UKK: Aleksandria uudistuu 2024-2025

Usein kysyttyjä kysymyksiä oppimiskeskus Aleksandrian uudistukseen liittyen. Aleksandrian viimeinen aukiolopäivä ennen remonttia on torstai 20.6.2024. Oppimiskeskus avataan uudelleen muutostöiden jälkeen kesällä 2025.
Miksi Aleksandria uudistuu?

Tiloja päivitetään vastaamaan muuttuvia opetus- ja oppimismenetelmiä. Hiljaisen työskentelytilan lisäksi tarvitaan nykyistä enemmän ryhmätyötiloja ja tiloja, joissa voi osallistua esimerkiksi etäluennoille. Remontin yhteydessä kiinteistöön tehdään myös taloteknisiä päivityksiä, onhan rakennus yli 20 vuotta vanha.  

Tarjotaanko remontin ajaksi väistötiloja? 

Kirjastoon Kaisa-talossa lisätään rauhallisia luku- ja työskentelypaikkoja sekä tietokonepaikkoja. Osa tietokonepaikoista on Designer-työasemia. Rauhallisia työskentelypaikkoja on myös mm. Kansalliskirjastossa.

Yökäyttömahdollisuutta, jossa itseopiskelutila on auki kulkuavaimella aukioloaikojen ulkopuolella, ei näillä näkymin ole väistötiloissa keskustakampuksella. Kirjaston aukioloaikojen pidentämistä Kaisa-talossa selvitetään.   

Helsingin yliopistossa on linjattu jo aiemmin, että itseopiskelutiloja ei pidetä auki ympärivuorokautisesti, jotta otetaan huomioon levon merkitys hyvinvoinnille.  

Missä Examinarium-tenttejä voi suorittaa jatkossa?

Kaisa-talossa otetaan käyttöön kaksi tenttitilaa toukokuussa 2024. Tenttitilat sijaitsevat kirjaston 3. ja 5. kerroksessa (Examinarium 3006 ja Examinarium 5057).  

Millaisia tiloja uuteen Aleksandriaan on suunniteltu?

Uudistetussa Aleksandriassa tulee olemaan erilaisia äänivyöhykkeitä eri toiminnoille. Remontin jälkeen oppimiskeskuksesta löytyy nykyistä enemmän pieniä ryhmätyötiloja. Aleksandrian 1. kerrokseen tulee taukotila, josta löytyy vesipisteitä sekä mikroaaltouuneja. Rauhalliseen ja hiljaiseen työskentelyyn tarkoitettuja lukupaikkoja on tulossa 3. ja 4. kerrokseen. Rauhallisia työskentelypaikkoja rajataan ääntä eristävällä lasiseinällä.  

Uudistettuihin tiloihin tulee myös pöytäkoneellisia paikkoja, 1–2 läppärilainaamoa sekä telakkanäytöllisiä flexityöpisteitä, joihin tulee erillinen 27":n näyttö. Näissä työpisteissä opiskelija voi kytkeä oman koneensa tai läppärilainaamosta lainatun koneen isompaan näyttöön.  

Aleksandriaa ja Kaisa-taloa suunnitellaan kokonaisuutena, jotta opiskelijayhteisön tarpeiden mukaisia työskentelytiloja saadaan riittävästi.   
 

Onko Aleksandriassa jatkossa yhtä paljon työskentelypaikkoja? 

Tavoitteena on, että työskentelypaikkoja on vähintään yhtä paljon kuin ennen remonttiakin. Lopullisia kalustesuunnitelmia ei ole tehty. 

Löytyykö Aleksandriasta lukittavia lokeroita remontin jälkeen?  

Aleksandriaan tulee kiinteitä lukittavia lokeroita päiväkäyttöön sekä liikuteltavia, lukittavia kärryjä (ns. gradukärryjä), joita voi lainata kuukaudeksi käyttöön.  

Tällä hetkellä lainassa olevat Aleksandrian gradukärryt ovat käytössä 18.6.2024 asti.