen ja teknologioiden kehittymiseen sekä keskustellaan esimerkiksi vaaroista, joita oman tiedon jakamiseen voi liittyä. 

Tapahtuma koostuu kahdesta osasta: tapahtumatorista ja paneelikeskustelusta. 

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!
 

 

 

31.10. Think & Lead: oman ammatti-identiteetin pohtiminen, tunnistaminen ja vahvistaminen

Aika: to 31.10.2024 klo 8-10
Paikka: HY Päärakennus, h. 3017
Kieli: suomi

Think & Lead: Oman ammatti-identiteetin pohtiminen, tunnistaminen ja vahvistaminen

Millainen minä olen johtajana? Miten hahmottaa oma ihmisjohtajuuden identiteetti ja rooli. Tule oivaltamaan oleellisia asioita omasta ammatti-identiteetistäsi alumnimme Kati Huovinmaan johdolla. Pääset pohtimaan ja keskustelemaan sekä saat uusia työkaluja mm. ihmisjohtamisen perusteista ja johtajana kehittymisestä.

Kati Huovinmaa (FM, tradenomi, sert. Business Mentor, YJEAT) on perehtynyt monipuolisesti ihmislähtöiseen johtamiseen työssään eri alojen ammattimentorina ja tietokirjailijana sekä aiemmassa työssään taidemuseon johtajana. Rajoitettu paikkamäärä.

31.10. Alumnien kampusvierailu Meilahteen

Aika: to 31.10.2024 klo 16.30 - 19.30
Paikka: Meilahti (Biomedicum 1 ja Terkko Health Hub)
Kieli: suomi

Helsingin yliopiston alumnipalvelu Helsinki Alumnin ja Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen kampusretki Meilahteen

Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta on monitieteinen toimija sykkivän Meilahden kampuksen sydämessä. Yhteiskunnan murros on muotoillut myös hyvinvointisektorin aloille aivan uudenlaisia odotuksia ja vaatimuksia. Samalla nopea digitalisaatio ja erilaiset organisaatiorajat ylittävä yhteistyö tarjoavat mahdollisuuksia, joista myös korkeakoulujen ja tiedekuntien on tärkeä ottaa kiinni. Eli vastataan muutokseen, samalla toteuttaen tiedekunnalle tärkeitä huippuluokan opetuksen ja tutkimuksen perustehtäviä.

Tule iltaan inspiroitumaan, oppimaan ja keskustelemaan siitä, millaiselta Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta nykypäivänä näyttää.

Ohjelmasivulta löydät tarkemman kuvauksen illan ohjelmasta.

Tervetuloa mukaan!

5.11. Helsinki Alumni Insight: Anna Rotkirch - Parisuhde, yhteisöllisyys ja hyvinvointi

Aika: tiistaina 5.11.2024 klo 17.00-18.15
Paikka: Tiedekulma, Stage/Stream (verkkolähetys)
Kieli: suomi

Syksyn ensimmäisen Helsinki alumni insightin vieraana on alumnimme, Väestöliiton tutkimusprofessori, Anna Rotkirch. Illan kantavina teemoina ovat Parisuhde, yhteisöllisyys ja hyvinvointi. Tule kuulemaan, miten parisuhteet ja muut läheiset ihmissuhteet liittyvät hyvinvointiin koko elämänkaaremme aikana. Illassa kuulet myös, miltä suomalaisten sosiaalinen verkosto näyttää suhteessa muihin Euroopan maihin. Lisäksi kuulet 4.11. ilmestyvän perhebarometrin tuloksista suomalaisten parisuhteista ja seksisuhteista.


Anna Rotkirch on Väestöliiton väestöntutkimuslaitoksen johtaja ja tutkimusprofessori ja tietokirjailija. Hänen tutkimusalueitaan ovat erityisesti perhetutkimus ja naistutkimus. Tutkimustyössään hän on keskittynyt muun muassa syntyvyyteen ja lastensaantiin, isovanhemmuuteen, parisuhteisiin ja ystävyyteen. Hän on kirjoittanut kolumneja Helsingin Sanomiin, Hufvudstadsbladetiin ja moniin muihin kotimaisiin julkaisuihin.


Helsinki Alumni Insight on tapahtumasarja, jossa intohimoiset vaikuttajat jakavat osaamistaan, kokemuksiaan ja näkemyksiään. Ajatuksiaan, joilla muutetaan asenteita, ihmisiä ja yhteiskuntaa. Maailman parhaaksi.
 

18.11. Alumnien Tiedekeittiö

Aika: ma 18.11.2024 klo 17.00- n. 19.30
Paikka: Viikin kampus
Kieli: suomi

Oletko ikinä miettinyt, miksi korianteri maistuu joidenkin suussa ihan saippualta? Tai miksi gini on jonkun mielestä kamalan pahaa? Mikä ihme on karjun virhehaju ja haistanko minä sen? Mm. näihin ja moniin muihin mielenkiintoisiin kysymyksiin saat vastauksen ensimmäisessä Alumnien Tiedekeittiössä maanantaina 18.11. Tule kuulemaan minkälaista tutkimusta Helsingin yliopiston Viikin kampuksella tehdään elintarvike- ja ravitsemustieteisiin liittyen. Pääset myös tutustumaan ruoan tutkimukseen eri aistien avulla ja kokeilemaan aistinvaraista havainnointia itsekin. 
Rajoitettu paikkamäärä. 

Iltaa emännöi professori Mari Sandell. 

28.11. Think & Lead: Kielibuusti - Monikielisyyden käytännöt työyhteisössä

Aika: to 28.11.2024 klo 8-10
Paikka: Kielikeskus, sh 406
Kieli: suomi ja soveltuvin osin englanti

Aamun keskustelua johtavat Kielibuusti -projektin ammattilaiset. Kielibuusti on tuottanut Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella maksuttoman tieto- ja materiaalipankin liittyen monikielisyyteen ja kielenoppimiseen työssä. Materiaalit ovat avoimia kielenoppijoille, opettajille, työnantajille ja ohjaajille. Tässä johtajuusaamussa pureudumme käytännön tason vinkkien tasolla siihen, miten työyhteisössä pystytään tukemaan monikielisyyttä ja rakentamaan toimivia käytäntöjä. Rajoitettu paikkamäärä.

11.12. Helsinki Alumni Insight: Lauri Reuter – Ruoan tulevaisuus

Aika: ke 11.12. kello 17.00–18.15
Paikka: Tiedekulma, Stage/Stream (verkkolähetys)
Kieli: suomi

Syksyn toisen Helsinki alumni insight -iltamme tähti on Helsingin yliopiston alumni, FT Lauri Reuter, joka avaa jo pian mahdollisia näkymiä ruoantuotannon tulevaisuuteen. Ilmaston muutos ja sen vaikutukset ruoan tuotantoon ovat jo näkyvissä.

Voimmeko tehdä ravintoa suoraan ilmasta? Voisimmeko tuottaa ruokaa hallituissa suljetuissa ympäristöissä tai jopa avaruudessa? Ennen kaikkea pääsemme tässä illassa kurkistamaan näköalapaikalta siihen, mitkä nousevat teknologiat ovat ruoantuotannossa jo aivan nurkan takana. Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan ruokamme tulevaisuudesta jo nyt!

Lauri Reuter on uraauurtava biotekniikan tohtori, joka on päättänyt rakentaa elintarvikkeille kestävää tulevaisuutta. Hän toimii sijoitusjohtajana Nordic Foodtech VC:llä, joka investoi uudenlaisiin ruokateknologian yrityksiin. Lauri Reuter uskoo, että lautasille voidaan tuottaa syötävää mikrobien ja biotekniikan voimalla. Hän on paitsi tutkija myös sijoittaja, sillä vaikka tutkimus synnyttää innovaatioita, lopullinen vaikuttavuus syntyy uusien yritysten kautta.

Helsinki Alumni Insight on tapahtumasarja, jossa intohimoiset vaikuttajat jakavat osaamistaan, kokemuksiaan ja näkemyksiään. Ajatuksiaan, joilla muutetaan asenteita, ihmisiä ja yhteiskuntaa.