Hakemuksen liitteet yhteishaun maisteriohjelmissa

Tältä sivulta löydät maisteriohjelmien hakijoilta vaadittujen liitteiden kuvaukset ja toimitusohjeet. Lue ohjeet huolella varmistaaksesi, että liitteesi täyttävät annetut vaatimukset ja toimitat ne oikein.


Hakemus ja vaaditut liitteet

Hakeminen maisteriohjelmiin sekä liitteiden toimittaminen tapahtuu Opintopolussa. Hakemukseen kuuluvat täytetty sähköinen hakulomakehakemuksen pakolliset liitteet sekä ohjelmakohtaiset liitteet.

Tutustu huolellisesti hakuohjeisiin ja maisteriohjelmien valintaperusteisiin Opintopolussa sekä hakulomakkeen täyttöohjeisiin ennen lomakkeen täyttämistä. 

Vaaditut liitteet

Tutkintotodistus on oppilaitoksen myöntämä asiakirja opiskelijalle, joka on valmistunut suoritettuaan kaikki tutkinnon sisältämät opinnot.

Tutkintotodistuksen on sisällettävä seuraavat tiedot:

  • tutkinnon myöntävän oppilaitoksen nimi
  • valmistumispäivämäärä
  • valmistuneen opiskelijan nimi
  • oppiarvon tai tutkinnon nimi.

Jos olet valmistunut, mutta et ole teknisistä tai hallinnollisista syistä saanut lopullista tutkintotodistustasi, voit toimittaa väliaikaisen tutkintotodistuksen. Sen tulee sisältää samat tiedot kuin lopullisen tutkintotodistuksen (katso yllä). Väliaikaiseksi tutkintotodistukseksi ei riitä sellainen asiakirja, jossa vain todetaan sinun suorittaneen vaaditut kurssit. 

Jos et ole vielä suorittanut tutkintoasi, sinun ei tarvitse toimittaa tutkintotodistustasi hakuaikana. Suoritettavan tutkinnon nimi on kuitenkin mainittava opintosuoritusotteessa (katso alla). Jos sinut valitaan koulutusohjelmaan, valintapäätös on ehdollinen ja sinun on valmistuttava ja toimitettava tutkintotodistuksesi annettuun määräaikaan mennessä.

Opintosuoritusotteessa eritellään oppilaitoksessa suorittamasi opinnot. Sen on sisällettävä seuraavat tiedot kaikista opinnoistasi:

  • opintojakson nimi
  • opintojakson suorituspäivä
  • opintojakson arvosana
  • opintojakson opintopistemäärä.

Opintosuoritusotteella tulee kuvata myös opintojesi arvioinnissa käytetty arvosteluasteikko. Jos opintosuoritusotteesi ei sisällä kaikkia edellä mainittuja tietoja, sitä ei hyväksytä.

Tutkintotodistuksen liitteen (diploma supplement) voi toimittaa opintosuoritusotteen sijasta, jos liite sisältää kaikki opintosuoritusotteelta vaaditut tiedot. Tutkintotodistuksen liite hyväksytään vain, kun se toimitetaan yhdessä tutkintotodistuksen kanssa.

Jos et vielä ole suorittanut tutkintoasi, opintosuoritusotteessa on mainittava suoritettavan tutkinnon nimi. Jos tutkinnon nimeä ei mainita opintosuoritusotteessa, sinun täytyy toimittaa oppilaitoksesi antama virallinen lausunto, jossa mainitaan sinulle myönnettävän tutkinnon nimi.

Kokonaisuusmerkinnät

Joissain koulutusohjelmissa vaaditaan, että hakuperusteena olevat opinnot on sidottu opintokokonaisuuksiksi. Koulutusohjelma saattaa esimerkiksi edellyttää, että perus- ja aineopinnoista tulee olla kokonaisuusmerkinnät. Tällöin merkinnät yksittäisten opintojaksojen suorittamisesta eivät riitä.

Kokonaisuusmerkintä on erillinen kirjaus opintosuoritusotteella siitä, että olet suorittanut kaikki tiettyyn opintokokonaisuuteen kuuluvat opintojaksot. Opintosuoritusotteelle on tällöin kirjattu kokonaisuuden nimi, kokonaislaajuus, suorituspäivämäärä, kokonaisarvosana sekä kokonaisuuteen sisältyvät opintojaksot (esim. Psykologian perusopinnot, 25 op, arvosana 3, 17.06.2021 sekä perusopintoihin sidotut kurssit listattuna).

Sinun tulee itse pyytää opintojesi sitomista kokonaisuudeksi siitä oppilaitoksesta, jossa opinnot on suoritettu. 

Huomaa, että joissain oppilaitoksissa avointen yliopisto-opintojen kokonaisuusmerkintää ei tehdä opintosuoritusotteelle, vaan avoin yliopisto myöntää opiskelijalle erillisen todistuksen opintokokonaisuuden suorittamisesta. Toimita tällaisessa tapauksessa opintosuoritusotteen lisäksi todistus kokonaisuuden suorittamisesta.

Hyväksiluetut opinnot ja muissa oppilaitoksissa suoritetut opinnot

Jos opintosuoritusotteesi sisältää hyväksiluettuja opintoja, ne on eriteltävä ja niistä on annettava samat tiedot kuin muistakin opintojaksoista. Jos hyväksiluettuja opintoja ei ole eritelty ja niistä ei ole annettu vaadittuja tietoja, sinun on toimitettava erillinen opintosuoritusote, joka sisältää hyväksiluetut opinnot ja niistä vaaditut tiedot.

Täydentävät opinnot, siirto-opinnot ja suoravalinta

Jos tutkintosi sisältää eri oppilaitoksissa suoritettuja opintoja (esimerkiksi täydennysopintoja tai siirto-opintoja), sinun on toimitettava koulutusasiakirjat, jotka kattavat opintosi kokonaisuudessaan.

Jos olet päässyt suorittamaan suoraan tutkintosi syventäviä opintoja, sinun on toimitettava koulutusasiakirjat, jotka kattavat aiemmat opintosi, joiden perusteella sinut valittiin koulutusohjelmaan.

Jos koulutusasiakirjasi eivät ole suomen-, ruotsin- tai englanninkielisiä, sinun on toimitettava niistä viralliset käännökset johonkin näistä kielistä. Sinun on toimitettava hakemuksen liitteenä sekä käännökset että jäljennökset alkuperäiskielisistä asiakirjoista. Käännöksiä ei hyväksytä ilman alkuperäisiä asiakirjoja.

Helsingin yliopisto hyväksyy vain virallisia käännöksiä. Tällaisia ovat vain virallisen kääntäjän tai asiakirjan myöntäneen oppilaitoksen tekemät käännökset. Virallisessa käännöksessä on oltava kääntäjätahon virallinen leima ja allekirjoitus sen jokaisella sivulla.

Virallisen kääntäjän tekemä käännös

Virallisen käännöksen mistä tahansa asiakirjasta saat viralliselta kääntäjältä. Suomessa virallinen kääntäjä on henkilö, jolla on lain 1231/2007 mukainen oikeus toimia auktorisoituna kääntäjänä. Opetushallituksen ylläpitämästä rekisteristä voit tarkistaa, ketkä Suomessa ovat virallisia kääntäjiä. Jos et ole Suomessa, voit hankkia virallisen käännöksen oleskelumaassasi viralliselta kääntäjältä.

Asiakirjan myöntäneen oppilaitoksen tekemä käännös

Hyväksymme asiakirjan myöntäneen oppilaitoksen tekemän käännöksen. Jos oppilaitos on myöntänyt asiakirjan suoraan suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, erillistä käännöstä ei tarvita

Sinun on osoitettava suomen tai ruotsin kielen taitosi. Kielitaidon voi osoittaa vain niillä tavoilla, jotka Helsingin yliopisto on ohjeissaan määrittänyt.

Kaikki hyväksytyt kielitaidon osoittamisen tavat ja ohjeet siitä, tarvitseeko sinun toimittaa erillistä kielitaidon osoittavaa liitettä, löydät sivulta Hakukelpoisuus yhteishaun maisteriohjelmissa.

Jotkin koulutusohjelmat edellyttävät myös lisäliitteiden toimittamista. Lisätietoa koulutusohjelmakohtaisista liitteistä löydät koulutusohjelman valintaperusteista Opintopolussa.

Liitteiden toimittaminen hakuvaiheessa

Hakuvaiheessa riittää, että toimitat hakemuksesi liitteeksi hyvälaatuiset kopiot tai kuvat alkuperäisistä asiakirjoistasi. Varmista, että toimitat kaikki sivut alkuperäisistä asiakirjoista.

Aikataulu

Toimita liitteet Helsingin yliopiston hakijapalveluihin ajoissa, viimeistään 1.4.2025 klo 15.00.

Jos pakollinen liite puuttuu liitteiden toimittamisen määräajan jälkeen, hakemus hylätään puutteellisena. Olet itse vastuussa liitteiden toimittamisesta vaaditulla tavalla määräaikaan mennessä.

Poikkeuksena yllä mainittuun määräaikaan ovat koulutusohjelmat, joihin liitteet tulee toimittaa viimeistään 2.6.2025 klo 15.00:

  • kasvatustieteiden maisteriohjelma, kotitalousopettajan opintosuunta
  • kasvatustieteiden maisteriohjelma, käsityönopettajan opintosuunta
  • kasvatustieteiden maisteriohjelma, luokanopettajan opintosuunta (opetus suomeksi)
  • kasvatustieteiden maisteriohjelma, luokanopettajan opintosuunta (opetus ruotsiksi)
  • kasvatustieteiden maisteriohjelma, varhaiskasvatuksen opintosuunta
  • kasvatustieteiden maisteriohjelma, yleisen- ja aikuiskasvatustieteen opintosuunta (opetus suomeksi)
  • kasvatustieteiden maisteriohjelma, yleisen- ja aikuiskasvatustieteen opintosuunta (opetus ruotsiksi)
  • logopedian maisteriohjelma
  • psykologian maisteriohjelma

Toimitustavat

Liitteet toimitetaan tallentamalla ne Opintopolun hakulomakkeen liitteeksi. Jos et jostain syystä pysty tallentamaan liitteitäsi hakulomakkeelle, voit lähettää liitteesi postitse tai tuoda ne hakijapalveluiden postilaatikkoon.

  1. Skannaa liitteet tai ota niistä hyvälaatuiset kuvat. Varmista, että asiakirjat ovat oikein päin ja asiakirjojen sisällöstä saa kunnolla selvää. 
  2. Kokoa yhden asiakirjan sivut yhteen tiedostoon: esim. opintosuoritusotteen tulee olla yksi tiedosto, joka sisältää useita sivuja. 
  3. Nimeä tiedostosi niin, että tiedoston nimestä käyvät ilmi sekä oma nimesi että kyseessä oleva asiakirja: esim. sukunimi-etunimi-opintosuoritusote.
  4. Tallenna liitteesi hakulomakkeelle PDF-muodossa niille varattuihin kohtiin annettuun määräaikaan mennessä. 
  1. Tulosta liitteet. Varmista, että asiakirjojen sisällöstä saa kunnolla selvää.
  2. Kirjoita kirjekuoren kääntöpuolelle maisteriohjelman nimi, johon olet hakemassa (esim. ”Filosofian maisteriohjelma”).
  3. Lähetä liitteet joko postitse, kuriiripalvelulla tai tuo ne hakijapalveluiden postilaatikkoon. Varmista, että käytät oikeaa osoitetta. Katso tarkemmat ohjeet papristen liitteiden toimittamiseen kohdasta Paperisten asiakirjojen toimitusosoitteet. Liitteitä ei oteta vastaan henkilökohtaisesti.
  4. Varmista, että toimitat liitteet Helsingin yliopiston hakijapalveluihin ajoissa. Jos toimitat liitteitä postitse, saman päivän postileima ei riitä. Liitteiden on oltava perillä hakijapalveluissa määräaikaan mennessä.
Liitteiden toimittaminen, jos tulet ehdollisesti hyväksytyksi

Jos sinut hyväksytään johonkin Helsingin yliopiston maisteriohjelmista ja olet toimittanut hakuvaiheessa tavalliset jäljennökset eli kopiot tai kuvat sinulta vaadituista asiakirjoista, hyväksyntäsi on ehdollinen. Tässä tapauksessa sinun tulee toimittaa asiakirjasi myös sähköisesti varmennettuina tai virallisesti oikeaksi todistettuina viimeistään 1.9.2025 klo 15.00

Huomaa, että tietyissä maissa suoritettuja tutkintoja ja opintoja koskevat maakohtaiset erityisvaatimukset. Noudata ensisijaisesti aina maakohtaisia erityisvaatimuksia, kun toimitat liitteitä!
 

Sähköisesti varmennettujen asiakirjojen toimittaminen

Sähköisesti varmennettu asiakirja voi olla sähköisen varmennuspalvelun kautta jaettu tai sähköisesti allekirjoitettu tai varmennettu. Sähköisesti allekirjoitetut ja varmennetut asiakirjat tulee toimittaa sähköpostitse osoitteeseen maisteriliitteet@helsinki.fi. Samaa yhteysosoitetta käytetään varmennuspalvelun kautta asiakirjoja jaettaessa. Jos varmennettu sähköinen asiakirja ei ole englannin-, suomen- tai ruotsinkielinen, sinun on toimitettava myös asiakirjan virallinen käännös.

Jos oppilaitoksesi käyttää sähköistä varmennuspalvelua tai voit käyttää kansallista rekisteripalvelua, jonka avulla voi jakaa viralliset koulutusasiakirjat, jaa koulutusasiakirjasi suoraan Helsingin yliopiston kanssa kyseisen palvelun kautta.

Valitse palvelun rekisteröityjen vastaanottajien luettelosta Helsingin yliopisto. Vaihtoehtoisesti jos asiakirjan jakaminen palvelun kautta edellyttää yhteystietona sähköpostiosoitetta, käytä seuraavaa osoitetta: maisteriliitteet@helsinki.fi.

Lisätietoja oppilaitoksesi käyttämään palvelun käytöstä on oppilaitoksesi omissa ohjeissa. Helsingin yliopisto ei voi auttaa oppilaitoksesi palvelun käyttämisessä.

Alla on yleisiä Helsingin yliopiston hakijapalveluiden hyväksymiä palveluntarjoajia:

Jos oppilaitoksesi käyttää palvelua, jota ei ole mainittu yllä olevassa luettelossa, ota yhteyttä hakijapalveluihin. Selvitämme, voimmeko hyväksyä asiakirjasi kyseisen palvelun kautta. Helsingin yliopisto pidättää itsellään oikeuden tehdä lopullinen päätös varmennuspalvelun hyväksymisestä.

Hyväksymme sähköisesti allekirjoitetut asiakirjat, jos niissä on myöntävän oppilaitoksen voimassaoleva sähköinen allekirjoitus. Voimassaolevaa sähköistä allekirjoitusta osoittaa sininen nauha asiakirjan ylälaidassa, kun asiakirja avataan Adobe Readerissa. 

Helsingin yliopisto pidättää oikeuden arvioida kunkin sähköisesti allekirjoitetun asiakirjan tapauskohtaisesti ja hylätä asiakirjat, jotka eivät täytä vaatimuksia.

Hyväksymme sähköisesti varmennetut asiakirjat, jos niissä on varmennuskoodi, jonka avulla voimme varmentaa asiakirjat sisältöineen oppilaitoksen sähköisestä varmennuspalvelusta.

Varmentaminen voidaan hyväksyä seuraavin ehdoin:

  • Varmennuspalvelu sijaitsee koulutusasiakirjan myöntäneen oppilaitoksen verkkosivuilla TAI oppilaitos antaa verkkosivuillaan linkin kolmannen osapuolen tarjoamaan varmennuspalveluun.
  • Koko asiakirja on varmennettavissa palvelun avulla; toisin sanoen varmennuspalvelun näyttämä sisältö on täsmälleen sama kuin toimittamasi asiakirjan.

Emme hyväksy sellaisia varmennuspalveluita, jotka edellyttävät vastaanottajalta seuraavia toimenpiteitä: 

  • Vastaanottajan täytyy ladata tietty ohjelmisto.
  • Vastaanottajan täytyy maksaa varmennuksesta.
  • Vastaanottajan täytyy lähettää sähköpostiviesti varmennuspalveluun tai tutkinnon myöntäneeseen oppilaitokseen.

Hyväksymme englannin-, suomen- ja ruotsinkieliset varmennuspalvelut. Jos palvelu on käytettävissä vain jollain muulla kielellä ja sen käyttö osoittautuu mahdottomaksi, sinun on toimitettava asiakirjasi jollain muulla hyväksytyllä tavalla. Huomaa myös, että muista kuin suomen-, ruotsin-, tai englanninkielisistä asiakirjoista on toimitettava viralliset käännökset.

Helsingin yliopisto pidättää itsellään oikeuden arvioida jokainen sähköinen asiakirja ja varmennuspalvelu tapauskohtaisesti. Jos emme voi varmentaa vaadittuja tietoja, sinun on toimitettava asiakirja jollain muulla hyväksytyllä tavalla.

Jos oppilaitoksesi ei käytä sähköisiä varmennuspalveluita (esim. Digitary, Parchment, My eQuals, CSSD/CHESICC tai Truecopy) asiakirjojen jakamiseen, pyydä oppilaitostasi lähettämään viralliset sähköiset koulutusasiakirjasi sähköpostitse suoraan Helsingin yliopistolle osoitteeseen maisteriliitteet@helsinki.fi.

Oppilaitoksen lähettämä asiakirja voidaan hyväksyä seuraavin ehdoin:

  • Sähköpostiviesti on lähetetty oppilaitoksen viralliselta sähköpostitililtä.
  • Viesti saapuu sähköpostiosoitteesta, joka löytyy oppilaitoksen julkiselta verkkosivulta.
  • Viesti saapuu sähköpostiosoitteesta, joka kuuluu virallisten koulutusasiakirjojen myöntämisestä vastaavalle taholle (esim. opintorekisteri; englanniksi esim. registrar’s office, controller of examinations, awards and graduation department).
  • Liitetty asiakirja on PDF-muodossa.
  • Hakemusnumerosi mainitaan sähköpostiviestissä viitenumerona.

Sähköpostitse lähetettyjä asiakirjoja ei hyväksytä, jos ne eivät täytä edellä mainittuja vaatimuksia. Välitäthän edellä mainitut ohjeet oppilaitoksesi edustajalle, kun pyydät heitä lähettämään asiakirjasi.

Helsingin yliopisto pidättää oikeuden arvioida kunkin sähköpostin ja niiden sisältämät asiakirjat tapauskohtaisesti ja hylätä asiakirjat, jotka eivät täytä vaatimuksia.

Virallisesti oikeaksi todistettujen jäljennösten toimittaminen

Asiakirja on virallisesti oikeaksi todistettu, kun asiakirjan myöntänyt oppilaitos tai suomalainen notaari on todistanut jäljennöksen oikeaksi tai kun jäljennös on laillistettu. 

Virallisesti oikeaksi todistettujen jäljennösten toimittamista koskevat seuraavat ehdot:

  • Jäljennöksen voi virallisesti oikeaksi todistaa joko asiakirjan myöntänyt oppilaitos (tai organisaatio) tai suomalainen julkinen notaari
  • Virallisesti oikeaksi todistettu jäljennös on aina tehtävä suoraan alkuperäisestä asiakirjasta.
  • Virallisesti oikeaksi todistetussa jäljennöksessä on oltava oikeaksi todistavan tahon virallinen leima ja tahon edustajan allekirjoitus, nimenselvennös ja virkanimike. Leima, jossa lukee pelkästään "jäljennöksen oikeaksi todistaa" tai "certified copy", ei ole virallinen leima.
  • Jäljennöksen tulee sisältää kaikki alkuperäiseen asiakirjaan kuuluvat sivut, jotka on vaatimusten mukaisesti leimattu tai liitetty toisiinsa: Jos jäljennöksessä on useita sivuja, tulee jokaisella sivulla olla oppilaitoksen tai notaarin virallinen leima ja allekirjoitus, ellei sivuja ole liitetty yhteen purkamattomalla sinetillä. Jos jäljennöksen sivut ovat irrallisia tai irrotettavissa toisistaan (esim. nidottu tavallisella niitillä), jokaisella sivulla on oltava oikeaksi todistavan tahon virallinen leima ja allekirjoitus. 
  • Virallisesti oikeaksi todistettu jäljennös tulee toimittaa hakijapalveluihin paperisena, ellei toisin ole erikseen ohjeistettu.

Oppilaitos ei voi todistaa virallisesti oikeaksi toisen oppilaitoksen tai organisaation myöntämiä koulutusasiakirjoja.

Jos et saa hankittua koulutusasiakirjoistasi virallisesti oikeaksi todistettuja jäljennöksiä, voit toimittaa koulutusasiakirjojen laillistetut jäljennökset. Laillistamiseen on kaksi tapaa: Apostille-todistus ja kaksivaiheinen laillistus

Jäljennös laillistetaan Apostille-todistuksella (leima tai paperitodistus), jos asiakirjan myöntänyt oppilaitos sijaitsee maassa, joka on ratifioinut Haagin yleissopimuksen vuodelta 1961. Apostille-todistuksen on oltava kiinteästi ja selkeästi liitetty kaikkiin asiakirjoihin, joiden virallisuuden se todistaa.

Tietoja Haagin yleissopimuksesta ja englanninkielinen luettelo sopimuspuolista on täällä: Ulkomaisten yleisten asiakirjojen laillistamisvaatimuksen poistamisesta 5.10.1961 tehty Haagin yleissopimus (englanniksi). Sivulla on myös tietoa Apostille-todistuksia eri maissa myöntävistä viranomaisista. 

Muissa maissa jäljennökset laillistetaan kaksivaiheisessa laillistusmenettelyssä: Asiakirjan laillistaa ensin maan ulkoministeriö. Tämän jälkeen maassa sijaitseva toimivaltainen Suomen suurlähetystö tai konsulaatti laillistaa asiakirjan ja todistaa, että kyseisellä ulkoministeriön virkailijalla on laillistamiseen tarvittava toimivalta.

Paperisten asiakirjojen toimitusosoitteet

Voit tuoda liitteesi postilaatikkoon, joka sijaitsee Helsingissä osoitteessa Unioninkatu 40, Unioninkadun ja Yrjö-Koskisen kadun kulmassa.

Postilaatikolle on pääsy kaikkina aikoina. Huomaathan kuitenkin, että liitteet on jätettävä postilaatikkoon ennen klo 15.00, jotta ne katsotaan saman päivän aikana saapuneiksi. Jos toimitat liitteet klo 15.00 jälkeen, niiden katsotaan saapuneen seuraavana arkipäivänä. Älä jätä hakijapalveluihin tarkoitettuja asiakirjoja vahtimestarille tai muuhun kuin edellä mainittuun postilaatikkoon.

Kuriiripalvelut (esim. DHL ja UPS) ovat usein nopein ja turvallisin tapa lähettää koulutusasiakirjat hakijapalveluihin.

Lähetä asiakirjat alla olevaan osoitteeseen. Älä lähetä asiakirjoja mihinkään muuhun postilaatikkoon tai nouto- tai pakettipisteeseen, sillä Helsingin yliopistolla ei ole pääsyä kolmansien osapuolten käyttämiin noutopaikkoihin. Asiakirjojesi on saavuttava suoraan Helsingin yliopistoon.

Helsingin yliopisto
Hakijapalvelut
Unioninkatu 40
00170 Helsinki
Puhelinnumero: 02941 21601 (ei asiakaspalvelua, koskee vain kuriiripalveluihin liittyviä asioita)

Suosittelemme kuriiripalvelun käyttämistä, jotta voit seurata lähetystäsi. Helsingin yliopisto ei vastaa kuriiripalveluiden tarjoamista palveluista tai niiden aiheuttamista viivästyksistä tai vahingoista.

Lähetä asiakirjat postitse alla olevaan osoitteeseen. Älä lähetä asiakirjoja mihinkään muuhun positilaatikkoon tai nouto- tai pakettipisteeseen, sillä Helsingin yliopistolla ei ole pääsyä kolmansien osapuolten käyttämiin noutopaikkoihin. Asiakirjojesi on saavuttava suoraan Helsingin yliopistoon.

Helsingin yliopisto
Hakijapalvelut
PL 24
00014 Helsingin yliopisto 

Helsingin yliopisto ei vastaa postipalveluiden tarjoamista palveluista tai niiden aiheuttamista viivästyksistä tai vahingoista.

Jos toimitat asiakirjoja tavallisena postilähetyksenä, huomaathan, että kaikista EU:n tai ETA:n ulkopuolelta saapuvista asiakirjoista on tehtävä tulliselvitys. Tulliselvityksen välttämiseksi älä ilmoita asiakirjoillesi rahallista arvoa niitä postittaessasi.

Jos asiakirjasi joutuvat tulliselvitykseen, sinun on tehtävä tulliselvitys (lisätietoa Tullin sivuilta). Jos summaa vaaditaan ja ’0 €’ ei hyväksytä, voit ilmoittaa summaksi 0,01 €. Hakija vastaa aina hakemusasiakirjojensa saapumisesta Helsingin yliopistoon määräaikaan mennessä. Helsingin yliopisto ei käsittele määräajan jälkeen saapuneita hakemusasiakirjoja.