Helsingin yliopiston 375-juhlavuoden päätti kaksipäiväinen Tiedettä maailman parhaaksi -seminaari sekä Helsinki Challengen finalisti-ilta yliopiston juhlasalissa 12.-13.11.2015. Seminaari kokosi yhteen tieteen kotimaiset ja kansainväliset huiput sekä kiinnostavimmat suomalaiset keskustelijat rakentamaan ratkaisuja tulevaisuuden hyvinvointiin. Ensimmäisen seminaaripäivän lopuksi juhlasalin lavan ottivat haltuunsa myös tiedepohjaisen innovaatiokilpailu Helsinki Challengen viisi finalistitiimiä. Mikäli et päässyt paikalle, voit katsoa seminaarin puheenvuorot YouTube-kanavaltamme [linkki tulossa].

Torstai 12.11.

13.00-13.10 Avajaissanat, rehtori Jukka Kola (Helsingin yliopisto)

Teema: Terveyttä yli rajojen (kieli: englanti)
Meilahdessa, lääketieteellisessä tiedekunnassa ja yliopistosairaalassa, on keksitty jotain uutta potilaiden hyväksi keskimäärin kerran viikossa jo kymmenen vuoden ajan. Potilaat muuttuvat, taudit muuttuvat, rahoitus muuttuu. Myös toimintatavoissa tarvitaan jatkuvia muutoksia, koska kustannusten kasvu ei ole taloudellisesti kestävää. On luotava uusia ratkaisuja, joilla turvataan sekä yksilön että yhteiskunnan hyvinvointi.
13.20-13.45 Keynote, professori, Sir John Walker: “How to create world class research and innovations”
13.50-14.15 Keynote, professori Kari Alitalo
14.20-15.00 Helsinki Health Capital -keskustelu. Mukana dekaani Risto Renkonen (Helsingin yliopisto), elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva (Helsingin kaupunki) ja johtaja Pekka Sivonen (Vertical-kiihdyttämö).

15.05-15.30 Tauko

Teema: Ilmasto muuttaa kaiken (kieli: suomi)
Ilmastonmuutos on vuosisadan kysymys. Ongelma on maailmanlaajuinen, ja seuraukset paikallisia, moninaisia ja vaikeasti ennustettavia. Ihminen muuttaa ilmaston, ja ilmasto muuttaa kaiken. Miten puhe muutoksesta muuttuu toiminnaksi, kun käsissämme on ihmiskunnan suurin ongelma?
15.35-15.45 Keynote, akatemiaprofessori Markku Kulmala
15.45-16.20 Tieteestä toimintaan -keskustelu. Mukana europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, tutkimuspäällikkö Minttu Jaakkola (Maj ja Tor Nesslingin säätiö) ja akatemiaprofessori Markku Kulmala.
16.30-16.45 Keynote, toimitusjohtaja Santtu Vekkeli: "Ilmastoystävällistä ravintoa hyönteisistä"

Teema: Tiede muutoksentekijänä (kieli: suomi)
Tulevaisuuden haasteita ei voi ratkaista yksin. Yliopistot ovat edelläkävijöitä, jotka tuottavat uutta tietoa ja ymmärrystä ja samalla toimivat kansakunnan uudistumisen moottoreina. Koulutus ja tutkimus ovat sijoituksia ihmisten hyvinvointiin ja menestymiseen. Maailman muuttuessa yliopiston on oltava muutoksen tekijä eikä pelkkä kohde.
16.45-17.00 Keynote, apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi

17.00-17.30 Tauko

Helsinki Challenge finalisti-ilta (kieli: englanti)

17.30-17.40 Avaussanat, rehtori Jukka Kola (Helsingin yliopisto)
17.40-17.50 Keynote, valtiovarainministeri Alexander Stubb

17.50-19.15 Helsinki Challenge -tiedekilpailun finalistit
Markku Ollikainen, team Biodiversity Now
Anu-Katriina Pesonen, team Helsinki Sleep Factory
Michael Laakasuo, team Moralities of Intellegence Machines
Katri Saarikivi,team NEMO - Natural Emotionality in Digital Interaction
Katri Räikkönen, team SafePreg

19.30-21.30 Cocktails

Perjantai 13.11.

10.00-10.05 Avaussanat, vararehtori Keijo Hämäläinen (Helsingin yliopisto)

Teema: Globaali vastuu (kieli: englanti)
Kansainvälistyminen ja kaupungistuminen haastavat luonnon ja ihmiskunnan. Globalisaatio sitoo yhteen, ja paikallinen ja maailmanlaajuinen vaikuttavat toisiinsa. Paikallisyhteisöt ja alueelliset rakenteet muuttuvat. Uusia sosiaalisia verkostoja muodostuu. Kulttuurien ja ihmisten kohtaaminen näkyy arjessa myös Helsingissä, eikä aina kitkatta. Miten rauha turvataan kotona ja kansainvälisesti?
10.10-10.30 Keynote, johtaja Paula Vanninen (Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutti, Verifin): "Science for Peace, Safety and Security - Role of VERIFIN"
10.40-11.30 Every act counts -keskustelu. Mukana kaupunginvaltuutettu Fatbardhe Hetemaj, tohtorikoulutettava Fadumo Dayib (Helsingin yliopisto) ja johtaja Pasi Saukkonen (Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö, Cupore)
11.40-11.55 Keynote, toiminnanjohtaja Tuija Talvitie (Crisis Management Initiative, CMI): "Whose is global responsibility?"

12.00-12.55 Lounas

Teema: Uusi tieto yllättää (kieli: englanti)
Suomi ja maailma etsivät uutta suuntaa. Tutkimuksen avulla se voi löytyä. Ymmärryksemme maailmasta ja ihmisten välisistä suhteista muuttuu uusien tutkimustulosten myötä. Samalla koko maailmakuvamme voi mullistua. Miten asiat vaikuttavat toisiinsa ja miten voimme soveltaa ymmärrystä yli tieteenalarajojen?
13.00-13.25 Keynote, kosmologi Lawrence M. Krauss (Arizona State University): "Science is culture"
13.35-13.55 Keynote, dosentti Lotta Uusitalo-Malmivaara (Helsingin yliopisto): "Compassion – a sign of strength"

Teema: Mullistaako digitalisaatio oppimisen? (kieli: suomi)
Digitalisaatio integroi tietotekniikan kaikkeen, eikä koulutus voi jäädä sen ulkopuolelle. Teknologia tuo oppimistilanteisiin lisää yksilöllisiä haasteita, leikillisyyttä, vuorovaikutusta sekä välitöntä ja henkilökohtaista palautetta. Abstraktit asiat tulevat helpommin ymmärrettäviksi. Mitä on digitaalinen oppiminen koulussa tai työelämässä, minkälaisia ovat digitaaliset oppimisympäristöt ja oppimisen analytiikka, entä miten aivot ja hyvinvointi jaksavat digitaalisissa ympäristöissä?
14.00-14.20 Keynote, professori Pasi Sahlberg (Harvard University): "Oppiminen ja digitalisaation varjopuoli"
14.25-14.55 Hypeä vai oikeita hyötyjä -keskustelu. Mukana professori Pasi Sahlberg, asiantuntija Elina Kiiski Kataja (Sitra) ja professori Jari Lavonen (Helsingin yliopisto)
14.55-15.05 Loppusanat, rehtori Jukka Kola (Helsingin yliopisto)