Millainen on oikeudenmukainen yhteiskunta, johon kaikki voivat osallistua?
Käynnissä on yhtä aikaa monia suuria muutoksia, joilla on sekä globaaleja että paikallisia vaikutuksia: Euroopassa käydään sotaa, ja demokraattisia arvoja haastetaan. Vuonna 2024 järjestetään useita tärkeitä vaaleja, kuten kesäkuiset europarlamenttivaalit. Eriarvoisuus lisääntyy terveydessä, koulutuksessa ja osallistumisessa. Ihmisten liikkuvuus ja monikulttuurisuus vaikuttavat yhteiseloon ja solidaarisuuteen. Digitalisaatio luo uusia mahdollisuuksia mutta myös haasteita kanssakäymiseen ja osallisuuteen.
Tutkimus tekee näkyväksi oikeudenmukaisuuden tiellä olevia esteitä, kuten eriarvoistumista, polarisaation aiheuttamia jakolinjoja ja syrjiviä rakenteita.
Helsingin yliopisto rakentaa hyvää yhteiskuntaa kouluttamalla osaajia ja tutkimalla esimerkiksi demokratiaa ja oikeusvaltiota, hyvinvointia ja terveyseroja, hyvää työelämää sekä yhteiskunnan moninaisuutta.
Ymmärrä ihmistä ja muuta maailmaa. Koulutamme yhteiskunnallisten ilmiöiden ja rakenteiden asiantuntijoita useissa eri kandi- ja maisteriohjelmissa. Lisäksi tarjoamme erilaisia mahdollisuuksia oman osaamisen päivittämiseen. Tutustu esimerkiksi yhteiskuntatieteellisiin kandi- ja maisteriohjelmiin , kaupunkitutkimuksen ja suunnittelun maisteriohjelmaan tai avoimiin yliopisto-opintoihin teemoittain.
Yliopisto tarjoaa tutkittua tietoa yhteiskunnan avainkysymysten ymmärtämiseen ja ratkaisuun. Tutkimuksemme aiheita ovat esimerkiksi koulutuksellinen tasa-arvo, terveydellisten ja sosiaalisten erojen ennaltaehkäisy, kulttuurien ja uskontojen moninaisuus sekä demokratian uudistuminen.
Tutkimuksemme terveyden ja hyvinvoinnin eriarvoisuudesta, tasa-arvoa edistävistä interventioista sekä perussosiaaliturvajärjestelmistä on maailman huippua.
Teemme yhteistyötä alumnien, yritysten ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Kiinnostuitko? Ota yhteyttä.
Toimittaja, etsitkö tutkijaa haastateltavaksi Hyvä yhteiskunta -teeman aiheista? Löydä asiantuntija.