Alternative Access

Vinkkejä artikkelien hankkimiseen tilanteessa, jossa haluttu artikkeli ei löydy Helsingin yliopiston kirjaston tilaamista aineistoista.

Pääsy elektronisiin lehtiin ja tietokantoihin perustuu pääsääntöisesti neuvoteltaviin lisenssisopimuksiin, jotka ovat voimassa määräajan. Pääsy tilattuun aineistoon voi katketa, jos kustantajan kanssa ei päästä yhteisymmärrykseen sopimuksesta uudelle sopimuskaudelle. Esteenä sopimuksen solmimiselle voi olla esim. liian korkea hinta tai muut kohtuuttomat sopimusehdot.

Helsingin yliopiston kirjaston pääsy Taylor & Francis ja Wiley -lehtikustantajien lehtiin perustuu FinELib-konsortiosopimukseen, joka päättyi 31.12.2018. FinELib-konsortio ja Taylor & Francis eivät ole päässeet tulokseen neuvotteluissa uudesta sopimuksesta. Neuvottelujen kariutuminen tarkoittaa sitä, että pääsy Taylor & Francisin elektronisiin lehtiin on lakannut 1.2.2019.

Vaikka pääsy valtaosaan ko. kustantajan lehtien uusista numeroista lakkasi neuvottelujen kariuduttua, osaan lehdistä Helsingin yliopiston kirjastolla on sopimuksia, mitkä takaavat edelleen pääsyn lehtien vuotta 2019 vanhempiin vuosikertoihin. Takautuvat saatavuusvuodet vaihtelevat lehti- ja organisaatiokohtaisesti.

FinELibin ja Wileyn vuoden 2018 sopimusta jatketaan nykyisillä ehdoilla ja lehtisisällöillä vuoden 2019 loppuun.

Lisätietoja FinELib-sopimusneuvotteluista ja konsortiosopimuksista löydät FinELibin neuvottelusivustolta. Neuvotteluihin liittyen FinELib on julkaissut listan eniten kysytyistä kysymyksistä vastauksineen.

Voit etsiä artikkelin avointa versiota muun muassa seuraavista lähteistä:

Voit asentaa selaimeesi lisäosan, joka etsii automaattisesti avoimia artikkeliversioita.

Ota yhteyttä kirjaston palveluosoitteeseen e-library@helsinki.fi. Selvitämme, miten tarvitsemasi artikkelit voisi saada käyttöön.

Tiedustele artikkelia suoraan kirjoittajalta. Kirjoittaja saattaa voida jakaa oman artikkelinsa yksittäiselle tutkijakollegalle tai opiskelijalle kustantajan lisenssisopimuksen puitteissa.